Højtlønnede praktikanter udkonkurrerer sig selv

Hvis de journaliststuderendes praktikløn stiger yderligere, begynder praktikstederne at springe fra. Og lønnen er så høj, at de nye medier ikke engang har ønsket at springe på. Selv KaJ vil have lønstigningen stoppet

Hvis de journaliststuderendes praktikløn stiger yderligere, begynder praktikstederne at springe fra. Og lønnen er så høj, at de nye medier ikke engang har ønsket at springe på. Selv KaJ vil have lønstigningen stoppet

Når landets journaliststuderende er i praktik, bliver deres konto hver måned lunet af en tækkelig løn.  I praktiktiden kan de være sikre på at modtage cirka 16.000 kroner om måneden før skat. Det beløb er blevet så højt, at selv Kredsen af Journaliststuderende KaJ råber vagt i gevær. Organisationen ønsker ikke, at lønnen skal stige yderligere. De mener, det kan ende med at gå ud over de studerende selv.

»Vi er ganske enkelt ved at blive så dyre, at vores kompetencer ikke er pengene værd for arbejdsgiverne. Og det er hverken vi eller de tjent med,« skriver bestyrelsesmedlem i KaJ, Peter Storgaard til Journalisthøjskolens avis Illustreret Bunker lige inden KaJ's generalforsamling.

Mere job end uddannelse
Den 6. oktober holdt KaJ generalforsamling, og de cirka 200 deltagere dedikerede størstedelen af tiden til diskussion om praktikhonorar, og hvorvidt det kan blive nødvendigt at sætte lønnen ned og for eksempel erstatte den med SU.

Lige nu er der to problemer med den høje aflønning, mener KaJ; Den er så høj, at den nærmer sig en grundløn for færdiguddannede, og det er svært at holde fast i, at praktikken er uddannelse og ikke arbejde, når lønnen svarer mere til arbejde end uddannelse.

Et andet problem er, at det for flere medier bliver for dyrt at have praktikanter til 16.000 kroner om måneden. Og så vælger virksomhederne i stedet universitetsstuderende fra eksempelvis kommunikationsuddannelserne, hvor de studerende arbejder nærmest gratis i deres halvårlige praktik og kun modtager SU:

»Altinget.dk er et af de medier, som har sagt, at de ikke kan blive ved med at have praktikanter, hvis lønnen fortsat stiger. Og der er altså masser af studerende på statskundskab, som gerne vil arbejde gratis for altinget.dk et semester,« siger formand for KaJ, Asbjørn Andersen.

De skæve medier har ikke råd
Derfor var KaJ heller ikke tilfredse i foråret, da DJ lavede praktikoverenskomst med DR. I stedet for uddannelsesmæssige goder som garanti for en startsamtale, en individuel uddannelsesplan og feedback, fik praktikanterne en lønstigning på 344 kroner om måneden. De færdiguddannede journalister på DR fik kun en lønstigning på 293 kroner om måneden. Det var stik imod, hvad KaJ havde ønsket.

Praktikvejleder på DMJX, Pia Færing, tror ikke, at det gør en forskel, om de journaliststuderende skal have 14.000 eller 16.000 kroner i løn, for 14.000 kroner kan stadigvæk ikke konkurrere med en gratis kommunikationsstuderende fra universitetet.

»For mig at se er problemet, at vi ikke kan få praktikpladser i underskoven og på de nye medier. De nye og skæve medier kan simpelthen ikke betale så høj en løn til en praktikant. Og har de endelig lidt penge, kan det være svært at se, hvorfor man skal bruge 16.000 på en praktikant, hvis man kan få en færdiguddannet journalist til at arbejde for 20.000-22.000 kroner om måneden, « siger hun.

Uddannet på gamle medier
Hun nævner, at særligt fotojournalisterne gerne vil i praktik på nye fotobureauer i stedet for dagbladene, for de ved, at det alligevel ikke er på dagbladene, at de skal leve deres kommende arbejdsliv.

»Det duer ikke med fotobureauerne, for der skal man være lønsom fra dag et og hver time tæller. Men det er problematisk, at vi kun uddanner fotopraktikanter på det gamle marked, hvor de ikke kommer til at få fast arbejde senere hen, « siger hun.

Det samme gælder de skrivende journalister på dagbladene:

»Vi uddanner rigtig mange journalister på et medie, som ingen vil betale penge for længere. Det er et problem. Jobbene ligger et andet sted nu.«

Pia Færing synes ikke, det nødvendigvis er kritisk, at praktikken muligvis lugter mere af job end uddannelse, når lønnen kommer op på 16.000 kroner.

»Man kan godt lære noget af at blive hårdt presset, at skulle levere hele tiden og være effektiv. Læring kan godt ske gennem arbejde. Men de langsomme startere – de lidt forsigtige praktikanter – de får ikke mange chancer på et medie, hvor man skal være 16.000 kroner værd fra begyndelsen. Og der skal være plads til de langsomme startere i et uddannelsessystem. «

Kun løn i 2. praktik
Næstformand i Dansk Journalistforbund, Lars Werge, var også inviteret til KaJ's generalforsamling i weekenden. Han var inde på, at man kunne kigge praktikstrukturen igennem og lade sig inspirere af modellem på DMJX's nye kommunikationsuddannelse. Her arbejder de studerende ulønnet i deres første halvårlige praktik. Først i uddannelsens anden praktikperiode bliver de aflønnet.

KaJ vil arbejde videre med problemstillingen, for udviklingen går kun i én retning – flere universitetsstuderende tilbyder sig som gratis praktikanter, da det i stigende grad bliver et krav, at de kan omsætte teori til praksis. Senest i foråret var det også på blandt andet uddannelsesminister Morten Østergaards politiske dagsorden, at flere universitetsstuderende burde bruge et halvt år af uddannelsen på praktik.

7 Kommentarer

Marie Irgens
12. OKTOBER 2012
Re: Højtlønnede praktikanter udkonkurrerer sig selv

Hej igen, nu har jeg set links til overenskomsterne, tak for dem Ida  - og det ser pauvert ud - men som Uffe Gardel siger, kan der jo godt være forskel på overenskomstens mindsteløn og den faktiske startløn.

Kan man mon finde et virkeligt eksempel på en startløn for en nyuddannet journalist på 20-22.000 kroner? Fx de tre steder Ida nævner?

KH Marie

Ida Sønderby Rosgaard
12. OKTOBER 2012
Hvornår kommer der mon en voksen og sætter en prop i badekarret?

Jeg støtter op om Uffe Gardels indlæg, men vil lige tilføje, at der nok desværre også vil blive endnu flere af dem, hvis DMJX og alle de andre pengefikserede uddannelsesinstitutioner får lov til at fortsætte optrapningen af uddannelsen af endnu flere journalister, kommunikatører og/eller spindoktorer og lignende til arbejdsløshed.

Der er jo nærmest gået inflation i kommunikationsuddannelser.

Hvordan skal vi kunne øge produktiviteten i Danmark og konkurrenceevnen, hvis noget nær halvdelen af befolkningen uddannes som journalister, kommunikatører og/eller spindoktorer og lignende?

Hvornår kommer der mon en voksen og sætter en prop i badekarret,  inden det hele flyder over?

Venlig hilsen
Ida Sønderby Rosgaard

Uffe Gardel
11. OKTOBER 2012
Re: Højtlønnede praktikanter udkonkurrerer sig selv

De links gælder overenskomsterne. Der er forskel på den overenskomstmæssige mindsteløn og den faktiske startløn, og det var fint, om vores fagblad og Pia Færing kendte forskel på de to begreber.

Jeg tror ikke at der i dag er ret mange færdiguddannede journalister, som ansættes til 20-22.000 kr. i løn. Men der vil da nok blive flere af dem, hvis gratisarbejde og ubetalt praktik får lov at brede sig.

 vh. Uffe Gardel, Berlingske

Ida Nyegård Espersen
11. OKTOBER 2012
Re: Højtlønnede praktikanter udkonkurrerer sig selv

Kære Svenne Lund Jensen

Det er korrekt. Tak for det.

Flere