Da ugebladet Her & Nu’s journalist Nikolaj Vraa løb med prisen for Årets Pressehistorie ved Reality Awards, var det med et lille men. Nikolaj Vraa vandt prisen for sin afsløring af, at Se og Hør’s tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup skulle deltage i et nyt reality-program på TV3.
Men historien kunne stadig falde, fordi hverken Henrik Qvortrup eller TV3 dengang havde bekræftet hans deltagelse i programmet. Alligevel vandt Nikolaj Vraa prisen for sin afsløring.
Nikolaj Vraa havde dengang fået bekræftet historien fra flere kilder, men altså ikke fra hovedkilden selv. Men nu har det vist sig, at hans historie holdt stik.
»Det giver jo ikke mening at afvise, at jeg skal være med i programmet, når du fanger os på fersk gerning,« sagde Qvortrup blandt andet, da Ekstra Bladets journalist fangede ham i lufthavnen i går.
»Selvfølgelig passer det. Jeg har en meget lav fejlmargen. Det vil du også kunne se, hvis du læste Her & Nu – tv-nyhederne har vi først, og sådan er det. Jeg har aldrig været i tvivl om, at historien var sand. Så ville jeg ikke lægge navn til,« forklarer Nikolaj Vraa i dag til Journalisten.
Det handler om research
Nikolaj Vraa selv har aldrig været i tvivl om, at han havde ret i sin historie om Qvortrup. Den byggede på ganske normal journalistisk research, forklarer han.
»Det handler om research og om at have de rigtige kilder og kunne få dem til at bekræfte en historie uafhængigt af hinanden. At Qvortrup og TV3 så ikke vil udtale sig, er forventeligt, for det er en historie, de selv vil bestemme, hvornår de kommer ud med,« forklarer Nikolaj Vraa.
Er det ikke lidt mærkeligt at vinde en pris for en historie, som ikke var 100 procent bekræftet?
»Jeg skriver ikke noget, som jeg ikke er sikker på. Jeg havde kilder, som uafhængigt af hinanden fortalte mig, at det var sandt. Det er en klassisk måde at researche en historie på. Du kan se dem, når du læser sportsnyheder eller åbner for TV 2 News, hvor en politisk kommentator står og fortæller. Han kalder det måske bare ”erfarer”, men han kunne lige så godt sige ”rygter fortæller at”,« siger Nikolaj Vraa og uddyber:
»Det bliver måske først bekræftet senere på aftenen, om det er rigtigt eller forkert, så på den måde er det her ikke spor anderledes. Men det bliver bare altid opfattet negativt, når noget står i et ugeblad. Som om det skulle være mindre lødigt af den grund.«
Det er ikke en Cavling
Også Rasmus Gejl, journalist i DR Ung og ekspert i reality-tv, som i sin tid var med til at uddele prisen til Nikolaj Vraa, glæder sig over, at historien nu er endelig bekræftet.
»Nikolaj Vraa kan afsløre alt. Han er en af de dygtigste, jeg kender, inden for sit felt. Han har nogle sindssygt gode kilder og har altid styr på sine historier. Jeg er glad for, at hans historie holdt, for det bliver fantastisk og skørt,« mener Rasmus Gejl.
Men er det stadig ikke mærkeligt at give en pris for noget, som man ikke helt kunne dokumentere ville ske?
»Nej, det synes jeg ikke. Ikke når det er Reality Awards. Reality Awards er bare fis og ballade – det er ikke Cavling-prisen. Hvis historien ikke havde holdt, var jorden ikke gået under, som jeg også sagde i sin tid. Nikolaj Vraa stod fast på, at historien var sand, og vi stolede på ham hele vejen,« siger Rasmus Gejl.
Det bliver for vildt
Hvad havde det betydet, hvis historien ikke havde holdt?
»Nu holdt den jo. Men det havde været ærgerligt, hvis den ikke gjorde. Men vi stolede på historien, fordi Nikolaj Vraa sagde, at den var god nok – og han plejer altid at have sin research i orden,« forklarer Rasmus Gejl.
Han forklarer, at han i sin tid ikke var i tvivl om, at Nikolaj Vraas historie var noget helt særligt, da juryen skulle stemme til Årets Pressehistorie.
»Jeg stemte på historien, fordi det er en kæmpe nyhed, at en mand som Henrik Qvortrup har valgt at stille op til sådan et program. Hvis man er reality-fan, kan man kun glæde sig til at se ham rende rundt i junglen med Amin Jensen og co. Det bliver for vildt,« siger Rasmus Gejl.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Mærkelig artikel i et fagblad for pressefolk. Prøv at erstatte Her & Nu, Nikolaj Vraa og Henrik Qvortrup med Washington Post, Woodward/Bernstein og Richard Nixon - uden sammenligning i øvrigt....