Højskoler med en journalistlinje oplever stigende interesse fra unge, der vil bruge opholdet som forberedelse til en rigtig journalistuddannelse.
På to år kan Askov Højskole notere en fordobling af elever på forårets journalistlinje, der i år har 50 tilmeldte. Også Grundvigs Højskole og Rødding Højskole kan melde om stigende interesse for journalistisk undervisning. Det skriver Lixen – studenteravisen på SDU's journalistuddannelse.
Formålet er for rigtig manges vedkommende at ruste sig til at komme ind på de en af de tre officielle journalistuddannelser. Og det er tilsyneladende en god ide. Sidste år kom 82 procent af Askov Højskoles journalist-elever efterfølgende ind på en journalistuddannelse.
»Jeg tror, at uddannelsesforberedende højskoler er fremtiden. For det er det, jeg kan mærke, de unge vil have,« siger Ole Kobbelgaard, forstander på Askov, til Lixen.
Han advarer dog samtidig imod, at kurserne bliver så målrettede, at højskoleidéen forsvinder ud af opholdet.
Leder af SDU's journalistuddannelse Peter Bro er positivt indstillet over for kurser, der forbereder de unge til uddannelsens optagelsesprøver.
»Det viser, at man har snuset til faget og ofte ved, hvad der er relevant at vide, for man starter uddannelsen,« siger han og næver også, at ansøgere med at forberedelseskursus i baghånden ofte er mere rolige, da de på forhånd kender til prøverne, og derfor kan levere en ekstra god indsats.
Lektor og faglig leder på DJH Solveig Schmidt hæver dog en advarende funger mod kurser, der er skræddersyet til optagelsesprøverne.
»Det irriterer mig, når nogen lyder som et ekko af et kursus til optagelsesprøverne og de efterfølgende samtaler. Hvis man lyder som et kursus, vurderer jeg ofte, at personen ikke skal ind.«
Ifølge Peter Bro ændres optagelsesprøven til SDU løbende, for også at give plads til de mere uprøvede journalistiske talenter, der ikke har forberedt sig gennem kurser og lignende.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Som leder af journalistlinjen på Vallekilde Højskole glæder det mig at se, at også andre skoler kan melde om en stigende interesse for journalistik som højskolefag. Højskolerne udbyder både journalistik som led i et længerevarende højskoleforløb og som korte forberedelseskurser i forbindelse med optagelsesprøverne til SDU og DJH.
Det er godt for både faget og uddannelserne at den enkelte studerende er så velforberedt, motiveret og afklaret i sit uddannelsesønske som muligt. Nogle finder ud af, at journalistikken alligevel ikke er noget for dem, andre får styrket motivationen og færdighederne. Det er - må man formode - også nogle af bagtankerne med DJH's nye kursus for interesserede ansøgere til uddannelserne. Trækker dette kursus også ned i Solveig Schmidts vurdering af ansøgere - og kan man ligefrem høre forskel på hvilket kursus en ansøger har været på?
Spøg til side. Kære Solveig: Glæd dig over den stigende interesse for de journalistiske uddannelser, og især over at så mange ønsker at snuse til faget og dygtiggøre sig inden studiestart. Hvis du hører en art "kursus-kliché" i samtalerne, så drop irritationen og bed eleverne uddybe hvad de selv mener og tænker. For tænk, hvis samme reaktion fandt sted hos de arbejdsgivere, som skal ansætte nyudklækkede journalister, og under en ansættelsessamtale tænker: "Det lyder som et ekko af DJH. Du'r ikke - væk."
kh
Michael