Foto

Her hænger Asger ud ad vinduet for at genskabe ikonisk balkon-foto: ”Jeg var pissenervøs”

Efter en uges intenst arbejde lykkedes det søndag Berlingskes fotograf Asger Ladefoged at få sig placeret i lige præcis det vindue, hvor ikonisk billede fra 1972 blev taget

Da Berlingskes fotoafdeling kort efter nytår satte sig sammen for at planlægge avisens dækning af det forestående tronskifte og bladrede igennem historiske billeder, stod det hurtigt klart, hvilket billede de drømte om at lave.

Fotograf Christen Hansens 52 år gamle billede af dronning Magrethe taget fra et vindue over balkonen på Christiansborg, da hun overtog tronen i 1972, havde nemlig den helt rigtige ikoniske kvalitet. Det fortæller Berlingske-fotograf Asger Ladefoged.

”Da det billede blev blæst op på skærmen, vidste vi hurtigt, at det var dét billede, vi ville lave. Perspektivet, menneskemængden, dronningen, der står der alene – det er bare vildt smukt,” forklarer han og tilføjer:

”Så hele præmissen var, at vi ville genskabe det historiske billede i 2024. Og det har vi så brugt nærmest en uge på.”

Et af de mest komplicerede fotos

På sine sociale medier har Asger Ladefoged selv delt sin opdaterede version af det historiske billede med ordene:

”Nok et af de mest komplicerede billeder, jeg har været med til at lave. Uendeligt mange mails, opkald, sikkerhedsgodkendelser, chefer, chefers chefer. Alt sammen for at få lov til at åbne et vindue på Christiansborg.”

Her er resultatet af Asger og kollegernes arbejde med at genskabe det gamle foto fra 1972. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Til Journalisten fortæller han, at det egentlig ikke var vilje, der manglede, da han gik i gang med at forberede shootet.

”Alle var egentlig med på præmissen og kunne godt se, at det ville være en skam ikke at få taget det billede. Det krævede bare en masse koordinering med mails og godkendelser fra forskellige instanser. Så det tog lang tid at få det i vinkel,” siger Asger Ladefoged.

Helt lavpraktisk gik han først omkring på Christiansborg med et print af det 52 år gamle billede for at finde ud af, præcist hvor det var taget fra. Til sidst nåede han frem til, at det var taget fra et af vinduerne i lokale M088 på Christiansborgs mellemetage.

Men derfra var der stadig nogle ubekendte.

”Hele ugen op til har jeg været pissenervøs for, at det ikke ville lykkes. Og det var først om morgenen på dagen, at jeg fik at vide, at der ville være plads i vinduet,” fortæller Asger Ladefoged.

Kæmpe goosebump-moment

Asger Ladefoged beskriver det som en kæmpe lettelse, at det faktisk lykkedes at genskabe billedet, som han og redaktionen sammen havde forestillet sig det.

”Det var virkelig en holdindsats – jeg trykkede bare på knappen. Men det ligner jo præcist det billede, vi gerne ville lave. Det er jo det øjeblik, der indkapsler hele historien,” siger han.

Om øjeblikket, hvor billedet blev taget, siger han i dag:

”Det var helt vildt at hænge ud ad det vindue og opleve først stilheden og så det kæmpebrøl fra menneskehavet. Jeg føler faktisk, jeg får det sug i maven igen, når jeg ser billedet – det var et kæmpe goosebump-moment,” siger han.

Hans største bekymring, da han hang der, genkalder han sig også levende.

”Jeg havde to kameraer med, men jeg fotograferede kun med ét ad gangen, fordi jeg var så pissebange for at tabe mit kamera. Det havde jeg meget pre-angst over i ugen op til,” griner Asger Ladefoged.

Som bonusinfo oplyser Politiken i øvrigt, at Christen Hansens oprindelige balkon-foto fra 1972 dengang ikke blev brugt i Ekstra Bladet, som han arbejdede for.

Billedet har ligget i Politikens Hus’ store billedarkiv – som negativ – i en lille plastmappe med titlen ’Proklamation, vue udover menneskemængden’ lige siden.

0 Kommentarer