Hollandsk journalist anholdt i Tyrkiet – slår alarm på Twitter

En hollandsk journalist har startet en mindre storm på Twitter, efter hun tweetede, at tyrkisk politi har anholdt hende. EFJ-formand Mogens Blicher Bjerregård er chokeret: »Man aner jo slet ikke, hvilke rettigheder, man har som journalist i Tyrkiet.« (Opdateret 15.37)

Den hollandske journalist Frederike Geerdink er angiveligt blevet fængslet i Tyrkiet, efter hendes hjem i byen Diyarbakir er blevet ransaget af politiet.

Det skriver hun selv på Twitter.

Ifølge Frederike Geerdink er hun anklaget for at sprede ”propaganda for en terrororganisation”.

Reportere uden Grænser skriver, at formanden for Diyarbakirs advokatforbund har bekræftet anholdelsen.

Sagen har fået stor opmærksomhed, især på Twitter under hashtagget #handsofffrederikegeerdink, samt i hollandske medier.

Sagen opstår samtidig med, at den hollandske udenrigsminister Bert Koenders besøger Tyrkiet. Her skal han blandt andet diskutere landets problemer med pressefriheden.

Og Bert Koenders har da også allerede meldt ud i sagen. Han udtaler via det hollandske udenrigsministeriums Twitter-profil, at han er ”chokeret over anholdelsen” og vil ”tage det personligt op” med den tyrkiske udenrigsminister ved et møde i Ankara.

Journalisten afventer yderligere kommentarer fra det hollandske udenrigsministerium.

Frederike Geerdink har blandt andet dækket den kurdiske befolknings forhold – et kontroversielt emne i Tyrkiet – for hollandske medier. Diyarbakir, hvor hun er bosat, er hovedby for det kurdiske mindretal.

Dansk EFJ-formand: "Dybt chokerende"

Mogens Blicher Bjerregård er formand for både det danske (DJ) og det europæiske journalistforbund (EFJ).

»Det er i den grad et angreb på pressefriheden, at hun bliver anholdt. Det er endnu et led i det, der foregår i Tyrkiet for øjeblikket, og det er dybt chokerende, at de fortsætter,« siger han til Journalisten.

Mogens Blicher Bjerregård henviser til, at der har været en række sager, hvor tyrkiske journalister bliver anholdt over de seneste år. En af dem – Füsün Erdogan – blev løsladt i 2014 efter syv års fængsel og massivt pres fra en række internationale organisationer, herunder DJ og EFJ.

Mogens Blicher Bjerregård tilføjer, at Frederike Geerdink ifølge hans kilder er en velkendt og respekteret journalist i Holland.

»Jeg er chokeret over, hvor langt tyrkerne bliver ved med at gå. Det er ikke længe siden, vi havde en forhåbning om, at det ville gå den anden vej. Det gør det så desværre ikke. Man aner jo slet ikke, hvilke rettigheder, man har som journalist i Tyrkiet.«

Bjerregård roser den hollandske regering for at handle hurtigt. Han opfordrer også europæiske organer som EU, OSCE og Europa-Rådet til at rykke ud med kraftige fordømmelser af Tyrkiet.

Nytter ikke at give op

Også hans egen organisation EFJ vil forsøge at lægge pres på den tyrkiske regering.

»Vi har et stort EU-finansieret projekt i Tyrkiet, og et andet som handler om at løsne op for forholdene for de fængslede journalister. Så vi gør, hvad vi kan.«

Men virker noget af det, der bliver gjort, når det ser ud til, at Tyrkiet fortsætter med at fængsle journalister?

»Vi er jo lykkedes med nogle ting undervejs, blandt andet blev Füsün Erdogan løsladt. Det var ikke os alene, men vi var medvirkende til det. Det er vores ansvar at blive ved med at lægge maksimalt pres alle de steder, vi kan, involvere NGO’er og advokater. Nu er denne sag helt ny, og vi aner ikke hvor den havner, men vi skal da gøre det samme her. Det nytter ikke noget at give op,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

I skrivende stund tweeter flere kilder – herunder Reuters-korrespondent Ayla Jean Yackley – at Frederike Geerdink er ved at blive løsladt igen.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra den tyrkiske ambassade i København. Det har endnu ikke været muligt.

Du kan følge hashtagget #handsofffrederikegeerdink her:


Opdateret klokken 15.37

: Frederike Geerdink har netop selv skrevet på Twitter, at hun er løsladt:

0 Kommentarer