Højskoler er springbræt til journalistuddannelsen

Højskoler med en journalistlinje oplever stigende interesse fra unge, der vil bruge opholdet som forberedelse til en rigtig journalistuddannelse.

Højskoler med en journalistlinje oplever stigende interesse fra unge, der vil bruge opholdet som forberedelse til en rigtig journalistuddannelse.

På to år kan Askov Højskole notere en fordobling af elever på forårets journalistlinje, der i år har 50 tilmeldte. Også Grundvigs Højskole og Rødding Højskole kan melde om stigende interesse for journalistisk undervisning. Det skriver Lixen – studenteravisen på SDU's journalistuddannelse.

Formålet er for rigtig manges vedkommende at ruste sig til at komme ind på de en af de tre officielle journalistuddannelser. Og det er tilsyneladende en god ide. Sidste år kom 82 procent af Askov Højskoles journalist-elever efterfølgende ind på en journalistuddannelse.

»Jeg tror, at uddannelsesforberedende højskoler er fremtiden. For det er det, jeg kan mærke, de unge vil have,« siger Ole Kobbelgaard, forstander på Askov, til Lixen.

Han advarer dog samtidig imod, at kurserne bliver så målrettede, at højskoleidéen forsvinder ud af opholdet.

Leder af SDU's journalistuddannelse Peter Bro er positivt indstillet over for kurser, der forbereder de unge til uddannelsens optagelsesprøver.

»Det viser, at man har snuset til faget og ofte ved, hvad der er relevant at vide, for man starter uddannelsen,« siger han og næver også, at ansøgere med at forberedelseskursus i baghånden ofte er mere rolige, da de på forhånd kender til prøverne, og derfor kan levere en ekstra god indsats.

Lektor og faglig leder på DJH Solveig Schmidt hæver dog en advarende funger mod kurser, der er skræddersyet til optagelsesprøverne.

»Det irriterer mig, når nogen lyder som et ekko af et kursus til optagelsesprøverne og de efterfølgende samtaler. Hvis man lyder som et kursus, vurderer jeg ofte, at personen ikke skal ind.«

Ifølge Peter Bro ændres optagelsesprøven til SDU løbende, for også at give plads til de mere uprøvede journalistiske talenter, der ikke har forberedt sig gennem kurser og lignende.