Historiker kritiserer danske mediers krigsdækning

Danske medier viderebringer ukritisk den amerikanske militær-propaganda og misser helt den større strategiske udvikling, siger samtidshistoriker Poul Villaume.

Danske medier viderebringer ukritisk den amerikanske militær-propaganda og misser helt den større strategiske udvikling, siger samtidshistoriker Poul Villaume.

I den amerikanske hærs manual for oprørsbekæmpelse hedder det, at en helt central opgave er at få fortællingen om strategien til at slå igennem i informationsarbejdet – med nyhedsmedierne som forlænget arm.

Det skriver samtidshistoriker Poul Villaume tirsdag i en analyse i Politiken, og han konstaterer samtidig, hvordan i hvert fald danske medier ganske ukritisk medvirker til at sprede det glade budskab om en succesrig amerikansk militæroffensiv.

Som eksempel giver han pressedækningen af den amerikanske erobring af byen Marjah i slutningen af februar. Ifølge presserapporterne en Taleban-højborg med 80.000 indbyggere. Men i virkeligheden er Marjah nærmest en ligegyldig udørk. Dens primære strategiske betydning var, at den skulle skaffe Afghanistan-koalitionen "en hurtig militær og politisk sejr", der kunne overbevise amerikanerne om, at en ny epoke var indtrådt. Det kunne Washington Post berette på baggrund af anonyme kilder i Pentagon.

Og, konstaterer Poul Villaume i sin analyse, den strategi har danske medier beredvilligt spillet med på.

"Begge kanaler har, ligesom andre danske medier, ukommenteret viderebragt ISAF's [koalitionshæren, red.] sejrsmeldinger fra Marjah og omegn. DR 2 Udland bragte endda 2. marts et velfriseret og idylliserende partsindlæg fra Marjah-området, produceret at NATO Channel," skriver Poul Villaume.

Han sammenligner endvidere, hvordan internationale – men ikke danske – medier har kunnet levere skarpe analyser af situationen i Afghanistan, nemlig af at en total sejr over Taleban er umulig, og at strategien derfor er at fremstå sejrrig over for den vestlige offentlighed, så den uundgåelige tilbagetrækning vil kunne ske under påberåbelse af sejr.

"Er alt dette for kompliceret for danske (tv-)medier at forholde sig til og rapportere om?" spørger Poul Villaume.

2 Kommentarer

David Trads
23. MARTS 2010
Re: Historiker kritiserer danske mediers krigsdækning

Men Paul Villaume overser - i sin politiske iver efter at kritisere Afghanistan-krigen - at der har været masser af kritiske artikler om de allieredes indsats i Afghanistan. Bare i den avis, jeg selv arbejder på, har Ole Damkjær eksempelvis skrevet utallige artikler om emnet. At der så er et konkret problem at tage fat på i forhold til Marjah er helt reelt - men ikke nok til et generelt angreb på dansk presse.

vh

David Trads

trads@berlingske.dk