Horsens Folkeblad: Bedre at skære end at tage hul på formuen

Chefredaktør Jens Bebe afviser al kritik fra medarbejderne på Horsens Folkeblad. »Vi kan ikke bare bruge løs af egenkapitalen,« svarer han på, hvorfor Danmarks rigeste lokalavis skærer over fem millioner på det redaktionelle indhold - med en pengekasse på 125 millioner.

Chefredaktør Jens Bebe afviser al kritik fra medarbejderne på Horsens Folkeblad. »Vi kan ikke bare bruge løs af egenkapitalen,« svarer han på, hvorfor Danmarks rigeste lokalavis skærer over fem millioner på det redaktionelle indhold – med en pengekasse på 125 millioner.

Det kom som et chok for medarbejderne på Horsens Folkeblad, da de hørte, at avisen blev nødt til at skære flere millioner kroner på det redaktionelle indhold. Især var det en overraskelse, fordi chefredaktør Jens Bebe blot to måneder forinden havde udtalt i et stort portræt i Børsen:

»Vi har i dag en pæn egenkapital, så vi kan træffe langsigtede beslutninger.« Børsen kaldte ham »dagbladenes stenrige oldermand«, og Jens Bebe understregede, at en af årsagerne til, at Horsens Folkeblad ikke har været igennem store nedskæringsrunder er, at de »ikke vil svække det journalistiske indhold«.

I dag vil chefredaktør Jens Bebe »overhovedet ikke kommentere« på interviewet med Børsen. Men han vil gerne svare på andre spørgsmål om nedskæringerne på Horsens Folkeblad. Omkring fem en halv million kroner er blevet sparet på det redaktionelle indhold.

Besparelserne indebærer blandt andet to færre praktikantstillinger, færre eftertjek af avisen inden tryk, færre vikarer, nedlæggelse af tillægget Indtryk og to frivillige fratrædelser. Man har undgået fyringer.

De nedskæringer, der gennemføres nu, mener du, at de på nogen måde svækker det journalistiske indhold?

»Nej det gør jeg ikke, de svækker ikke det redaktionelle niveau. Det er jo ikke nogen stor nedskæringsrunde, der er fundet en lang række andre besparelser,« siger Jens Bebe til Journalisten.dk.

Medarbejderne frygter, at nedskæringerne kan påvirke det redaktionelle indhold. Deler du den frygt?

»Nej, det gør jeg overhovedet ikke. Man skal også være opmærksom på, at vi er den lokalavis i landet, der har den største redaktionelle bemanding. Vi har cirka 50 redaktionelle medarbejdere og har ikke foretaget reduktioner i betydelig grad i en lang årrække. Jeg synes, resultatet, der er opnået, også set med medarbejdernes øjne, må være ret tilfredsstillende.«

Medarbejderne undrer sig meget over, hvorfor Danmarks rigeste lokalavis har brug for at spare flere millioner kroner på sit redaktionelle indhold, når I har en egenkapital på 125 millioner kroner. Hvorfor er pengene ikke hentet i egenkapitalen?

»Hvis vi henter pengene ud af egenkapitalen, så vil der på et eller andet tidspunkt opstå en situation, hvor der ikke er egenkapital tilbage. Egenkapitalen er jo vores styrke, og den gør, at vi kan sove lidt mere roligt om natten. Det synes jeg er en ganske pæn fordel. Vi kan ikke bare begynde uhæmmet at sige, at vi bruger løs af vores egenkapital. Det er en kortsigtet betragtning. Horsens Folkeblad skulle gerne leve i længere tid,« siger Jens Bebe.

Han understreger, at Horsens Folkeblad i forvejen drives anderledes end en almindelig virksomhed, fordi kravet fra avisens ledelse er, at den primære drift går i nul – ikke, at den giver overskud.

0 Kommentarer