Der er kloge ord og masser af muligheder for fri bar til de udsendte – og dele af festen kan tilmed finansieres via kvitteringer, der kan afleveres i de mediestøttede redaktioners regnskabsafdelinger.
Sidste år rapporterede Mattias Tesfaye via BT, hvordan blandt andet journaliststandens adfærd, blev kortlagt omkring en af oaserne på savannen:
”I nat beklagede pølsemanden i Allinge, at han var løbet tør for kvitteringer. ’Jeg har ikke mere bonrulle’, undskyldte han. De mange snik-snakkende kvart-kendisser gemmer nemlig regningerne og får dem refunderet af hel- og halvoffentlige kasser.”
Og Allinge er et sandt fluepapir for mediefolket. I 2011 110 journalister. Sidste år 400. I år mindst 500 akkrediterede. Se hvilke medier, der i år sender journalister til kvitteringsparadiset.
På listen står ikke mindst alle os, der er blevet lidt for gamle til at hænge ud i mediebaren på Roskilde Festival.
Vi er i Allinge for blandt andet at mingle med den dagsordensættende meningselite – hvilket blev dokumenteret sidste år, hvor Journalisten, med baggrund i en undersøgelse fra Erhvervskommunikation ved Aarhus Universitet, kunne konkludere:
”Ud af 100 artikler var den menige borgers politiske holdninger kun med i fire procent.”
Men hvordan undgår du helt folket i din dækning? – Journalisten hjælper dig med en guide over, hvor på savanen mediedyrene indtager nektaren.
Guiden er skåret over samme læst som sidste år, og den ihærdige læser vil opdage, at mange af kendisreservaterne har præcis samme bemanding som i 2012.
Du kan selvfølgelig lave den nemme søgning – og blot hænge ud i DJs medietelt ved Allinge Røgeri, hvor du fx kan få gratis gravøl fredag klokken 18.00. Her vil DJ – på kanten af det aktivistiske – begrave åbenheden i forbindelse med den nye offentlighedslov.
Mottoet lyder. ”Nok er vi mørklagte, men vi er stædige”.
Ellers er de 10 hotteste spots, hvis du vil ses i nærheden af de rigtige:
- Torsdag 15.30 Kampeløkken Havn, KristiansenUlveman, der har besøg af blandt andre Margrethe Vestager. Emnet er ”Politik på sociale medier” – og de rejste spørgsmål er, om fx Twitter ”afliver den fjerde statsmagt”, fordi budskaberne serveres helt uden journalistens kritiske spørgsmål.
Det er jo en problemstilling med voldsomt perspektiv:
Alle husker dengang Vestager via Twitter brændte pressen for den storpolitiske melding om, at hun lige nu og her spillede bordtennis med Helle Thorning-Schmidt og Annette Vilhelmsen:
”Gode samtaler, stærk og varm begyndelse på et godt samarbejde. Glæder mig! Sluttede med en gang bordtennis/bordet rundt.”
Således opdateret om den seneste medierevolution følger du i halen på de andre gæster over til Cirkuspladsen: - Torsdag 17.30. Hvor Poul Madsen, Clement Kjersgaard, Søren Pind og Johanne Schmidt-Nielsen vil mene noget om:
”Er netdebatten for fri?” Et gæt skal lyde: Det er den ikke.
Derpå har du fri og skal ikke arbejde resten af torsdagen. Lad dig derimod guide gennem aftenen via denne anvisning fra Rasmus Nielsen, Altinget, serveret sidste år:
”Folkemødet er først og fremmest særinteressernes fest – det er også de store organisationer og kommunikationsbureauerne, der betaler for de såkaldte ”garden parties” på havnebryggen, hvor de professionelle mødes til fætter-kusine-stævner med fri bar, når folket er taget hjem.”
Og fredag bliver rigtig hård. - Fredag 09.15. Du springer lige inden for hos ”EU-journalist for en time”, hvor man kan møde Rasmus Nielsen fra Altinget:
”Lær at interviewe en politiker om EU. Medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose står for skud. Altingets redaktør, Rasmus Nielsen giver en hjælpende hånd!”
Men CHOK – her er alt for megen substans og derfor absolut ingen mediekendisser! Du er faktisk alene i et rum fyldt med folk!
Til gengæld noget senere: - Fredag 12.15. MeningsMinisteriet (bemærk at navnet skrives på samme syntaksfriske måde som KristiansenUlveman). Og du møder Søren Pind og Poul Madsen igen! Men det er op ad dagen, og de ser begge friske ud igen.
Emnet er heller ikke så svært. Nu mener de noget om ”Medierne og politikerne – er de med til at fremme en hård tone?” – hvilket jo er lidt i samme dur som ”Er netdebatten for fri?” fra dagen før – så de er inde i sagerne …
Og Uffe Elbæk og Cecilie Beck er der også. Måske Elbæk er med som offer-case:
»Jeg ville gerne svare på de spørgsmål, de stillede. Men det var, som om alle var på et adrenalinsus,« som han sagde, da han valgte at trække sig som kulturminister, fordi han havde holdt for mange møder det samme sted.
Og jeg tror Søren Pind holder med ham, mens Poul Madsen nok indtager positionen som værende imod: Politikerne ligger som de har redt-hymnen!
Den store joker er Cecilie Beck, men efter at Se og Hør afslørede, at hun gik rundt med en øl i hånden, er hun sikkert også imod medierne – nogle af dem i hvert fald.
Cecilie Beck lavede i øvrigt selv et godt spin, da hun selv lukkede historien om Se og Hørs vinkel ud via Facebook. Det skabte også en del webdebat. - Fredag 13.00. Du kommer desværre lidt for sent til ”Mediernes troværdighed” med blandt andre Ulrik Haagerup, Jens Grund og Karen Bro. Her er allerede helt fyldt – man skulle tro alle langt over 100 DR-akkrediterede var tvangsindskrevet til at høre om troværdighed…
Der er også flere aktuelle sager at vende: Den falske pirat eller Den falske demonstration. Så i stedet bakker du ud og venter til: - Fredag 14.00. KristiansenUlveman afholder den store spindoktor-quiz: ”Hvem har de klogeste rådgivere?” lyder emnet.
Det kunne lyde som en ultrakort session – ikke mindst fordi Altinget afslørede resultatet allerede i oktober 2012.
Noa Redington fik dengang bundkarakterer. Måske derfor er han slet ikke med i panelet. Det er til gengæld blandt andre Michael Ulvemann, fra KristiansenUlvemann, der jo arrangerer, hvorfor der nu kun er Kristiansen tilbage til at være ordstyrer.
Hvor klog er så Ulveman? I hvert fald fik hans kunde Roskilde Kommune ørerne i mediemaskinen, da han skrev en regning på 375.000 kroner til dem, for at holde dem ude af medierne i en irriterende sag. Senere blev kommunen dog frikendt for udgiften.
Du er nu over halvvejs gennem de ti punkter. Hidtil har Folkemødet været en lang casual Presseloge mikset med lidt soft Deadline og et lillebitte drys af demokrati.
Du trænger måske til lidt rigtigt modspil. Det kan godt blive en udfordring – hvis du ikke ligefrem forlader savanen. Dog: - Fredag 16.00 ”Magtens kontrollanter i krydsild” med Hans Engell og en hel masse statsrevisorer – dæknavn for godt politikerben. Emnet ser virkeligt leksikalsk ud: ”Er den offentlige forvaltning blevet mere åben?” lyder det.
Det skal understreges, at punktet er programsat før vedtagelsen af ny offentlighedslov. Og nu et tabloidt vitamintilskud: - 21.00 ”BT-reporter for en dag” med Olav Skaaning Andersen og Mogens Jensen, Karen Ellemann, Pernille Skipper og Simon Emil Ammitzbøll. Ideen er, at politikerne skal præsentere hver deres BT-historie. Spændende. Men de har kun en lille dag til at lave historien. Det kan ikke blive noget tungt, der kræver den helt store dokumentation: Måske afgørende nyt om Skaanings egne skatteforhold?
Heldigvis afvikles arrangementet i Allinge havn. Her er alle de andre også. Og der er ikke mere på plakaten. Husk hvad Rasmus Nielsen skrev sidste år om: ”Om ”garden parties” på havnebryggen.” Siv over til de konservative og få gratis fadøl! Husk wind breakeren. Det blæser altid sådan hos De Konservative.
Arrangørerne har været forudseende. Søndag er der ikke et eneste mediearrangement, journalister skal jo også sove, men til gengæld er lørdag spændende.
Vi starter heldigvis lidt sent lørdag eftermiddag: - Lørdag 14.00 – 14.45 ”EHRENBERG Kommunikation” – bemærk det er helt usædvanligt skrevet i to ord! – tilbyder gratis kommunikationsrådgivning ved to ukendte – det tyder på megen praktisk erfaring – rådgivere, der ikke engang har været med i Presselogen eller Mennesker og Medier: Anne Kirstine Cramon og Allan Sørensen.
Arrangementet handler selvfølgelig ikke om demokrati – men om at fiske kunder:
”Fra Ostehjørnet i Rønne til den nordsjællandske medicinalindustri, vi opfordrer alle til at byde ind med deres udfordringer og spørgsmål, og vi holder ikke igen med vores spontane løsningsforslag,” skriver vicedirektør, Allan Sonne Sørensen fra EHRENBERG Kommunikation.
Nu er vi godt nok ved at være møre, men ”Whisteblowers og ytringsfrihed” kalder på et besøg: - Fredag 17.45 Her møder vi i panelet som den mest kendte Lasse Jensen. Han er med i en snak om almindelige menneskers ytringsfrihed: ”… alt for mange offentlige ansatte ikke tør ytre sig …” I øvrigt sammen med Jesper Lok, administrerende direktør i DSB.
DSB, der jo selv er gode til det med ytringsfrihed. Journalisten skrev helt tilbage i november 2009:
”DSB's kommunikationsafdeling bruger hidtil uhørte metoder over for kritiske medier. Journalisten kan nu afsløre, at DSB plantede et rygte i DRs ledelse om, at en journalist på TV Avisen i virkeligheden arbejdede for DSB's konkurrent Arriva. Metoden virkede, selv om påstanden var løgn.”
Her er guiden egentlig slut. Men et enkelt programpunkt presser sig ind til den store finale. - Lørdag 21.15 ”Hævnens Time” på Gæstgiveren, der er Politikens reservat i Allinge. Bo Ligegaard revses af en politiker, der har en høne at plukke med ham.
Det tror jeg ikke, der er nogen politiker, der har. Dagen efter vedtagelsen af offentlighedsloven skrev Lidegaard en omfavnende hyldest til alle politikerne bag loven:
Påstand: ”Demokratiet har aldrig haft det bedre” skrev Lidegaard.
Argument: ”Det sidste år har været en livskraftig opvisning i folkestyrets evne til at træffe beslutninger.”
Eksempel: ”I går vedtog et bredt flertal i Folketinget en ny lov om offentlighed i forvaltningen (…) De har lovet, at tvivlen vil komme indsigten og den kritiske presse til gode, og at loven ikke vil blive brugt til at dække over magtmisbrug.”
Pyha, således beroliget fra statsadministrationens udsendte, nu fungerende redaktør, kan vi vende opløftede og beroligede tilbage til hovedlandet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.