search

Her hærger svine-influenzaen

Indrømmet: Overskriften er tyvstjålet fra en af de tre morgenavisers web-versioner.

Indrømmet: Overskriften er tyvstjålet fra en af de tre morgenavisers web-versioner. Jeg synes, den er så god, for den minder mig om alle de gange, hvor man i journalistsammenhænge tager de selvironiske briller på og gør tykt grin med sig selv. Den minder mig også om egne tvivlsomme bedrifter fra dengang, da fugleinfluenzaen ”hærgede”: én død fugl i Sydsjælland, og vi brugte 40 minutter af en TV-Avis på at piske en stemning op – uden at det dog lykkedes. Det var faktisk komisk allerede dengang.

Nu skal man naturligvis ikke grine af sygdom. Det er en alvorlig sag. Navnlig for dem, der rammes af den. Men jeg kunne altså ikke lade være med at grine af ovenstående overskrift på en grafik, der viser de relativt få områder, hvor man på det tidspunkt mente, at svineinfluenzaen HÆRGEDE. Det var naturligvis før, de danske patienter blev frikendt for svinsk virus, og WHO meddelte, at måske kun syv mexicanere var bukket under for H1N1. Men lad nu det ligge.

Tragisk er ethvert dødsfald på grund af sygdom – ingen tvivl om det men også denne gang må man tænke på, hvor mange der eksempelvis dør i Danmark hvert år af den almindelige influenza. Eller hvor mange der hvert minut bliver slået ihjel af malaria, HIV eller sult i Afrika. Altså, hvis man gerne bevarer en vis form for proportion.

Mange er gået i selvsving også denne gang, men heldigvis er der også få, men gode modsatrettede historier at finde – blot lidt lavere prioriteret. I hvert fald foreløbigt, for der er måske tale om en bevidst forfølgelse af følgende velkendte nyhedsstrategi: ”Stormen kommer, stormen kommer” afløst af den lige så store historie: ”Den store storm er nu afblæst”, hvorefter man forfølger de kilder, der fik medierne til at piske en stemning op. Fred være med den strategi – for den giver historier og fylder tid og plads ud.

Det bekymrer dog, at folk uden for journalistiske kredse – altså der, hvor jeg i hvert fald selv mest befinder mig – har luret strategien af og mest af alt reagerer med: ”Hvor er det dog typisk!”, ”hvor langt ude!” eller ”aj, altså helt ærligt”.

Er vi virkelig nået derhen nu? Derhen, hvor det ikke længere handler om at BEVARE troen på medierne, men hvor man skal til at bygge den op igen?

Ja, svineinfluenzaen hærger, men måske hærger den kun nyhedsmediernes troværdighed. Set med menneskebriller er det bedre, end hvis 50 millioner gik hen og døde af en pandemi. Altså, hvis den HÆRGEDE i virkeligheden. Helt sikkert. Men set med journalistbriller er det da lidt deprimerende.

Hører forbehold i nyhedsformidlingen virkelig fortiden til?

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen