Indstil dig på krisen, bevar roen, og sørg for at udvikle forretningen. Journalisten giver førstehjælp til freelancebutikken og viser vejen gennem krisen.
KUNDEPLEJE. Nana Toft og Anne Absalonsen har som mange andre freelancere mærket krisens kolde ånde i nakken.
De har fået flere afslag, sagt farvel til faste indtægtskilder og set gode kunder synke til bunds i krisehavet. De har også indstillet sig på krisen og lagt hver deres strategi for at komme igennem den.
Alligevel sidder de to freelancejournalister og stirrer forbavsede på årets regnskab. Det er gået bedre end forventet. Tallene er hverken røde eller forskellige fra året før.
»I starten af 2009 forberedte jeg mig på et kriseår og nedjusterede min skat og mine forventninger. Min strategi var ikke at jagte nye kunder, men pleje de kunder, jeg havde. Jeg holdt mig i tæt kontakt med dem og gjorde mig til deres sparringspartner gennem krisen. Det ser ud til, at det har virket,« siger mode- og skønhedsjournalist Anne Absalonsen.
Hun henvendte sig oftere, sendte nyttige links om krisestyring eller nyheder inden for området og skabte nye opgaver hos kunderne. For eksempel tilbød hun at løse pressearbejdet omkring en messe og lavede et oplæg til et nyt kundemagasin i samarbejde med et grafisk bureau – uden beregning. Det sidste resulterede i en stor opgave senere på året. Anne Absalonsen vil ikke sætte konkrete tal på sit årsregnskab, men 2008 var et godt år, og 2009 endte med samme resultat.
Social- og mediejournalist Nana Toft valgte den modsatte strategi og er konstant på jagt efter nye kunder for at udvide sit territorium. Hun forlod sit faste job for at blive freelancer i krisens tidlige fase for to år siden og har været i modvind fra starten. Det ser hun som en fordel.
»Jeg er vant til at være opsøgende og skabe opgaverne selv. Min fornemmelse er – med al respekt – at mere garvede freelancere har været forvænte med gode tider og faste kunder. Nu piber vi lidt. Det ER også hårdt, men vi må ind i kampen. Måske går jeg ned med et brag om seks måneder. Så må jeg lukke virksomheden og finde på noget andet,« siger Nana Toft, der tjente godt 400.000 forrige år og holdt niveauet i 2009.
Synopser baseret på researchinterview forsynet med rubrikker, indledning, kildeforslag er sammen med insisterende gåpåmod og gode ideer vejen til overlevelse, mener Nana Toft.
Ved at pleje sine eksi-sterende kunder ekstra godt frem for at jagte nye har Anne Absalonsen holdt samme omsætning, som før krisen satte ind. Fra venstre projektleder Morten Bartho, partner Peter Hagen, Anne
Absalonsen. – foto: Asger Mortensen
Formanden for DJ's FreelanceGruppe, Kristian Melgaard, har med 25 års erfaring oplevet mange økonomiske op- og nedture. Den slags går over. Det gør mediebranchens krise ikke. Ifølge Kristian Melgaard er bortfaldet af portostøtten, kommunesammenlægninger og videreudnyttelsesaftaler tre kæbestød, der fik markedet til at vakle.
»Finanskrisen er bare det sidste strå, der knækkede kamelens ryg. Uden mediekrisen ville den økonomiske krise være en krusning på overfladen. Vi er for mange freelancere til dagens marked. De freelancere, der overlever, bliver dem, som forstår at udvikle forretningen og lægge deres æg i mange kurve. Det er der mange, der har glemt,« siger Kristian Melgaard.
Med begrebet "TAKE FIVE" opfordrer han freelancere til at tage fem minutters tænkepause for at udvikle forretningen og sikre mindst fem forskellige kunder. Det er livsfarligt for en freelancer at være afhængig af en kunde, og den fejl har mange begået.
Karriererådgiverne i DJ oplever, at krisen har fået mange freelancere til at gå i panik.
»Lige nu er det regnvejr derude. Det betyder ikke, at markedet er gået i stå, og alle freelancere skal dø. Det gælder om at bevare roen, klæde sig fornuftigt på og indrette sig efter vilkårene. Du må forvente at miste kunder, og målet for i år bør være at holde skindet på næsen,« siger Mads Løkke Rasmussen.
Han råder freelancere til at blive 'i-lande' i stedet for 'u-lande'. Mange sælger råvaren og ikke det raffinerede eller endelige produkt. Freelancere kan med fordel byde ind med ideer til produkter, koncepter og løsninger, der skaber værdi for kunden.
»Mange freelancere er drevet af lyst og derfor glade for at sælge en artikel til Kristeligt Dagblad for 1000 kroner. Det bliver man ikke rig af. Freelancere driver også forretning og skal have 50 procent af deres fokus på det. Ellers skal man få sig et fast job,« siger han.
Drivkraften for Nana Toft og Anne Absalonsen er en kombination af forretningsdrive, fagligt engagement og glæden ved at være freelancer. Trods krisen har freelanceren stadig overskud på frihedsbalancen og retten til at tilrettelægge sit eget arbejdsliv.
»Det er for mig den mest fantastiske, udfordrende og fagligt motiverende måde at bedrive journalistik på. Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave i næste måned, men usikkerheden og den forretningsmæssige udfordring er også motiverende. Det er ikke synd for os. Vi skal huske, hvor meget vi er værd, og hvorfor vi blev freelancere,« slutter Nana Toft.
Foto: Asger Mortensen
Krisestrategi ifølge
ANNE ABSALONSEN
- Plej de faste kunder. Del viden, inspiration og kom igennem krisen med kunden.
- Vær en professionel freelancer. Lever varen og til tiden.
- Skab merværdi. Udnyt krisen til kompetenceudvikling, uddannelse. Lav for eksempel din egen blog.
- Afsæt tid til ideudvikling. Stir ikke ind i skærmen, men opsøg inspiration som foredrag, bøger, rejser, og spænd af med yoga og gåture.
- Henvis altid til forbundets vejledende priser. Kvalitet koster.
Anne Absalonsen, mode-og skønhedsjournalist. Freelancer siden 2005. Bachelor i tysk og filmvidenskab, diplomjournalist fra DJH i 2005. Redaktør for Esthetique og modejournalist for blandt andre Elle, Dansk Daily og Dansk. Har desuden udviklet blogzinet BlackInk.dk
Foto: Asger Mortensen
Krisestrategi ifølge
NANA TOFT
- Sæt konkrete mål, og tag én udviklingsdag om måneden.
- Sæt et mål for, hvor mange synopser du skal have ude.
- Send skarpe synopser inklusiv rubrik, underrubrik, indledning og forslag til kilder, illustration. Lav eventuelt forinterviews, og få historien helt klar.
- Mister du en kunde – så skaf en ny. Gerne flere. Brug en dag på at målrette mod nye kunder, og send en række synopser med gode, gennemarbejdede ideer.
- Byd ind, hvor du gør en forskel. Nørdstof klarer fagredaktionerne selv.
- Sig nej tak til for lave priser. Det dræber arbejdsglæden og kreativiteten.
Nana Toft, journalist og bladudvikler. Leverer primært til fagblade og organisationsmagasiner. Freelancer siden 2008 og 10 års erfaring med journalistik og kommunikation. Cand.comm. i kommunikation, dansk og teatervidenskab. Diplomjournalist fra DJH 2009. Medlem af FLG's bestyrelse.
FØRSTEHJÆLP TIL FREELANCERE
12 gode råd
- Det er ikke dig, der er noget galt med. Det er markedet. Skru ned for forventningerne, og brug tiden til forretningsudvikling.
- Hav mange synopser i spil – hele tiden. Husk: Hvert afslag bringer dig tættere på et salg.
- Afsæt tid til forretningsudvikling. Få nye varer på hylden, og opsøg nye kunder/opgaver.
- Gør dig ikke afhængig af en kunde. Hav mindst fem forskellige kunder, hver enkelt må aldrig udgøre mere end 20 procent af omsætningen.
- Fokuser på værdien for kunden. Find ud af, hvordan du skaber merværdi for kunden.
- Bliv et i-land. Sælg ikke kun råvaren. Skab det raffinerede produkt, og tænk i koncepter. Du bliver ikke rig på kakaosmør. Sælg chokoladen.
- Freelanceren er ikke kun journalist, fotograf eller grafiker. Du er kræmmeren, der sælger varen til den bedst mulige pris.
- Accepter ikke faste priser uden forhandling. Mekanikeren får opgaven og et bud på pris. I mediebranchen definerer kunden ofte både opgaven og prisen. Giv dit eget bud, og prøv altid at forhandle prisen op – også når det virker håbløst. Du forsvarer freelancerens ret til at sætte prisen.
- Klip en case, og hug en kilde. Opgaven skal svare til prisen. Som håndværkeren erstatter marmorfliser med kakler for at få prisen ned, forhandler du om antal kilder, cases og linjer. Tilbyd mængderabat eller slagtilbud – ekstra case for 1000 kroner oveni.
- Omtal dit arbejde som værdifuldt. En ordentlig pris viser, at du er en professionel freelancer, der leverer et professionelt arbejde. Vil du klippes af en frisør, der nøjes med en halvtredser?
- Få en professionel hjemmeside. Den er dit visitkort. Bør indeholde en vejledende prisliste. Fraviger du prisen, kan kunden se, at du har givet rabat.
- Årlig prisstigning. Lav en årlig regulering – også i krisetid. Kunden accepterer hellere små reguleringer hvert år end store hvert femte år. Det forbereder samtidig næste års forhandling.
Kilder:
Claus Iwersen, forhandlingschef i DJ. Kristian Melgaard, formand for DJ's Freelancegruppe. Mads Løkke Rasmussen, karriere-rådgiver DJ. Anne Absalonsen og Nana Toft, freelancejournalister.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.