I december 2014 præsenterede ledelsen af Herning Folkeblad og Midtjyllands Avis medarbejderne for en spareplan, der ville koste otte journalister jobbet (fem i Herning og tre i Silkeborg). Men efter 14 dages forhandlinger mellem tillidsfolk og ledelse er antallet siden forhandlet ned til fem journalister – hvoraf tre blev frivillige fratrædelser. Samtidig er det besluttet at der i næste praktikrunde kun bliver slået tre praktikstillinger op i stedet for fire.
Det forklarer tillidsrepræsentant på Herning Folkeblad Allan Boye Thulstrup.
»Jeg er glad for, at det lykkedes os at få afbødet nogle af fyringerne. Men det er jo aldrig et godt resultat, når nogen skal fyres. Det er bedre end det, der blev meldt ud – men det er stadig ikke godt. Dels er det gode kolleger, som vil blive savnet, og dels vil fyringerne betyde, at vi andre nu skal løbe stærkere,« forklarer han.
14 dages forhandlinger
Ifølge fælles-overenskomsten har medarbejdere og ledelse 14 dage til at forhandle i forbindelse med nedskæringer. I løbet af den tid tilbød nogle medarbejdere at gå ned i tid. Andre har taget imod en frivillig fratrædelse.
»Der har virkelig været udvist solidaritet og offervilje,« siger Allan Boye Thulstrup.
Han siger, at sparerunden skyldes faldende annonceindtægter. Planens omfang overraskede medarbejderne, da den blev meldt ud i december.
»Det her er det mest voldsomme, vi har været ude for i min tid på bladet – og som de fleste andre kan huske,« fortæller Allan Boye Thulstrup.
Fortsat usikkerhed
Han siger at ledelsen er ved at finde ud af, hvordan aviserne skal udkomme efter sparerunden.
»Der er stadig masser af usikkerhed blandt kollegerne i forhold til, hvordan det kommer til at fungere. Der ligger en stor opgave fremadrettet for ledelsen i at få forklaret, hvordan vi kan lave et lige så godt produkt med færre kræfter,« siger han.
Minimale tilpasninger i Herning
Alex Nielsen, adm. direktør og chefredaktør, Mediehuset Herning Folkeblad, siger at det var nødvendigt at skære i de redaktionelle ressourcer, fordi det ikke var muligt at finde besparelsen andre steder.
Allan Boye Thulstrup kalder nedskæringerne det voldsomste, han har oplevet på bladet. Hvordan ser du på det?
»Når man i dag taler om voldsomheder i den journalistiske branche, så skal man sætte perspektiv på det. Vi taler altså om minimale tilpasninger i Herning. Men det er korrekt, at vi ikke har haft tilsvarende tidligere,« siger Alex Nielsen.
Skal sikre længere levetid
Allan Boye Thulstrups vurdering er, at der er en masse usikkerhed blandt kolleger i forhold til, hvordan de forskellige arbejdsfunktioner fremover skal løftes med færre folk. Hvordan og hvornår vil I give dem den afklaring, de savner?
»Jeg er overbevist om, at alle i vores branche ser på udviklingen i nyhedsbranchen med en vis bekymring. Det gør vi selvfølgelig også i Herning. Det er der ingen ændring i fra den ene dag til den anden. Det her er nogle tilpasningstiltag, der – når de er implementeret – sikrer en længere levetid for vores lokalmedier,« forklarer Alex Nielsen.
Der var før sparerunden 55 fastansatte redaktionelle medarbejdere på Herning Folkeblad og Midtjyllands Avis.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.