For mange freelancere er moms, skat, regnskaber og forsikring en nødvendig, men utroligt kedelig del af deres arbejdsliv. Mandag lancerede HK et vikarbureau, der tager 8 procent af freelancerens honorar for at lave papirarbejdet – og DJ-medlemmer er også velkomne til at henvende sig.
”Journalister bliver mindst lige så skræmt over at skulle sætte sig ind i CVR og moms som alle andre,” siger Kirstine Baloti, der er ansvarlig for freelanceområdet i HK.
Indtil for to år siden var Kirstine Baloti konsulent i DJ.
Kirstine Baloti forklarer, at HK’s ’Bureauet’ kan sammenlignes med et vikarbureau. Men modsat et klassisk vikarbureau er det freelancerne selv, der skaber kontakten.
”Freelanceren giver os besked om opgaven, og så formaliserer vi det med kunden med en ordrebekræftelse, og vi ansætter så vedkommende til opgaven,” forklarer Kirstine Baloti.
Må ikke dumpe prisen
Hvis man for eksempel skal programmere i fem timer, så ansætter HK vedkommende i en miniansættelse.
”Vi går ind og agerer selvstændige for dem, så de kan prøve, om freelance er noget for dem,” siger Kirstine Baloti.
Timeprisen må ikke ligge under, hvad en sammenlignelig fastansat koster arbejdsgiveren inden for det pågældende område – for eksempel programmering eller kommunikation.
”Det er freelanceren, der sætter prisen. Men vi holder den op imod Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistiks tal for fastansattes samlede medarbejderomkostninger,” forklarer Kirstine Baloti.
”Hvis prisen ligger under niveauet, kan vi ikke administrere opgaven.”
Freelancegruppen ønsker en fælles portal
Formand i Freelancegruppen i DJ Sus Falch hilser Bureauet velkommen.
Sus Falch håber, at flere fagforeninger vil tilslutte sig.
”Nogle fagforeninger skulle sætte sig ned ved det samme bord og finde en fælles portal som den her. Der er ingen grund til, at vi går rundt alle sammen og opfinder den dybe tallerken,” siger hun.
Sus Falch siger, at DJ i dag tilbyder freelancere en solid rådgivning om for eksempel beregning af priser. Hvis man ønsker at slippe for ansvaret for fakturering, har DJ et samarbejde med faktureringsbureauet Teknik og Design
”Men det er væsentligt dyrere end det, HK tilbyder,” siger Sus Falch.
HK kan gøre det for 8 procent, mens det koster 18 procent hos Teknik og Design?
”Jeg synes først og fremmest, at vi skal invitere os selv på besøg hos HK,” siger Sus Falch.
Hvorfor ikke forhandle en bedre pris med Teknik og Design?
”En genforhandling med Teknik og Design er altid et forsøg værd,” siger Sus Falch.
Tester levedygtigheden
Kirstine Baloti siger, at DJ og andre fagforeninger er velkomne til at besøge HK.
”Hvis vi skal kunne holde prisen nede, kræver det, at vi har en vis volumen,” siger hun.
I første omgang vil HK teste Bureauets levedygtighed. Ordningen evalueres, når der er omsat for 300.000 kroner.
”Før vi går ud og laver noget stort og forkromet, vil vi gerne have et fingerpeg om, hvorvidt det er noget, vi skal bygge videre på,” siger Kirstine Baloti.
Bureauet henvender sig især til personer, der vil prøve kræfter som freelancere. Økonomisk vil det ikke betale sig for fuldtidsfreelancere. Freelancere, der ikke bliver afkrævet faktura, vil heller ikke have stor gavn af ordningen, forklarer Kirstine Baloti.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Journalisterne skal lave deres eget - og have konsulenter fordelt over det ganske land, der kan markedsføre. Jylland, Fyn og Sjælland i første omgang.
I arbejdsgruppen Fremtidens Forbund i DJ er vi netop i gang med at undersøge mulighederne for at oprette freelancebureauer.
I Finland har journalistforbundet en model for et freelancebureau, som vi har ladet os inspirere af. Det lyder til, at vi også skal snakke med HK.
Hvis der er flere gode ideer, så lytter vi - skriv dem gerne her i debatten.
Bedste hilsner fra
Maria Becher Trier, formand for Organisationsgruppen