Højesteret-dom: DR må godt bruge skjult kamera

Da 21Søndag for et år siden ville vise skjulte optagelser fra Behandlingshjemmet Møllen i Tørring nedlagde Københavns Byret fogedforbud. Men nu har Højesteret ændret afgørelsen. »Det er eddermaneme en vigtig afgørelse,« siger Ulrik Haagerup til Journalisten.dk

Da 21Søndag for et år siden ville vise skjulte optagelser fra Behandlingshjemmet Møllen i Tørring nedlagde Københavns Byret fogedforbud. Men nu har Højesteret ændret afgørelsen. »Det er eddermaneme en vigtig afgørelse,« siger Ulrik Haagerup til Journalisten.dk

DR har i dag vundet en principiel sejr om brugen af skjult kamera.

Højesteret siger nu god for 21Søndags optagelser fra behandlingscentret Møllen, som er foretaget med skjult kamera.

Indslaget fra centret, der behandler alkoholikere og personer, der er afhængige af piller, skulle allerede have været bragt for et år siden, men den gang nedlagde Københavns Byret fogedforbud.

»Det er eddermaneme en vigtig afgørelse, for det her er ikke bare vigtigt for den pågældende udsendelse. Det handler også om mulighederne for generelt at lave undersøgende journalistik,« siger DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup til Journalisten.dk.

Optagelserne skulle oprindeligt have været vist i '21Søndag' på DR1 den 19. april 2009, men dagen forinden nedlagde Københavns Byret et fogedforbud mod at vise optagelserne. Optagelser, som mere præcist handler om, hvordan Behandlingshjemmet Møllen behandler folk, der kontakter centret første gang.

Siden ophævede Landsretten i januar i år fogedrettens forbud, hvorefter DR1 planlagde at sende programmet. Men efterfølgende fik Behandlingshjemmet Møllen medhold i at få sagen behandlet for Højesteret, og derfor blev programmet atter pillet af.

Den gang tilkendegav Ulrik Haagerup stor utilfredshed og påpegede netop de uheldige konsekvenser for den afslørende journalistiks fremtid.

 

»Den dom, som byretten kom med, var en katastrofe for undersøgende journalistik,« siger han i dag.

 

Højesterets opfattelse er dog den stik modsatte. Her lyder det, at fotograferingen var berettiget, og Højesteret lægger vægt på, "at optagelserne er sket til brug for en tv-udsendelse om spørgsmål af væsentlig samfundsmæssig interesse."

Endvidere bemærkes det, at "de kærende er tilknyttet behandlingshjemmet, og at optagelserne vedrører deres arbejde på hjemmet. De vises i øvrigt kun i korte passager, der ikke indeholder situationer, som i sig selv kan anses for krænkende for de pågældende," hedder det blandt andet i kendelsen.

Ulrik Haagerup understreger over for Journalisten.dk, at Højestrets afgørelse ikke betyder, at DR og 21Søndag nu blot skal til at bruge skjult kamera konstant.

»Man skal stadig benytte skjult kamera med varsomhed. Det er et værktøj, man skal anvende, når der ikke andre midler er mulige. Eller når det kræves for at kunne dokumentere.«

21Søndag bringer indslaget på søndag den 18. april.

(opdateret 15:34)

1 Kommentar

Flemming Westergaard
8. FEBRUAR 2020
Sund fornuft: intet mistænkeligt skal fejes ind under gulvtæppet