Hovedbestyrelsen i DJ har underkendt TV2/Nords aftale om at gå en procent ned i løn for at redde tre stillinger, fordi den bryder med overenskomsten. Jyllands-Postens aftale går an, fordi den er skruet anderledes sammen.
Medarbejderne på TV2/Nord risikerer at skulle sige farvel til tre kolleger, selvom de egentlig havde forhandlet en aftale på plads med ledelsen, så de undgik de varslede fyringer. På et møde den 30. oktober underkendte Journalistforbundets hovedbestyrelse nemlig aftalen, der betød, at alle medarbejderne på TV2/Nord gik en procent ned i løn.
"Det har vi gjort, fordi der er tale om et brud på den overenskomst, der er indgået. Vi er nødt til at tilkendegive, at vi mener vores overenskomster alvorligt, hvis de skal have nogen værdi", siger Mogens Blicher Bjerregaard, formand for Dansk Journalistforbund.
Han opfordrer journalisterne på TV2/Nord til at gå tilbage til forhandlingsbordet for at få et bedre resultat på plads.
"Nu må vi se, om ledelsen beslutter sig for at kalde os ind til forhandling igen, eller om de mener, hovedbestyrelsens beslutning svarer til, at vi har sagt nej til aftalen, og de så fyrer tre medarbejdere," siger Tommy Hald, der er fungerende tillidsmand på TV2/Nord.
Han kan på ingen måde acceptere fyringer på TV2/Nord, sålænge stationen har freelancere og kontraktansatte gående rundt på fuld tid.
Aftalen på JP går an
Journalistforbundet har dårlige erfaringer med, at lønnedgang er med til at sikre arbejdspladser. Formanden mener dog ikke, at der bliver problemer med den aftale, som Jyllands-Postens medarbejdere har indgået. De er gået med til en lavere lønregulering, end den der er indskrevet i overenskomsten, for at redde 9-1o stillinger.
"Jeg mener, det er en farbar vej, selvom det ikke er en løsning, vi er jublende glade for i hovedbestyrelsen. Men aftalen er helt anderledes end den på TV2/Nord. På JP griber man ikke ind i den eksisterende overenskomst, og der er ikke tale om en lønnedgang", siger Mogens Blicher Bjerregarrd.
Han tillægger det stor betydning, at lønreguleringen på Jyllands-Posten går tilbage til sin vante gang om to år. Aftalen på JP er lavet som et protokolat, der først bliver en del af overenskomsten for år 2002.
Hovedbestyrelsen tager stilling til aftalen, når overenskomstresultatet foreligger.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.