Holland vil stække aktindsigt med ny lov

Journalisterne gør "unfair brug" af åbenheden i Holland, og derfor skal det nu være sværere at få aktindsigt, lyder det fra indenrigsministeren. Journalisterne spilder embedsværkets tid med spredehagl, mener han.

Journalisterne gør "unfair brug" af åbenheden i Holland, og derfor skal det nu være sværere at få aktindsigt, lyder det fra indenrigsministeren. Journalisterne spilder embedsværkets tid med spredehagl, mener han.

Der er for mange, der søger aktindsigt i Holland, og derfor må vi ændre loven. Sådan lød den opsigtsvækkende udmelding fra den hollandske indenrigsminister, Piet Hein Donner, på World Press Freedom Day i forgårs, ifølge den hollandske nyhedstjeneste NIS.

Piet Hein Donner mener, at journalister gør "unfair brug af" den hollandske lov om åbenhed, der er kendt for at være en af Europas mest åbne med hensyn til aktindsigter. Holland blev i efteråret 2010 rost for sin høje grad af pressefrihed af Journalister uden Grænser.

"Dusinvis af embedsmænd har ofte som en daglig opgave at håndtere aktindsigtsanmodninger. Det er resultatet af de spredehagl, journalister skyder af sted mod regeringen i håb om, at et skud rammer et scoop. Det betragter jeg ikke som effektivt tidsforbrug," sagde den kristendemokratiske minister.

Han meddelte, at han vil arbejde for at få ændret den hollandske lov på en række punkter, og at han vil fremlægge et konkret forslag for det hollandske parlament. Donner understregede, at den nye lov ikke skal betyde en ringere grad af pressefrihed.

Ifølge Piet Hein Donner kan aktindsigtslovgivningen med den grad af åbenhed, der er nu, modarbejde reformer. Argumentet er, at stridigheder kan opstå, hvis ideer ikke får lov at florere frit og internt, men lægges frem for offentligheden i et tidligt stadie.

Argumentet om, at aktindsigt kan støde sammen med kreativitet og den frie udveksling af ideer er i øvrigt også brugt i den danske debat om offentlighedsloven af justitsminister Lars Barfoed.

Til stede ved arrangementet var blandt andre det islandske parlamentsmedlem Brigitta Jonsdottir, tidligere talsperson for WikiLeaks. Hun var ifølge NIS chokeret over, at de hollandske journalister i lokalet ikke protesterede imod forslaget, som hun opfordrede dem til at bekæmpe.

1 Kommentar

Peter Andreas
5. MAJ 2011
Re: Holland vil stække aktindsigt med ny lov

 

Det gælder for pressefrihed, som med al anden frihed: Den kræver ansvar! Når man beder om aktindsigt i håb om at finde en historie og ikke for at underbygge en historie, så eroderer man opbakningen til pressefriheden hos befolkningen og dermed også hos politikerne.

Når der ikke er 100% opbakning til, at man ikke må slå journalister (https://journalisten.dk/sa-laer-det-dog-ove), når ikke alle synes, at Bertel Haarders opførsel på DR TV var skammelig (http://www.b.dk/debat/hvad-synes-du-om-haarders-vredesudbrud) og når Liberal Alliance ikke ryger under spærregrænsen efter Anders Samuelsens puerile vredesudbrud, så har I kun jer selv at takke for det.