Holder Hillary Clintons ros til Al Jazeera?

Forleden roste Hillary Clinton arabiske Al Jazeera for at ændre og udfordre folks holdninger, samtidigt med at sende 'rigtige nyheder' modsat meningsstyrede tv-stationer som Fox News. Men er Al Jazeera objektiv, spørger Berlingske.

Forleden roste Hillary Clinton arabiske Al Jazeera for at ændre og udfordre folks holdninger, samtidigt med at sende 'rigtige nyheder' modsat meningsstyrede tv-stationer som Fox News. Men er Al Jazeera objektiv, spørger Berlingske.

Det er blot 10 år siden, at USA's daværende præsident George Bush kaldte nyhedskanalen Al Jazeera for en konstant kilde til anti-amerikansk propaganda og direkte medvirkende til at skabe vold.

Og så sent som i efteråret ville Pia Kjærsgaard helt blokere for Al Jazeera

Men i forbindelse med de arabiske regimers fald i Egypten og Tunesien har Al Jazeera pludselig været hovedkilde til viden og nyheder om udviklingen.

Og i sidste uge stod USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, så frem i en høring i senatet og roste den arabiske tv-kanal for både at ændre og udfordre folks holdninger. Samtidig påpegede hun, at Al Jazeera sender såkaldte rigtige nyheder i stedet for det meningsdannende tv, som efter udenrigsministerens mening frit flyder ud i æteren fra amerikanske nyhedskanaler som MSNBC, Fox News, ABC og CNN.

Eller som Hillary blev citeret for at sige: Al Jazeera is "Real News"

Berlingske stiller dog i dag spørgsmål ved, hvor uafhængig Al Jazeera reelt er. Eller rettere om Al Jazeera overhovedet er objektiv? 

Leder af Center for den Ny Islamiske Offentlighed på Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, giver sin vurdering af både den arabiske og engelske version af kanalen.

Til Berlingske siger han:

"Den engelske og arabiske version er to meget forskellige kanaler. De er faktisk rivaliserende. Begge kanalers mål er at vise mange forskellige synspunkter. Men man vil i højere grad se den arabiske version tale den lille mands sag," fortæller Jakob Skovgaard-Petersen til Berlingske.

Han mener desuden, at Al Jazeera har haft en vigtig rolle i det arabiske mediebillede, fordi den ud fra sit slogan – "et synspunkt og et andet synspunkt" – har lært arabere, at uenighed er acceptabel, ja attraktiv, og at meninger skal brydes. 

Men kan man kalde Al Jazeera for objektiv?

Her svarer professoren både ja og nej:

"Den viderebringer mange forskellige sider af en sag, men på den arabiske version af kanalen vil man ofte se kanalen stille sig på den lille mands side. Især når det gælder konflikten mellem Israel og palæstinenserne."

0 Kommentarer