search

Hollywood har banet vejen for Barack Obama

Journalistik har ikke eneret på at påvirke vælgere op til et valg i USA.

Journalistik har ikke eneret på at påvirke vælgere op til et valg i USA. Hollywood har med tv-serien ”24 timer” gjort den amerikanske befolkning klar til en afroamerikansk præsident. Det kan sikre Barack Obama præsidentembedet til november.

I USA er præsidentembedet en fast bestanddel af populærkulturen. Derfor bliver både historiske og fiktive præsidenter skildret på tv og i film.

Gennem 10 år har tre iøjnefaldende præsidenter været indsat i primetime. Martin Sheen beviste i ”Præsidentens mænd” på NBC, at en præsident kan være uhelbredeligt syg, Geena Davis godtgjorde i ”Commander in Chief” på ABC, at en kvinde kan være præsident, og Dennis Haysbert dokumenterede, at race ikke er en gordisk knude, da han spillede afroamerikansk præsident i tv-serien ”24 timer” på FOX.

De tre tv-serier foregriber virkeligheden. Ingen præsident har haft sklerose i embedsperioden, ingen kvinde har været præsident, og en afroamerikaner har ikke været præsident – endnu. Betragter vi de seneste meningsmålinger, ser det ud til, at Barack Obama bliver valgt til præsident d. 4. november.

Hvis Barack Obama vinder, kan hans sejr tilskrives mange årsager. Først de traditionelle forklaringer: Obama er en kompetent leder, han har velkvalificerede rådgivere, og USA har brug for en demokratisk præsident efter otte år med republikanske George W. Bush. Så er der endda kun nævnt nogle få.

Dernæst følger en mere utraditionel forklaring. Sociologer, historikere, journalister og filmanmeldere mener, at Hollywood har grundfæstet Barack Obamas mulighed for at blive præsident ved at indsætte afroamerikanske præsidenter i film og tv-serier siden 1972. Senest i tv-serien ”24 timer”.

En mytologisk præsident
Præsident David Palmer fra ”24 timer” er demokrat og minder umiskendeligt meget om Barack Obama. Alligevel valgte John McCain præsident Palmer som sin foretrukne præsident fra tv-serier og film, da han blev spurgt af underholdningsmagasinet Entertainment Weekly.

»Han er fabelagtig. Han er en mand, der kan tage svære beslutninger. Han kan lede. Og han er villig til at ofre sine egne interesser til fordel for sit land,« fortalte den republikanske præsidentkandidat, John McCain, til Entertainment Weekly .

Hvis man sammenfatter præsident Palmers udtryk, handlinger og overvejelser, kan han bedst beskrives som den mytologiske præsident, amerikanerne drømmer om. Derfor er det ikke kun den republikanske kandidat, der er vild med præsident Palmer. Ordinære amerikanere har også ladet sig tryllebinde af den fiktive præsident.

En dag i forsommeren var Dennis Haysbert, der spillede præsident Palmer i ”24 timer”, kørt en tur syd for Los Angeles for at spise frokost med sin datter. Skuespilleren kom til byen Dana Point, hvor han beskriver byens indbyggere som ”meget rige, meget hvide og meget republikanske”.

»Jeg gik ind på en lille restaurant med demografien, jeg beskrev før. En kvinde kom op til mig: ”Bare så du ved det, så ville jeg stemme på dig”. Jeg ved ikke, om det var en vittighed, eller om folk bare synes, det er sjovt at sige. Men for mig betyder det noget, at de siger det højt,« fortæller Dennis Haysbert til Associated Press .

Til den amerikanske tv-guide uddyber Dennis Haysbert, at ”24 timer” har udvidet amerikanernes bevidsthed, så amerikanerne nu er klar til en afroamerikansk præsident, når den rette kommer.

Et ekko fra fiktionens verden
Efter den mytologiske præsident Palmer følger to andre præsidenter i tv-serien. Den første hvid, den anden afroamerikaner. ”24 timer” kan altså prale af to afroamerikanske præsidenter på seks sæsoner.

»Tv-serier som fx ”24 timer” har gjort det sandsynligt, at en afroamerikaner kan være præsident. Serien har nedbrudt nogle af de psykologiske forhindringer, der tidligere hindrede vælgerne i at stemme på en afroamerikaner som Barack Obama,« analyserer Carl Pedersen, der er ekspert i amerikanske forhold og adjungeret professor ved Copenhagen Business School.

»”24 timer” har ikke kun gjort en afroamerikansk præsident normal, men også ønskværdig,« uddyber filmanmelderen Lucia Bozzola i det amerikanske kulturmagasin The Simon.

Ifølge Darnell Hunt, der er professor i sociologi ved University of California, er film og tv-serier mere end underholdning. Han mener, at fiktionen giver os et sted, hvor vi som mennesker kan øve os på virkeligheden: Hvor vi kan drømme om, hvem vi er, og hvem vi gerne vil være.

»Man kan kun gisne om, hvordan et scenario udspillet i en sikker, indespærret, fiktiv sammenhæng kan have forberedt folk på virkeligheden,« fortæller Darnell Hunt til The Seatle Times.

To tv-serier ændrede kulturen
I tv-serien ”The Jeffersons” var Tom og Helen Willis et ganske almindeligt ægtepar. Det var de bare ikke for den amerikanske befolkning. Helen Willis var afroamerikaner, Tom Willis var hvid.

»”The Jeffersons” gjorde det normalt, at en hvid og en afroamerikaner kunne blive gift. Den måde, som Dennis Haysberts skuespil har ændret vores opfattelse af Obama på, kan have endnu større betydning, da Obama har så mange lighedspunkter med præsident Palmer,« skriver journalisten Joshua Alston i Newsweek .

På samme måde som ”The Jeffersons” mener flere eksperter, at også tv-serien ”Præsidentens Mænd” har gjort en forskel. En undersøgelse  fremlagt i det amerikanske akademiske tidsskrift ”Journal of Communication” konkluderer, at den positive fremstilling af præsident Bartlet i ”Præsidentens Mænd” har lysnet tv-seernes opfattelse af nuværende og tidligere præsidenter.

Noget af en præstation i et samfund, der stadig bærer en kulturel arv efter Watergate-skandalen.

Ingen dokumentation
Ingen forskere har dokumenteret, hvordan ”24 timer” har påvirket tv-seernes holdninger. Alt står og falder ved teser, tankespind, lignende undersøgelser og viden om tv-seernes perception. Derfor er der også flere forskere, der forholder sig kritisk til tanken om, at Hollywood skulle få indflydelse på præsidentvalget.

»Jeg tror ikke, at Hollywood vil få nogen indflydelse på præsidentvalget til november. Ligesom med voldsfilm kan tv- og filmseere sortere i de informationer, som de modtager. Derfor tror jeg ikke, at den amerikanske befolkning lader sig påvirke af, at præsidenten i ”24 timer” er afroamerikaner,« fortæller Lennard Højbjerg, der er lektor ved Institut for Film- og Medievidenskab under Københavns Universitet.

Lennard Højbjerg understreger, at vi danskere skal huske, at amerikanerne har en helt anden tv-struktur end os. I Danmark har vi fortsat kun 10 tv-kanaler – i USA har de flere tusinde. Derfor er mediebilledet i USA helt anderledes end i Danmark, og en enkelt tv-serie som fx ”24 timer” har kun minimal indflydelse.

»Hvis Hollywood tæppebomber amerikanerne med et politisk budskab, vil kun marginaler af befolkningen ændre opfattelse. Jeg tror ikke, at tv-seere er så dumme, som mange gør dem til,« fortæller Lennard Højbjerg.

Lennard Højbjerg er langtfra alene med sin skepsis. I et radiointerview til National Public Radio udtrykte Todd Boyd fra University of Southern California's School of Cinematic Arts sin skepsis.

»Jeg er varsom med at sige, at fordi Jamea Earl Jones, Morgen Freeman eller Dennis Haysbert har spillet præsidenter i en tv-serie eller i en film, så kan det gøre Obama til præsident. Det mener jeg er at gå for vidt. Måske har de fiktive præsidenter fjernet nogle få sociale bekymringer,« vurderer Todd Boyd.

Carl Pedersen fra Copenhagen Business School forventer, at det netop er de sociale bekymringer, der har gjort en forskel for Obama. For indtil nu har amerikanerne aldrig haft en afroamerikaner til præsident, og derfor er der nogle psykologiske og sociale forhindringer, der skal overvindes.

»Vi skal ikke overvurdere mediernes indflydelse, men selvfølgelig påvirker film og tv-serier til en vis grad de diskussioner, der foregår inden for rammerne af populærkulturen. I tilfældet med ”24 timer” har det påvirket diskussionen om, hvorvidt race betyder noget, når man vælger sin præsident,« fortæller Carl Pedersen fra Copenhagen Business School.

Massemediets indflydelse
Diskussionen om ”24 timers” indflydelse på præsidentvalget falder tilbage på en gammel diskussion: Hvad betyder massemedierne for vores opfattelse af virkeligheden? En diskussion som medieforskere og debattører har udkæmpet i årevis.

Et er, hvad undersøgelser viser, og debattører mener, noget andet er, hvad historien viser.

I årevis har lektor Nils Arne Sørensen beskæftiget sig med massemediernes indflydelse på, hvordan nationer bliver formet og opretholdt. Han mener, at massemedierne har en betydelig indflydelse, særligt når det gælder fiktion.

»Massemedierne har spillet en vigtig rolle ved at skabe fælles referencerammer og naturligvis også i formidlingen af den nationale kulturarv,« indleder Nils Arne Sørensen.

Som eksempel bruger Nils Arne Sørensen den engelske tv-station BBC. Tv-stationen får æren for at have grundfæstet det engelske sprog, styrket opfattelsen af samhørighed og genfortalt Englands historie. Massemedierne har derved styrket den fælles kultur.

I Danmark kan DR bryste sig af at have haft samme rolle som BBC. Nils Arne Sørensen mener, at DR gennem årene sikrer oplevelser for danskerne og dermed er med til at sikre en fælles referenceramme.

Fordi vi har set dannelsen af en fælles kulturramme gennem fjernsynet tidligere, er Nils Arne Sørensen åben for påvirkningen fra ”24 timer”.

»Det kan fint argumenteres, at mange af vores forestillinger om verden, og hvad der kan lade sig gøre, stammer fra fiktion og i dag især film og tv-serier,« slutter Nils Arne Sørensen.

Den afroamerikanske drøm
Dennis Haysbert ønsker, at Barack Obama skal blive præsident, og han har i flere omgange betalt op til 150.000 kr. for at spise med den demokratiske præsidentkandidat. Derfor lægger skuespilleren heller ikke skjul på, at han håber, at amerikanerne efter ”24 timer” er klar til en afroamerikansk præsident.

»Jeg har aldrig betragtet David Palmer som en sort præsident. Han var den bedste mand til stillingen. Det er det samme med Obama. Hudfarven betyder intet i forhold til evnerne,« fortæller Dennis Haysbert til The Seatle Times .

Til januar tiltræder en ny amerikansk præsident, og samme måned begynder syvende sæson af ”24 timer” på FOX i USA. FOX har allerede offentliggjort, at de afsætter den afroamerikanske præsident og indsætter en hvid kvinde på posten.

Først til november ved vi, om en afroamerikaner i 2009 kan lægge hånden på Bibelen og sige: »I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of President of the United States…«

FAKTA om tv-serien 24 timer

  • Indtil videre er seks sæsoner af ”24 timer” blevet vist på amerikansk tv. Den første sæson rullede over skærmen i februar 2002 – et halvt år efter 11. september. Den syvende sæson har premiere i januar 2009. Du kan se traileren på www.kortlink.dk/5rbv.
  • 15,7 millioner amerikanere så med, da sjette sæson havde premiere på FOX den 14. januar 2007. Det svarer til næsten fem procent af befolkningen.
  • I alle seks sæsoner har en afroamerikaner medvirket som valgt præsident, siddende præsident eller tidligere præsident. Da sjette sæson sluttede, spillede skuespilleren D.B. Woodside præsident Wayne Palmer.
  • I Danmark er det TV2, der har rettigheder til at vise ”24 timer”, men tv-stationen ved endnu ikke, hvornår den vil vise syvende sæson.

Kilder: FOX, Wikipedia, Hollywood Reporter, TV2 Danmark

FAKTA om præsidenter på film og tv:

  • James Earl Jones blev den første afroamerikaner, der spillede amerikansk præsident. Det var i filmen ”The Man” fra 1972. Filmen handler om, hvordan James Earl Jones efter en række uheld bliver præsident og senere må kæmpe for at bevare sit embede.
  • Efter James Earl Jones fulgte Morgan Freeman i ”Deep Impact”, Chris Rock i ”Head of State”, Tommy 'Tiny' Lister i ”Det Femte Element” og selvfølgelig D.B. Woodside samt Dennis Haysbert i ”24 timer”.
  • Fælles for fire af de seks afroamerikanske præsidenter er, at de medvirker i enten katastrofe- eller actionfilm. Derfor hviler fokus på deres opgave som landsfædre i en krisetid – ikke deres politik.
  • Den første kvindelige præsident blev indsat næsten 30 år før James Earl Jones. Det var Ernestine Barrier, der spillede præsident i filmen ”Project Moonbase” fra 1953. Siden Ernestine Barrier har bl.a. Geena Davis, Glenn Close og Joan Rivers spillet kvindelige præsidenter.

 Kilder: Newsweek, IMDB, gawker.com, Wikipedia

Artiklen er skrevet som eksamensopgave på 7. semester på Syddansk Universitet.

Kilder:

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen