Homomagasin bryder loven i Marokko

Et blad for homoer i Marokko udforderer loven, der giver op til tre års fængsel for at være homoseksuel. Medier og islamister fremstiller homoseksuelle som perverse og farlige, mener redaktøren.

Et blad for homoer i Marokko udforderer loven, der giver op til tre års fængsel for at være homoseksuel. Medier og islamister fremstiller homoseksuelle som perverse og farlige, mener redaktøren.

Marokko betragtes som et af de friere lande for homoseksuelle i den arabiske verden. Det kan virke paradoksalt, når du kan blive idømt mellem seks måneder og tre års fængsel for at være homoseksuel.

Nu har en aktivist for homoseksuelles rettigheder stiftet et helt nyt magasin i Marokko, som er målrettet homoseksuelle. Bladet er efter sigende det første af sin slags i Mellemøsten. Der er ét homomedie, der udgives fra Libanon – men kun på nettet. Det skriver nyhedssitet Menasat.

Magasinet hedder Mithly, der betyder "det samme som mig" på arabisk. Det er samtidig en respektfuld måde at referere til homoseksuelle på, til forskel fra de smædeord, der ofte bruges – blandt andet "shazz", der betyder noget i retning af "seksuel afviger".

»Mithly er en chance for homoseksuelle for at fortælle deres side af historien. Vi ville give de homoseksuelle i den arabiske verden en stemme,« siger stifter og redaktør Samir Bergachi.

Projektet har blandt andet modtaget EU-midler, men det betyder ikke, at det er ufarligt arbejde. Magasinet er lige blevet trykt i 200 eksemplarer i Marokkos hovedstad Rabat, men ikke alle journalister har en byline med i bladet.

»Indtil nu har mainstream-medierne haft monopol på dækningen af homoseksuelle i Marokko, og de fleste beskriver os som perverse og en trussel imod samfundet,« siger en journalist på det nye magasin, der bare kalder sig Mourad.

Avisen Attajdid har allerede krævet, at Mithly bliver forbudt. Redaktionen er ifølge Menasat kendt for at have forbindelse til stærkt islamiske grupper i landet. Det var også Attajdid, der plæderede for, at en koncert med Elton John i Marokko skulle aflyses, fordi den skulle være en del af et komplot for at »homoseksualisere« Marokko.

0 Kommentarer