Hov, halvdelen af Folkemødets gæster er væk

Modsat hvad mange medier har skrevet, var der slet ikke 60.000 besøgende til Folkemødet. »Der er slet ikke plads til så mange mennesker i Allinge,« siger Folkemødets kommunikationsansvarlige

»Bornholm er med et slag blevet befolkningsmæssigt dobbelt så stor som normalt. Det tværpolitiske Folkemødet slår rekord med 60.000 besøgende,« skrev Guldborgsundavis.dk

»På billedet ses nogen af de cirka 60.000 fremmødte gæster til Folkemødet,« skrev Kristeligt Dagblad i en billedtekst.

Det er ikke mærkeligt, hvis mange mediebrugere sidder tilbage med indtrykket af, at der var 60.000 gæster på Folkemødet – og at Folkemødet dermed var tæt på at blive lige så stort som Roskilde festival, der i år har 77.000 festivalgæster. Men sammenligningen snyder.

I realiteten var der kun cirka 12.000 på åbningsdagen, cirka 22.000 om fredag, og 24.000 om lørdagen og 2.000-3.000 søndag.

I alt var der 35.000 ”unikke” besøgende. Det oplyser Bornholms Politi til Detektors Thomas Buch-Andersen, der var med i Allinge og undrede sig over det høje tal. På sin Facebookprofil skriver han:

»Hvis en og samme person har været med alle fire dage, tæller vedkommende i politiets opgørelsesmetode med fire gange. Bornholms Politi – der altså er kilden til optællingen – skønner, at der har været 30-35.000 FORSKELLIGE mennesker, som en eller flere dage var til folkemøde i år,« skriver Thomas Buch-Andersen.

Kommunikationsansvarlig for Folkemødet Ulf Førsteliin siger, at tallet på 60.000 er overdrevet. Han erkender, at Folkemødet selv har en del af ansvaret for, at medierne satte tallet så højt.

»Vi har også aktier i det, men vi har ikke haft et ønske om at overdrive eller underrive. «

Før Thomas Buch-Andersen henvendte sig til Folkemødet med sin undren, stod der på folkemødets hjemmeside:
”Bornholms borgmester Winni Grosbøll lukkede Folkemødet 2013 kl. 15.00. Tak for en fantastisk festival. Bornholms Politi skønner, at over 60.000 mennesker har deltaget i løbet af Folkemødets fire dage.”

Det er nu ændret til:

”Her er ikke tale om 'unikke besøgende', men en totalsum af de fire dages besøgstal. En person kan således tælle som flere personer i totaltallet, hvis vedkommende har været til Folkemøde i flere dage”.

Ulf Førsteliin siger, at organisationen bag Folkemødet hele tiden har kommunikeret, at der i gennemsnit var omkring 15.000 i Allinge.
»Det blev lynhurtigt slået sammen til 60.000 besøgende.«

Tallet er heldigvis meget lavere.

»Der er slet ikke plads til så mange mennesker i Allinge. Det ville være fuldstændig grotesk, hvis der skulle være 60.000 mennesker på én gang i byen,« siger Ulf Førsteliin-.

Mens Bornholms Politi gætter på 35.000 unikke gæster siger Ulf Førsteliin, at han ikke ved hvor mange der faktisk var, fordi arrangementet var gratis. Derfor er det ikke muligt at opgøre besøgstallet på solgte biletter.

»Hvis vi skulle vide, hvor mange der kom flere dage i træk, skulle sætte kryds i panden på folk dem, og det ville de nok ikke bryde sig om,« forklarer han.

1 Kommentar

carl-Johan Pickel
20. JUNI 2013
Sikke en gang vrövl. Hvis man
Sikke en gang vrövl. Hvis man fortæller, hvor mange, der eksempelvis har set en film eller en maleriudstilling, så ved man jo eller ikke, hvor mange, der har været der to eller flere gange.
Hvis Detector-værten virkelig er så uvidende, så skift ham ud...
Der er næppe mange, der har troet, at der var 60.000 mennesker i Allinge på samme tid....