Dokumentarserien ’Min Krig’ på DR3, der netop nu ruller over skærmene, har givet seerne et sjældent indblik i krigen i Afghanistan. Seriens fire afsnit er baseret på optagelser fra kameraer monteret på soldaternes hjelme. Kameraerne filmede, mens de udsendte var på mission – en dansk soldat træder på en nedgravet vejsidebombe, en dansk soldat bliver narret i baghold og dræbt, og en engelsk soldat dør, fordi han rører ved en landmine.
Så tæt på, som man overhovedet kan komme
»Det fantastiske ved optagelserne er, at det ikke er lavet med henblik på tv. Soldaterne vidste ikke, at billederne fem år efter skulle bruges til et DR-program. Man kommer så tæt på, som man overhovedet kan. Hvis vi som produktionsselskab havde sat kameraerne på deres hjelme eller fulgt dem med et kamerahold, ville det have påvirket dem,« forklarer producent Ole Juncker fra Koncern TV & Filmproduktion.
En af de nu hjemvendte og tidligere soldater, der har bidraget til serien, er Nicholas Ørum Keller. Han var sammen med en gruppe britiske soldater i Helmand i Afghanistan og har filmet 300 timer med sit hjelmkamera.
En terapeutisk virkning
Som soldat i Irak har Nicholas Ørum Keller tidligere prøvet at være ude med pressefotografer, hvor det påvirkede soldaterne og de lokale irakere.
»De lokale prøvede at profilere sig over for pressen, og som soldater ved vi også, at pressen ikke nødvendigvis er vores venner, så vi skal selv tænke lidt over, hvad vi siger. Jeg tror, de her optagelser er mere naturlige, fordi det var en integreret del af missionen,« forklarer han.
Det er soldaterne selv, der oprindeligt monterede kameraerne på hjelmene – Forsvarets ledelse har ikke haft indflydelse på beslutningen. Nicholas Ørum Keller fortæller, at han anskaffede kameraet for at kunne vise familie og venner, hvor roligt der var.
»Jeg regnede med, at jeg skulle ned til en ret fredelig mission i Afghanistan. Men det ændrede sig drastisk,« siger han.
I hans område mistede syv personer livet i løbet af et halvt år.
Nicholas Ørum Keller forklarer, at hans enhed blandt andet brugte videooptagelserne til at evaluere.
»Det havde en terapeutisk virkning for dem, der havde været med, fordi de kunne fortælle om deres oplevelser.«
Charlotte Aagaard: "Bestemt et fremskridt"
’Min Krig’ viser soldater, der bliver lemlæstet og dræbt. Serien skildrer dermed nogle af de sider af krigen, som det danske forsvar ifølge lektor ved journalistik på SDU Charlotte Aagaard har gjort meget for at undgå. I bogen ’Frontlinjer’, som Journalisten omtalte i seneste nummer, skriver hun, at Forsvaret ikke ønskede ”et nyt Vietnam”.
Viser optagelserne ikke, at Forsvaret faktisk er parat til at vise de ubehagelige sider ved krigen – og ikke kun det polerede billede?
”Det er bestemt et fremskridt, at danskerne nu får mulighed for at se soldateroptagelser fra en krig, som Danmark har været involveret i siden 2002. Indtil videre er der imidlertid ikke noget, som tyder på, at medierne får øget adgang til at dække Danmarks krigsdeltagelse,” skriver Charlotte Aagaard i en e-mail.
”Jeg kender ikke forklaringen på, at frontoptagelserne først vises nu, men det er i hvert fald et faktum, at krigen i Afghanistan er forbi for Danmarks vedkommende, og dermed er der ikke længere risiko for, at selv nok så brutale billeder fra Helmand vil påvirke Forsvarets rekrutteringsmuligheder eller den folkelige opbakning til krigen,” skriver hun.
Producent Ole Juncker fortæller, at Koncerns aftale med Forsvaret var, at Koncern havde redigeringsretten, men Forsvaret skulle se programmerne igennem, så militære hemmeligheder ikke blev afsløret. Koncern har kun brugt de optagelser, hvor de soldater, der har lavet dem, har givet deres accept. Desuden har personerne på optagelserne givet deres samtykke. Alle, der ikke ønskede at blive genkendt, blev tilbudt sløring. I alt har Koncern været i kontakt med omkring 150 danske soldater.
Afghanere, der interagerer med soldaterne, er sløret, så de ikke kan blive beskyldt for at samarbejde.
Ikke en ny linje fra Forsvarets side
Forsvaret nedlagde ikke veto mod et eneste klip, fordi det var for brutalt, siger Ole Juncker.
»Forsvaret skal have ros for, at de kun i et tilfælde har gjort brugt af deres ret til at sige nej til en enkelt ting. Det var en oplysning, der kunne afsløre, hvordan Forsvaret følger med i Talebans kommunikation.«
Har du oplevet, at de har lagt hindringer i vejen for at vise meget voldsomme billeder?
»Nej, på ingen måde.«
Tror du, at de tillader visningen af billederne, fordi krigen er forbi?
»Vi fik sådan set tilladelsen, før de danske kamptropper var taget hjem. Det er nok rigtigt, at hvis det havde været midt i krigen, som for fem år siden, ville de nok have haft sværere ved at sige ja. Desuden lagde Nick Hækkerup som forsvarsminister vægt på, at Forsvaret skulle være meget mere åbent i forhold til offentligheden,« siger Ole Juncker.
Oberstløjtnant og pressechef Peter Dahl er tilfreds med ’Min Krig’. Han mener ikke, at serien er udtryk for en ny linje fra Forsvaret.
»Det er ikke en ny linje, det er business as usual. Vi har hele tiden bestræbt os på at give journalisterne mulighed for at se så meget som muligt,« siger han og henviser til, at dokumentarfilmen ’Armadillo’ også viser danske soldater i kamp.
Det samme skete, da TV 2’s Rasmus Tantholdt var ude med Hold 4 i år 2007, siger han.
Er det, fordi krigen i Afghanistan alligevel næsten er slut, at I gav tilladelsen til at vise billederne?
»Da ’Armadillo’ blev lavet, var vi i høj grad i Afghanistan. Når nogle journalister ikke er kommet tæt på kampene, er det ikke udtryk for, at vi holder krigen hemmelig. Det handler om, at journalisternes sikkerhed er vores ansvar, hvis de er ude med os. Enhver journalist kan købe en billet på egen hånd og sætte sig ind i en taxa, hvis de ønsker det,« siger han.
Reelt ville I vel heller ikke kunne stoppe soldaterne i at udlevere optagelser?
»Billederne er derude. Vi ville ikke kunne tvinge nogen til ikke at udlevere noget, de har. Men det er i alles interesse med et godt samarbejde. Ingen ønsker at skade nogen ved at gøre noget dumt. Ved at samarbejde fik vi mulighed for at se, om nogle af optagelserne kompromitterede sikkerheden og fremtidige operationer,« siger Peter Dahl.
Se klip fra serien her og her. (Advarsel: Meget stærke billeder)
Foto: Affotografering med tilladelse af Koncern TV og Filmproduktion
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.