Holger K: TV 2 skal være fondsejet

Privatiseringen af TV 2 skal stoppes. Men stationen skal hverken på folkeaktier eller tilbage i statens hænder, mener den fremtrædende SF'er, der i stedet vil oprette en fond.

Privatiseringen af TV 2 skal stoppes. Men stationen skal hverken på folkeaktier eller tilbage i statens hænder, mener den fremtrædende SF'er, der i stedet vil oprette en fond.

Meget tyder på, at den nye røde regering vil stoppe privatiseringen af TV 2. Der har både været snak om, at tv-stationen skal forblive på statens hænder eller at stationen måske skulle på folkeaktier. I et debatindlæg i Politiken foreslår tidligere formand for SF Holger K. Nielsen og tidligere direktør for DR og European Broadcasting Union Bjørn Erichsen i stedet, at ejerskabet af TV 2 skal overdrages til en fond.

»Denne fond, TV 2 Fonden, drives af en forening, som alle danskere kan melde sig ind i, hvis de har betalt deres årlige TV 2-bidrag. Disse medlemmer vælger et repræsentantskab, der igen vælger en bestyrelse for TV 2 Danmark,« foreslår de to debattører i et debatindlæg i dagens Politiken.

SF'eren og den tidligere DR-direktør skriver, at TV 2 ikke nødvendigvis skal ejes af staten, da statsligt ejerskab ikke altid er det bedste. Og siden de to hverken mener, at TV 2 skal privatiseres eller på folkeaktier, har de her fundet en løsning midt imellem.

»I otte år har de borgerlige politikere ikke været i stand til at forklare os, hvorfor vi skulle få bedre tv af, at TV 2 blev overtaget af Murdoch, Bertelsman eller Berlusconi. (…) Nogle har så foreslået, at TV 2 skulle på folkeaktier. Det er ikke noget godt forslag. Rigtige folkeaktier kan handles og opkøbes. Folkeaktier kan man spekulere i, og det skaber ikke ro og perspektiv. Vi vil derfor foreslå, at man overvejer en fondseje af TV 2,« skriver Holger K. Nielsen og Bjørn Erichsen.

De to skæver især til, hvordan fonde som RealDania og TrygFonden bidrager til »almenvellet« i Danmark. Men overskuddet fra TV 2 Danmark skal enten bruges smides direkte i stationens skattekiste eller gå til nye initiativer – overskuddet skal altså ikke bruges til velgørenhed. Fonden skal være en form for folkeaktier, blot uden aktierne.

»(Fondseje) vil sikre TV 2 Danmark en solid dansk folkelig forankring, den vil fastholde Danmark som et land med stærke public service-traditioner, den vil skabe armslængde til politikerne og den vil en gang for alle skabe ro og perspektiv.«

0 Kommentarer