Russiske medier er begyndt at placere et banner foran artikler, der fx handler om landets nye homolov: "denne artikel indeholder materiale, som ifølge russisk lov ikke må læses af mindreårige".
Det fortæller forfatter og tidligere udenrigskorrespondent Leif Davidsen til Journalisten.
»Først og fremmest er det rigtigt, at denne her lov går ud over medierne. Den handler ikke om at forbyde homoseksualitet.«
»Det er vigtigt at holde fast i – for det går ud over os journalister – det er en lov, som forbyder propaganda eller oplysning om ikke-traditionelle, seksuelle relationer.«
»Det er lovens formål, at den slags information eller propaganda ikke må rettes mod mindreårige. Man kan se allerede nu i russiske medier, at en artikel, der bare handler om loven, vil have et banner i starten, hvor der står, at "denne artikel indeholder materiale, som ifølge russisk lov ikke må læses af mindreårige."«
Det kan man se allerede nu?
»Ja. Medierne forsøger at gardere sig på den måde. Men det er jo ikke nok. Loven er meget ny, så straframmen er ikke udmålt endnu. Det er jo ikke noget, domstolene gør uafhængigt, det er noget, Kreml giver et vink om. Så loven er en alvorlig for russiske journalister, der i forvejen er hårdt pressede.«
»I tilfældet med OL, det er lidt svært at svare på. OL er helt klart Putins prestigeprojekt, og der er brugt mange penge på det. Rusland er et topstyret land. Så hvis han lader forstå, at vi har 14 dages fred der, så er der ingen fare på færde,« siger Leif Davidsen.
»Umiddelbart vil jeg tro, at det er det, Putin vælger at gøre. Selv om Putin gennemgående er ligeglad med, hvad omverdenen tænker om ham, så vil Rusland tabe for meget ansigt, hvis der bliver for meget ballade.«
»I et retssamfund kan man jo ikke uden videre suspendere loven i 14 dage, men det kan man altså godt i det samfund.«
»Men dag ét efter OL så falder fars hammer igen.«
For få dage siden skrev DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, et blogindlæg, hvor han opfordrede til international protest mod loven.
Ifølge Leif Davidsen vil der være al mulig grund til at tage loven dybt alvorligt – også når man som journalist besøger Rusland. Leif Davidsen siger, at loven er beregnet til at skræmme og retsforfølge journalister.
Det vil vel også gælde for udenlandske medier, efter at OL er overstået?
»Det er helt klart. Den lov gælder også for udenlandske journalister. Spørgsmålet er, hvordan de vil fortolke loven. På den måde minder det om Sovjet-tiden.«
»I det øjeblik du som vestlig journalist opsøger et bøssemiljø i Moskva eller Skt. Petersborg, hvor de er størst, forbryder du dig så mod loven? Det kommer en domstol til at afgøre. Men det kan altid bruges til at tage fat i nakken på dig og smide dig ud af landet.«
»De har lavet en lignende gummi-lov om internetmateriale. Rusland har ellers meget frie internetmedier, men man har lavet en vagt formuleret paragraf omkring anstødeligt indhold på hjemmesider eller blogs, der giver mulighed for myndighederne til at lukke dem. Spørgsmålet er bare: Hvad er "anstødeligt materiale"? Det er der, den hele tiden hænger.«
Det er en kæmpe stor elastik?
»Ja. Og det er denne her homolov også. Hvordan kan du i et moderne samfund komme til at sige noget som helst positivt om bøsser, uden at du risikerer, at en person under 18 år opdager det. Det er umuligt. Du kan ikke sige det i tv, i radio, du kan ikke vise det på nettet eller skrive det i en avis. Det er helt umuligt,« siger Leif Davidsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.