Hjertestop i bedste sendetid

»Fotografen sagde, at det ikke skulle vises i fjernsynet. Det var bare til internt undervisningsbrug.« Sådan fortæller svigersønnen og datteren til 82-årige Jytte Petersen, der døde for rullende kamera og vist på TV3+.

»Fotografen sagde, at det ikke skulle vises i fjernsynet. Det var bare til internt undervisningsbrug.« Sådan fortæller svigersønnen og datteren til 82-årige Jytte Petersen, der døde for rullende kamera og vist på TV3+.

Det skulle have været en festlig aften, men familiefesten i september sidste år udviklede sig til et mareridt. For efter hovedretten blev 82-årige Jytte Petersen pludselig ramt af hjertestop, faldt ned ad en trappe og fik åbent kraniebrud. En gæst ringede 112. Men akutlægen kom sammen med en tv-fotograf. Og svigermors død endte i reportageprogrammet "Danmark om Natten" på TV3+ sammen med fulde mennesker, strippere og komikere – uden at familien anede noget som helst om det.

»TV3+ har stjålet noget af vores liv, og hver gang de sender programmet, tjener de penge på, at de har misbrugt os på det groveste,« siger Hans Strand, Jytte Petersens svigersøn.

Han og resten af familien har siden klaget til alle tænkelige instanser – Pressenævnet, statsadvokaten, medlemmer af Folketinget, Rigshospitalet, TV3+ og produktionsselskabet bag "Danmark om Natten", Respirator, uden at genudsendelserne af svigermors død er blevet stoppet.

»Det er åbenbart mindre kriminelt end at stjæle en hamburgerryg i Brugsen.«


SYNC: 13:30 – foto: TV3
Speak: »Det er ambulancefolkene på stedet, der har tilkaldt akutlægen.«
Akutlægen: »Der er ikke nogen vejrtrækning. Er der puls?«
Ambulanceredder: »Der var vejrtrækning, før vi vendte hende.«

Det var Hans Strand, der tog imod akutbilen. Han kunne se, at der også gik en fotograf rundt i haven i samme gule vest som ambulancefolkene.
»Han havde kameraet fremme og var på vej op ad trappen til hoveddøren,« fortæller Hans Strand.

Han spurgte fotografen:
»Hvad laver du her? Hvis det er til fjernsynet, kan du godt fise af.«
»Nej, bare rolig, det er kun til internt undervisningsbrug,« beroligede fotografen ifølge Hans Strand.

Han tænkte, at hvis optagelserne kunne hjælpe til efteruddannelse af læger og ambulancefolk, var det fint.
»Og han havde jo samme gule vest på som ambulancefolkene,« siger Hans Strand, der i dag ville have tacklet situationen anderledes:
»Jeg skulle have sagt til ham, at det var ud af klappen.«

Fotografen fortalte også den anden svigersøn, at optagelserne var til internt brug. Samme besked gav ambulancefolkene datteren Bente Andersen, da de for fuld udrykning kørte ind til Rigshospitalet med hendes døende mor.


SYNC: 33:07 – foto: TV3
Speak: »Akutlægen Per Martin er for alvor bekymret for patientens overlevelseschancer, da de ankommer til Rigshospitalets traumecenter.«
[Klip til stripperen Jessica Sky til sexmesse.]
Jessica Sky: »Jeg har altid holdt mine grænser, og der er ikke noget med at sprede ben.«

TO MÅNEDER SENERE er Jytte Petersen blevet begravet, familien er ved at komme sig over chokket, og episoden med fotografen er gået i glemmebogen. Pludselig ringer Bentes søster en aften med beskeden: "Tænd for fjernsynet!"

Det går op for familien, at det var lodret løgn, da tv-fotografen sagde, han var i gang med en undervisningsvideo. For Jytte Petersens død optræder i TV3+-programmet "Danmark om Natten" sammen med fulde mennesker, komikere, brandfolk, pressefotografer, strippere og andre, der arbejder om natten. Hans og Bente er chokerede.

»Efter historien om min mors død klasker de en strippers bare røv ind. For os, der var berørte, var det meget ubehageligt at se på,« siger Bente Andersen i dag.

I programmet følger man behandlingen af Jytte Petersen i de dramatiske minutter, fra lægen tager hendes puls, giver hende hjertemassage med en defibrillator, til hun bliver kørt til Rigshospitalet og dør.

Selv om familien siden efteråret har klaget til alle tænkelige instanser, er familien ikke kommet nærmere placeringen af et ansvar. Og det er, selv om udsendelsen ligner en klar overtrædelse af straffelovens paragraffer om, at man ikke må vise billeder fra ikke frit tilgængelige steder – og slet ikke billeder af mennesker under omstændigheder, "der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden".

Det er producent Chris Didrik Nørgaard hos produktionsselskabet Respirator, der har lavet programmet. Han beklager sagen, men siger, at det ifølge fotografen var umuligt at få samtykke til festen.
»Der udspillede sig en fest, hvor folk var berusede og ikke havde forstået, at der var sket en alvorlig ulykke. Folk gik rundt og drak hvidvin, mens de fem ambulancefolk kæmpede for at redde kvindens liv,« fortæller han.

Hans Strand siger, at forklaringen simpelthen er for langt ude.
»Folk var ikke specielt berusede, og der var flere pårørende til stede. Han talte jo selv med mig,« siger Hans Strand, der ikke havde drukket, fordi han skulle køre hjem samme aften.

Chris Didrik Nørgaard forklarer, at Respirators fotografer normalt medbringer et kort, hvor der står, at de er blevet optaget til "Danmark om Natten".
»Men fotografen vidste ikke, hvem han skulle give kortet til. Han var i tvivl om, om der overhovedet var nogen pårørende til stede,« sammenfatter Chris Didrik Nørgaard.

Datteren Bente Andersen stiller sig fuldstændig uforstående over for, at Respirators fotograf ikke kunne finde pårørende. Blandt de 40 gæster var fem fra Jytte Petersens nærmeste familie – hendes to døtre, to svigersønner og hendes barnebarn.


SYNC: 38:30 – TV3
Speak: »Senere på natten tjekker akutlæge Per Martin op på patienten for at høre, om den ældre kvinde har klaret det.«
Akutlægen: »Kort efter vi har afleveret hende på stuen, får hun de kliniske klare tegn på, at trykket inde i hovedet bliver så stort, at hjernen bliver trykket mod bunden af hjerneskallen, og så dør hun af det.«

Sammen med en buket blomster har Chris Didrik Nørgaard fra Respirator sendt en hilsen til familien og forklaret, at freelancefotografen er blevet fyret, fordi han ikke fik samtykket, da han var ude på opgaven. Chris Didrik Nørgaard understreger over for Journalisten, at fotografen fortalte gæsterne til festen, at han kom fra TV3.

Han vil ikke oplyse navnet på fotografen, men Chris Didrik Nørgaard forsikrer, at procedurerne er blevet strammet op, så lignende sager ikke opstår igen, nu hvor TV3+ sender "Danmark om Natten" sæson 2 med en akutlæge fra Viborg.

På grund af det manglende samtykke besluttede han sammen med tilrettelæggeren at maskere Jytte Petersen, så ingen udenforstående kan genkende hende.
»Jeg kan sagtens forstå, at familien synes, det er en ubehagelig sag. Men ingen andre ved, at det er deres historie, det handler om,« siger Chris Didrik Nørgaard.

Hans Strand kalder det noget sludder, at det skulle være tilstrækkeligt at sløre hans svigermor.
»Maskeret eller ej. Vi har jo slet ikke ønsket at være med. Det sagde vi jo til fotografen.«

Flere i deres omgangskreds har set programmet og genkendt Jytte Petersen.
Ifølge lektor i tv-journalistik Thomas Pallesen fra Journalisthøjskolen er det ikke nok at sløre Jytte Petersen.
»Alene det, at naboer vil kunne genkende huset, hvor hun faldt om, er nok til, at man ikke bør bruge optagelserne.«

Thomas Pallesen siger, at Respirator og TV3 har opført sig meget uprofessionelt ved ikke at få samtykket – og ved at genudsende udsendelserne flere gange.
»Det er fotografens opgave at skaffe samtykke i situationen, og i sidste ende skal produktionsselskabet eller TV3 gøre det – ellers fortsætter de den ulovlighed, der er begået. Jeg håber næsten, det er udtryk for manglende professionalisme. Ellers forekommer forløbet unødvendigt krænkende over for familien.«

Da Journalisten spørger Respirator og TV3, hvorfor programmet bliver ved med at blive genudsendt, begynder et længere forløb. Først lyder svaret, at Jytte Petersen blev pillet ud af genudsendelserne efter familiens klage. Men da Journalisten beder om at se en kopi af den redigerede version, viser det sig, at kun to ud af tre sekvenser er klippet ud. Hun er stadig med i teaserne, og hele den sidste del, hvor hun dør på hospitalet, er også med.

I dag siger datteren Bente Andersen:
»Det viser jo bare, hvor uprofessionelle TV3 og produktionsselskabet har været. Selv om vi har klaget, bruger de ikke tid på at gå hele programmet igennem for at sikre sig, at de har slettet det hele.«


»Hvis man gerne vil vise hele verden, hvordan ens mor dør, er det ok. Bare det ikke er min mor,« siger Bente Andersen.- foto: Poul Rasmussen

Da Journalisten derefter gør TV3 opmærksom på, at alle optagelserne af den døende Jytte Petersen stadig kan downloades på Viasats hjemmeside, Viaplay, bliver den også erstattet med den nye version, hvor kun den sidste sekvens fra hospitalet er med.

Rigshospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, har taget skarpt afstand fra programmet og opsagt samarbejdet med Respirator. Præmissen for Rigshospitalets medvirken var, at der ville blive taget hånd om patienternes og hospitalets renommé.
"Den tillid har Respirator A/S svigtet," skriver den lægelige direktør.

I dag siger Lisbeth Westergaard fra Rigshospitalets kommunikationsafdeling, at kommunikationsafdelingen, en sundhedsfaglig person og produktionsselskabet som hovedregel ser materialet igennem før offentliggørelse for at diskutere samtykke og sløring.

Ved produktionen af "Danmark om Natten" var der ingen aftale om gennemsyn.
»Jeg tror, det er, fordi vi følte os trygge. Det lignede programmer, som vi tidligere har været med til. Det var bare nogle andre samarbejdspartnere,« siger hun.

Rigshospitalet har på grund af sagen besluttet, at alle tv-udsendelsers formål og samtykkeregler skal fremgå af den skriftlige kontrakt.
Rigshospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, er især stødt over, at "Danmark om Natten" blander alvorligt tilskadekomne mennesker med strip og komik. To gange bliver der for eksempel klippet direkte fra den døende Jytte Petersen til den letpåklædte stripper Jessica Sky.

I dag indrømmer Chris Didrik Nørgaard, at klipningen er en fejl fra Respirators side.
»Vi besluttede fra starten, at vi ikke klippede fra lægen til strip. Når vi laver en teaser for Jessica Sky efter reklamepausen, er det ikke den rigtige måde at gøre det på, det erkender jeg.«

Afmagt er det ord, der bedst passer til Hans Strand og Bente Andersens oplevelse det seneste halve år. Ingen har ønsket at hjælpe dem med deres sag. De fleste har henvist til andre eller har ikke svaret.
Først klager familien til Nordisk Film, hvor kommunikationschef Irene Brandt svarer, at Nordisk Film ikke har noget at gøre med Respirator. Hvad der ikke fremgår af brevet er, at Respirator var ejet af Nordisk Film Tv indtil 2009.

Formanden for Respirators bestyrelse er direktør i Nordisk Film Tv Jacob Houlind.
Familien klager også til Pressenævnet, der meddeler, at de ikke kan tage sagen op, fordi TV3+ sender fra London og derfor ikke er omfattet af medieansvarsloven. TV3, folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, en privat advokat og statsadvokaten har også fået en henvendelse fra familien. Men en strafferetssag er næppe undervejs.

Statsadvokaten sendte sagen videre til Rødovre Politi, der ikke har foretaget sig noget i seks måneder.

Hvad har I fået ud af at klage indtil nu?
»Intet,« siger Hans Strand.

Hvad har I lært?
»At man tilsyneladende kan tillade sig alt,« svarer Bente Andersen.

Billederne fra programmet er gengivet med tilladelse fra TV3.

5 Kommentarer

Bettina Amden
9. JANUAR 2014
Kære Hans Strand.

Kære Hans Strand.

Jeg har hafr en lignende oplevelse, dog med TV 2. Jeg anfægter ikke kanalens etiske regler som sådan, men mere politiets behandlig af episode. Som I min sag skulle politiet havde afklaret forholdet, opnået samtykke inden et TVhold overhovedet fik adgang. Jeg er ved at skrive en kronik om oplevelsen af min egen sag og vil gerne høre lidt mere om jeres oplevelse.

vh

Bettina Amden
Peter Hoffmeyer
26. MAJ 2011
Re: Hjertestop i bedste sendetid

Nogle tv-folk har åbenbart ikke ændret holdning efter Journalistens omtale. Følgende billede tog jeg ved gadefesten i Blågårdsgade d. 7 maj 2011 - altså efter Journalistens omtale af sagen. Her ses en tv-fotograf iklædt en jakke fra Region Hovedstadens ambulancetjeneste med teksten "observatør" på ryggen. Det var dog tydeligt for mig, at fotografen ikke lavede "internt videoarbejde", som det også så flot hedder i artiklen om TV3+ programmet "Danmark Om Natten". Hans kameraarbejde samt udstyr fortæller mig, ud fra egne professionelle erfaringer, at der var tale om mere end bare "observering til internt brug".

Jeg blev noget fortørnet over at se en kollega iklædt en jakke fra ambulancetjenesten. Det vil i mine øjne svare til, at en TV 2-ansat ifører sig en politiuniform under optagelser til Station 2. 

<img src="http://i142.photobucket.com/albums/r90/mr_peden/TV-crew.jpg" />

http://i142.photobucket.com/albums/r90/mr_peden/TV-crew.jpg

Hans Strand
9. MAJ 2011
Re: Hjertestop i bedste sendetid
Det lyder interessant, men ved du hvordan man kommer i kontakt med en advokat i UK?
Hans Strand
9. MAJ 2011
Re: Hjertestop i bedste sendetid
Det lyder interessant. Men ved du hvordan man kommer i kontakt med en advokat i UK?
Søren Lom
6. MAJ 2011
Re: Hjertestop i bedste sendetid

Når det udsendes fra UK skal der foreligge "model release form" og de skal også overholde "Justice of the Peace Act".

Erstatningerne i UK  er også betydelig større end i DK, desuden er det muligt at finde et advokatfirma i UK der vil føre sagen mod procenter af erstatningen. 

Flere