Hov Palle, hvor er passagererne?

Han føler sig kompetent nok og har chefens fulde opbakning. Men både kommercielle kræfter og kilder på TV 2 er skeptiske over for, om programdirektør Palle Strøm kan nå ud til hele folket.

Han føler sig kompetent nok og har chefens fulde opbakning.

Men både kommercielle kræfter og kilder på TV 2 er skeptiske over for, om programdirektør Palle Strøm kan nå ud til hele folket.

 

Modstrøm. Inden interviewet med Palle Strøm sender Journalisten ham et link til Arne Ungermans illustration til børnebogsklassikeren "Palle alene i verden". Han synes ikke, det er særligt originalt tænkt.

»Når du hedder Palle, har du hørt om "Palle alene i verden" og "På med pilen Palle" hele dit liv. Det kan godt føles lidt trættende. Og når det er et forkert billede, er det selvfølgelig, fordi TV 2 har masser af seere, selv om vi de seneste to måneder har mistet et par sharepoint.«

Men selv om TV 2 stadig har seere, sidder Palle Strøm på en udsat post. Han blev udnævnt til programdirektør af et makkerpar, der i dag er faldet i unåde i store dele af TV 2-koncernen – Anders Kronborg og Per Mikael Jensen.

»De smed os op i luften. Da de skulle gribe os, var de smuttet til smarte job i London,« lyder det.

Det er ikke Palle Strøms ansvar, men han bliver målt på forgængernes ry. For hvad havde han bevist, inden de to gav ham jobbet? At han blandt andet kunne lave Zulu med succes, lyder det – med tilføjelsen: »Men husk lige på, at han fik stoppet sporten ned i halsen. Og uden den var Zulu ikke blevet et trækplaster.« Og en anden kilde på stationen: »Jeg er ikke uenig i hans strategi for hovedkanalen – jeg ved ikke, om han har en …«

 

Det er tale født i nedtur. Der skal findes skurke. Og fra sin plads forrest i sporvognen bliver Palle Strøm nu indhentet af, at hans talent måske snarere er det enkelte program, den fede event, den skæve vinkel – ikke at favne den del af den danske folkeånd, der holder ferie i villatelte og køber fire kyllinger på tilbud.

»Jeg giver ham fire-fem måneder. Han ryger ikke på denne side af sparerunden. Men han skal bevise sit værd hen over sommeren,« lyder en intern kilde.

Palle Strøms forgænger, programchef Bo Damgaard, blev sendt ud i kulden af Per Mikael Jensen og Anders Kronborgs manøvrer. Og både på stationen og på mediabureauerne savner de manden, der kunne ramme lige ned i seernes mavefornemmelse, når han programsatte. »Hele udviklingen viser, synes jeg, at det er et stort problem, at Bo Damgaard er stoppet,« lyder det fra tv-direktør Mikael Ostenfeld, mediabureauet Carat.

Hans fokus er høje seertal til millionkunder som Arla og Walt Disney. Men TV 2 taber seere til ikke mindst DR både fredag og søndag. Mikael Ostenfeld nærmest fnyser over, at TV 2 sender "Varm på is", mens DR rydder gaderne med "X Factor". »Hvem sidder i toppen for de beslutninger? Det gør Palle Strøm,« siger Ostenfeld.

 

Baggrunden for udfaldet er blandt andet, at Mikael Ostenfeld allerede i januar 2008 blev stillet i udsigt af Palle Strøm, at tallene ville rette sig. Sådan er det ikke gået. Tværtimod. TV 2s andel af den samlede tv-kigning i den kommercielt attraktive målgruppe 15-50 år nærmer sig DRs på 27 procent.

Hele TV 2s selvforståelse som stationen, der alene på sin pionerånd skabte et image som folkets darling, vakler.

Den brutale storvask under Per Mikael Jensen og Anders Kronborg, der skulle style stationen til et salg, giver massivt negativt tilbageslag.

»Der er stadig masser af faglig stolthed. Vi er jo ikke lige pludselig blevet dårligere til at lave tv. Men når vi har så lidt erfaring i huset, at det er nyhedschefen, der må køre overenskomstforhandlingerne, så mangler der altså nogle hoveder i butikken,« siger tillidsmand Claus Birch.

I sidste ende er det seernes dom, der afgør TV 2s overskud – såvel mentalt som økonomisk. Og i en chat på TV 2s hjemmeside har en rasende seer ladet galden flyde:

"I aften har der været finale i "Varm på is"," varmer seeren op – og konkluderer:

"Og hvad sker der? På TV 2s hjemmeside står der "Martin vandt X-Factor" OG ABSOLUT INTET OM FINALEN I "Varm på is". Skam jer!"

Umiddelbart tager Palle Strøm kritikken med oprejst pande:

»Når seertallene er under pres, er det naturligt, at man spørger, om dem, der laver programmerne, skal have hovedet skudt af. Det er jeg vant til.«

 

Meget står i vejen for Palle Strøms succes.

»TV 2 er ramt af utryghed. Folk har det dårligt. De føler, de har opfyldt deres del af kontrakten og har styrtet rundt og lavet verdensrekord i lanceringer. Nu skal vi fyre,« forklarer tillidsmand Claus Birch.

»Det er et stort tomrum. Vi har ingen penge, og seertallene er dårligere end nogensinde før.«

Presset er enormt: Mange pile peger mod Palle som manden, der skal opfinde de programmer, der kan reetablere TV 2 Danmark. Han vil godt lige perspektivere:

»Inden panikken breder sig, skal vi lige huske, at to tredjedele af de seere, vi har mistet, ligger uden for primetime. Og vi skal også huske, at TV3 og SBS har oprustet med 150-200 millioner kroner for at styrke sig inden det analoge sluk i 2009.«

Og konkurrencen er heller ikke helt fair, mener TV 2. For i modsætning til TV Danmark må TV 2 ikke opkræve brugerbetaling på kabelnettet.

Men selv alverdens uretfærdigheder og forklaringer rykker ikke ved, at TV 2 skal genvinde positionen som den elektroniske brændeovn i de hyggeklædte vinkelstuer.

»Spørgsmålet er nu, om vi kan finde tilbage til seernes hjerter og hjerner ved at lave programmer af den kvalitet, der skal til, for at generobre positionen,« siger tillidsmand Lennart Sten.

Palle Strøm mener, han i overordnede træk har svaret parat:

»Opskriften er programmer, der laver aspirerende fællesskaber. Nærheden til seerne. Genkend dit liv i det. Brug det. Begejstring. Moderne i sin form. At seerne føler en friskhed. Troværdigt. At man mærker autenticiteten. At vi vil dig det godt af et rent hjerte,« siger han og udpeger en aktuel succes:

»Alt det kunne du senest se i programmet: "Byen, hvor kvinderne gik".«

 

Palle Strøms problem er, at kritikken er vedvarende. I januar 2008 havde Palle Strøm siddet som programdirektør i knap halvandet år, og de barske ord begyndte allerede at løbe: Hovedkanalen manglede en præcis profil.

Det journalistiske program "Dags Dato" blev strøget af plakaten søndag klokken 20.00. Palle Strøm forklarede, at søndag mellem 20 og 21 er familiens sidste chance for at hygge sig sammen, inden den nye uge går i gang.

Derfor programsatte TV 2 krimi-serien "Criminal Intent", der ikke distancerede "Dags Dato". Her møder seerne blandt andre en myrdet, gravid eks-narkoman. Hendes eks-mand mistænkes for mordet. Han er også eks-narkoman.

– Hyggede I jer hjemme hos dig?

»Altså … Der er jo også et strategisk spil mellem stationerne. DR sender drama søndag klokken 20.00. Og så sender vi noget til dem, der ikke ser drama,« siger Palle Strøm.

»Men jeg tror sagtens, man kan hygge sig med crime. Jeg tror ikke, at hygge ekskluderer kriminalitet.«

Det var søndagen. Næste disposition kostede fredagen.

1. februar programsatte TV 2 "Varm på is" over for DRs "X Factor", der allerede var oppe i tempo. Det blev en gigantisk ørefigen for TV 2. Palle Strøm parerer ved at påpege, at "X Factor" ikke lignede en oplagt succes.

»"X Factor" er blevet forsøgt solgt til alle tv-stationer i Danmark i tre år. Vi var mange, der ikke troede på det,« forklarer han og understreger, at hele branchen i efteråret 2007 vurderede, at Danmark nu var drænet totalt for sangtalenter – og at seerne var stået af.

»Samtidig havde vi lige afleveret datidens største hit: "Vild med dans". Derfor ville vi prøve dans på skøjter.«

Havde Palle Strøm lyttet til erfarne kræfter, var "Varm på is" næppe blevet TV 2s store fredagssatsning. TV 2 havde allerede i foråret 2006 afvist netop "Varm på is".

»Jeg fortryder det ikke. Der er ikke garanti på tv, for at ting lykkes. Dem, der valgte "X Factor", var genier, det var vi andre ikke. Seertallene har altid ret.«

 

Mediabureauerne er også kritiske over for, at TV 2 programsatte finalerunden af den højtpromoverede egenproduktion "Anna Pihl" tidligt i januar. De 10 afsnit løb ud inden det kommercielle peak i højsæsonen marts og april, hvor bureauerne forventer gennemslag.

Og tilmed modprogrammerede TV 2 sig selv med den populære comedy-uge på TV Zulu i hele uge 9 – og trak dermed seere fra sin egen hovedkanal. Dommen blev nådesløs.

»TV 2 fortsætter med at falde fra hinanden,« siger tv-direktør i mediabureauet Carat Mikael Ostenfeld.

»Vi er ved at miste tilliden til TV 2. Der skal ryddes op hurtigt. Både Viasat og SBS er blevet bedre, mens TV 2 dykker. De har bedre egenproduktioner end TV 2, og de har fået mere dansk drama. Det er klart, at vi kigger den vej, når reklameblokkene skal placeres næste gang.«

Palle Strøm:

»Det er noget sludder, vi falder ikke fra hinanden. Han har ikke forholdt sig til, at vores konkurrenter bruger flere penge.«

Men også internt på TV 2 er der kritik til citat. Ikke af Palle Strøm som person. Men af programmerne. Tillidsmand Claus Birch:

»Det er, som om vi har glemt at ramme seerne i den jyske muld, og det er jo vores kerneseere på TV2 Danmark.«

Selv Dagbladet Information har på lederplads spurgt, om Palle Strøm overhovedet ved, hvad der sker ude ved kakkelbordene.

– Hvornår sov du sidst på en campingplads?

Lang pause.

»Det er godt nok mange år siden. Men du mener, om jeg er for københavner-sushi-agtig? Jeg er vokset op med Oswald Helmuth i radioen. Og miljøet i Amagerbrogade nummer 4, hvor jeg boede, har meget til fælles med de fleste mennesker i Danmark.«

»Jeg er jo ikke bare skør og skæv fra "Gotha" og Zulu. Jeg har jo også været med til at vende TV2 Charlie fra en vaklende start til den hastigst voksende kanal i Danmark. Og før det lavede jeg "Den store klassefest". Altså … Det med min manglende bredde er noget sludder.«

 

Måske er problemet ikke Palles bredde – men TV 2s manglende dybde. I alt forlod op mod 40 kommunikations-, regnskabs, HR- og markedsføringsfolk TV 2 under Per Mikael Jensens ledelses-tsunami.

Tillidsmand Lennart Sten:

»Vi kan mærke, at vi har et hold af nye ledere rundt omkring i huset. Det er godt nok med nyt blod, men i en krise skal man kunne læne sig op ad nogle rutiner. Og det kan vi ikke. Så der skal kæmpes.«

Tillidsmand Claus Birch:

»Måske er problemet, at vi under Per Mikael Jensen blev drænet for megen erfaring. Den erfaring kunne vi godt bruge nu.«

Mange af de gamle TV 2-folk har i dag etableret sig i selvstændige firmaer, der ofte direkte konkurrerer med TV 2. Det gælder for eksempel tidligere programplanchef Anne Engdal Stig Christensen. Via sit firma Malumma Medierådgivning samarbejder hun i dag med fremgangsrige SBS TV, der med Kanal 5 og Kanal 4 gør direkte indhug i TV 2s seer- og reklamegrundlag.

Hun sammenfatter udviklingen på TV 2 således:

»Efter de første seerfiaskoer er der kommet et enormt pres på de folk, der står for programsætningen. Og under pres bliver der begået flere fejl.«

Anne Engdal Stig Christensen fremhæver, at timingen er vigtig, hvis programsætning og markedsføring skal gå op i en højere enhed.

»Det er ligesom et korthus, der vælter, hvis man får startet forkert, så man må lave det hele om. Jeg har selv prøvet at skulle lave ændringer og være under pres, og så gælder det om at stå meget fast på nogle programstrategiske principper og hive al erfaring frem, så man træffer de rigtige beslutninger.«

 

Palle Strøm mener ikke, han er for grøn.

»Jeg har lavet tv i 14 år og 10 år på TV 2. Jeg tror, jeg er så ny, at jeg gerne vil det nye, og så erfaren, at jeg nogenlunde ved, hvad jeg gør.«

Han fremhæver, at TV 2 tidligere solede sig i gratis foræringer, der nu er borte.

»Hvis du ville reklamere i 1988, kunne du kun ringe til TV 2. Og "Beverly Hills 90210" kunne vi bare sende forfra igen og igen. Seerne var der. Det går bare ikke mere.«

 

Merete Eldrup vil som ny chef gerne sende det signal, at så galt går det altså heller ikke på TV 2.

»Jeg møder stadigvæk masser af pionerånd og gejst. Og nogle ting er jo gået rigtigt godt,« siger den administrerende direktør og fremhæver blandt andet "Så det synger", "Den hemmelige millionær" og "Basta".

Hun mener, kortvarige udsving dramatiseres til en permanent krise.

»Hovedkanalen er historisk set blevet presset over en del år. Det er ikke nyt. Men det er blevet meget synligt, at vi er pressede om fredagen, og det er følelsesmæssigt meget problematisk, fordi den normalt har været et sikkert kort.«

Merete Eldrup troede, at hun overtog en station med et pænt overskud, men under interviewene til denne artikel har hun travlt med at få greb om økonomien. Hun skal ikke bare fyre. Hun skal også låne 600 millioner kroner.

»Vi skal jo betale vores regninger ligesom alle mulige andre,« siger hun.

 

 

I den mindre omtalte småtingsafdeling skyldes gabet blandt andet 'pay per view-flirten' med bokseren Mikkel Kesslers titelforsvar i Parken, der gav TV 2 en bet på 10 millioner kroner, samt udgifter til såkaldte new bizz-aktiviteter, herunder forlag og event.

»Det er det, Per Mikael Jensen kalder pebernødder, men det kalder vi det ikke,« siger Merete Eldrup – og tættere kommer hun ikke en kritik af den fortid, der skærper kravene til fremtidens indtjening på hovedkanalen. Og dermed kravene til træfsikkerheden i Palle Strøms beslutninger.

Merete Eldrup mener, at både TV 2 og Palle Strøm er blevet jaget vildt.

»Jeg synes, hukommelsen i Danmark er meget kort. Det er ikke længe siden, vi hittede med "Vild med dans". Vi er lidt ramt af jantelovs-Danmark. Vi er blevet for store og har ført os frem. Før var det DR, der skulle prygles. Nu er det TV 2.« /

0 Kommentarer