Himmel og helvede

»Jeg læste engang om en mand,der red Sydamerika rundt og rent faktisk fiklæder i røven. Sådan føler jeg det nu.«Nyhedsvært på TV2 News efter at have været på fire timer i træk under en prøveproduktion.Speedbåd, helikopter og det store nyhedssus. TV2 News har samlet et ualmindeligt stærkt hold, og stemningen er præcis så hektisk og euforisk, som den nu engang skal være før premieren den 1. december.

»Jeg læste engang om en mand,

der red Sydamerika rundt og rent faktisk fik

læder i røven. Sådan føler jeg det nu.«

Nyhedsvært på TV2 News efter at have været på fire timer i træk under en prøveproduktion.

Speedbåd, helikopter og det store nyhedssus. TV2 News har samlet et ualmindeligt stærkt hold, og stemningen er præcis så hektisk og euforisk, som den nu engang skal være før premieren den 1. december.

TV 2 lancerer ikke blot en 24 timers nyhedskanal, en radiokanal i begyndelsen af det nye år og satser på drastiske forbedringer af Tv2.dk. Der er også printmedier og et nyhedsbureau på vej, varsler direktør Per Mikael Jensen. Bemandingen i nyhedsafdelingen er steget fra 210 til omtrent 350 medarbejdere.

Tilmed lover TV 2s direktør, at man vil danne en gravergruppe på op til 20 m/k til at grave de tunge dagsordensættende historier frem.

Det er svært at bevare pessimismen, for det er sgu da herligt, at der er nogen, der er villige til at investere i andet end nye boligprogrammer skåret over udenlandske koncepter.

Alligevel fløj ordene 'velkommen til årets nyhedshelvede' ud af munden på mig, da jeg skulle være vært for en diskussion om efterårets nyhedsboom i den nye tv-kanal og de omtrent husstandsomdelte gratisaviser på Dansk Journalistforbunds Fagfestival.

»Jeg ville nærmere kalde det en nyhedshimmel,« svarede TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, rapt.

Hvis jeg skal forsvare min skeptiske bemærkning som andet end hurtig og dumsmart, så handler det om det generelle misforhold mellem ambitioner og ressourcer.

Et stadig større antal spaltemillimeter og sendeflader skal fyldes, uden at bemandingen vokser tilsvarende. Sidste efterår blev den populære nyhedskanals økonomidirektør, Anders Kronborg, i Journalisten spurgt, om det var blevet billigere at fylde landets medier med journalistik.

»Vi har ikke regnet på det. Men jeg kan alligevel godt sige ja til spørgsmålet. Næsten alle steder producerer man meget mere, uden at det er blevet dyrere,« sagde han.

Om TV2 News' bemanding har Michael Dyrby tidligere sagt: »Det er ikke nogen guldbemanding.« Samtidig har økonomidirektør Anders Kronborg ikke været bleg for at kalde TV2 News for en 'pengemaskine'.

Med en stigning i bemandingen på godt 60 procent skal medarbejdere nu fylde en sendeflade, der er omtrent 14 gange større, end den TV2 Nyheder leverer i dag. Hertil kommer, at afdelingen selvfølgelig også skal levere til radio og net.

Det kan man da kalde en produktivitetsforbedring, der vil noget på pengemaskinen med den ikke helt guldrandede bemanding.

TV 2s koncept med 'på pletten nyheder' kan få det til at gibbe af begejstring i enhver nyhedsjunkie, samtidig med at den indre drengerøv jubler over den helikopter og den speedbåd, som janteloven har det så skidt med.

Men genbruget i de hurtige nyhedsopdateringer skal være ualmindeligt massivt og studieinterviewene rigtig lange for at få det til at hænge sammen.

Mange er dog parat til at hjælpe med at fylde de mange nye spaltemillimeter i aviserne og sendetimer på tv. Ikke mindst medarbejderne i en kommunikationsbranche, der bare vokser. De fortjener et modspil. Journalister kan fortælle meget om stygge spindoktorer, der vil skjule sandheden. Standardhistorien fra spindoktoren er mindst lige så interessant. Den handler om den dovne journalist, der gerne vil have leveret en færdigpakket research, som man blot lige skal sætte sit eget navn på. Tankevækkende på en dag, hvor en stor undersøgelse viser, at kilderne er pjattede med os journalister, fordi vi er så flinke.

Så nyhedshimlen kan udvikle sig til et nyhedshelvede, medmindre vi slås for kvalitet.

 

Jakob Elkjær Ansvarshavende redaktør, Journalisten

0 Kommentarer