Åbenhed

Herlufsholm-kilder og Politiken-journalister vinder Danmarks Åbenhedspris

Fire kilder stod frem med navn og fortalte om krænkelser og mobning på kostskolen

De fire unge, der stod frem med deres fortællinger om miljøet på Herlufsholm Skole, hædres nu for deres mod af organisationen Transparency International Danmark.

De modtager nemlig Danmarks Åbenhedspris for at stille sig frem i TV 2-dokumentaren ’Herlufsholms Hemmeligheder’ og fortælle om mobning og krænkelser på kostskolen.

”Det kræver utroligt stort mod at stå frem i en tv-dokumentar i en sag om overgreb, der er begået på en traditionsbundet og magtfuld institution,” lyder begrundelsen fra komitéen.

”At fortælle om krænkelser på nationalt tv kan i sig selv være grænseoverskridende. Samtidig er det ikke uden omkostninger, fordi du samtidig lægger dig ud med personer og institutioner med relationer til samfundets absolutte elite.”

Tjener som et symbol

Prisen går til Peter Christensen, Kristoffer Kragelund, Frederikke Tvergaard og Kasper Fogh Hansen, der tilsammen modtager 35.000 kroner.

Juryen hæfter sig ved, at beretningerne fra de fire giver troværdighed til dokumentaren.

”Det ville være alt for nemt at afvise, at der var noget om sagen, hvis kilderne alene fremstod som anonyme eller grå skygger og slørede stemmer,” står der i begrundelsen.

Åbenhedsprisen blev uddelt første gang sidste år. Den bliver uddelt af Transparency International Danmarks priskomité.

Komitéen består af:

  • Lisbeth Knudsen (formand)
  • Bo Smith
  • Louise Halleskov
  • Tom Jacobsgaard
  • Anders Kjærulf
  • Jesper Ilsen (næstformand og formand for Transparency International Danmark)

Efter dokumentaren fulgte et hæsblæsende forløb med beskyldninger om, at dokumentaren ikke tegner et retvisende billede af virkeligheden.

Ikke desto mindre slog en uvildig advokatundersøgelse for nylig fast, at mobning er mere udbredt på Herlufsholm Skole end på andre gymnasier.

”Med Danmarks Åbenhedspris 2022 vil priskomitéen gerne anerkende deres mod og deres integritet. Deres opråb har fået konsekvenser. Der er blevet handlet – om end det tog nogle omgange. De tjener som symboler på, at det nytter at sige fra – og om nødvendigt også i medierne,” står der i begrundelsen.

Instrukssagen hædres også

Åbenhedsprisen bliver også givet til Politiken-journalisterne Carl Emil Arnfred og Hans Davidsen-Nielsen for deres dækning af instrukssagen om tidligere integrationsminister Inger Støjbergs ulovlige instruks om at adskille asylpar.

Juryen hæfter sig ved, at offentlighedsloven ikke har givet adgang til oplysninger i sagen, da de er blevet mørklagt af den udskældte ministerbetjeningsregel.

”Instrukssagen og den tidligere ministers magtmisbrug kom kun frem, fordi der var interne kilder i ministeriet, der gik til pressen. Det blev kun til en sag, fordi de journalister, der får disse tip, er grundige og vedholdende i deres afdækning, også efter flere samråd i Folketinget, hvor der var afgivet urigtige oplysninger, og hvor et flertal i Folketinget holdt hånden over en minister.”

”At det var Instrukssagen, der førte til en dom ved rigsretten på 60 dages fængsel for overtrædelse af ministeransvarsloven, illustrerer, hvor vigtigt det er, at sådanne sager kan komme frem,” skriver juryen i sin begrundelse.

Også Carl Emil Arnfred og Hans Davidsen-Nielsen modtager tilsammen 35.000 kroner.

Derudover uddeler organisationen Ungdommens Åbenhedspris på 5.000 kroner til Marcus Mossalski Nielsen. Den 22-årige unge mand fra Randers, der åbent har fortalt om, at han nu er spilfri ludoman.

0 Kommentarer

Læs også

Herlufsholm

”Helt forkert” stemning i et retslokale i 2006 blev startskuddet for ’Herlufsholms hemmeligheder’

11. MAJ 2022