HER GÅR DET GODT

Børsens oplag er steget med næsten en tredjedel på tre år, og overskuddet er stort. Hele avisen tog på studietur til Rusland med specialchartret fly.

Børsens oplag er steget med næsten en tredjedel på tre år, og overskuddet er stort. Hele avisen tog på studietur til Rusland med specialchartret fly.


Det lignede et helt fritidshjem på vej på lejrskole.
Tre store busser fra Schmitts Busser blev langsomt fyldt med glade, små Børsen-medarbejdere.
Turen gik dog hverken til en hytte på Lolland eller Fanø – men til Kastrup Lufthavn. Herfra fløj en specialchartret _Boeing 757 de 126 medarbejdere til Sankt Petersborg i Rusland, hvor de tilbragte en forlænget weekend.
“Teambuilding” kalder chefredaktør Leif Beck Fallesen turen, der kommer til at koste avisen omkring en million kroner.
Men millioner er der tilsyneladende nok af på avisen, der sidste år havde et driftsoverskud på omkring 33 millioner kroner, og som regner med mindst det samme i år.
De mange millioner er resultatet af en usædvanlig succesrig dagbladshistorie. På bare tre år er oplaget steget med næsten en tredjedel, så det nu ligger stabilt over 52.000 eksemplarer.
På et år er avisen gået 16,5 procent frem – eller sagt med andre tal: Avisen har fået 7.500 flere abonnenter i løbet af et enkelt år. Det er en fremgang uden umiddelbart sidestykke i dansk dagspresse.

Nettet integreret
Det er mange forskellige ting, der tilsammen har givet avisen det store løft. Men én faktor overskygger de andre.
Det er blevet hverdagskost at investere i aktier – også for såkaldt almindelige mennesker.
I USA ejer over halvdelen af befolkningen aktier, og selvom Danmark endnu ikke er i nærheden af det tal, så er danskerne på vej.
Det er sket samtidig med, at Børsen har ændret sig og nu henvender sig mere direkte til den enkelte læser, hvor det tidligere var erhvervslivet mere generelt.
“Tidligere ville vi have lavet en rubrik til forsiden, der hed ‘Milliardregning til erhvervslivet’. I dag står der ‘Milliardregning til aktieejere’ på forsiden – og den forskel indkapsler meget af den forandring, vi har været igennem,” siger tillidsmand Jørgen Andresen, der mener, at avisen nu varetager aktieejernes interesser.
Derudover er avisen blevet mindre stringent. Der er blandt andet kommet kultur- og livsstilsstof til, og et ugentligt medietillæg kigger på pressen. Alt sammen angrebet fra en økonomisk vinkel.

Både papir- og netavis
Papiravisen er også blevet kraftigt integreret med nettet. For eksempel er redaktionschefen for avisen også ansvarlig for nettet. Og siden 1998 har Børsens abonnenter fået såvel en papiravis som adgang til netavisen, når de købte et abonnement.
“Vores oplagsfremgang begyndte for alvor i 1998, hvor vi begyndte at give abonnenterne nettet med. Jeg er sikker på, de to ting hænger sammen,” siger Leif Beck Fallesen.
Børsens abonnenter kan på nettet følge RB-Børsens nyheder og tjekke aktiekurserne. Et aktiespil skal være med til at lære folk at handle aktier – og selvfølgelig sikre, at læserne besøger net-avisen tit.
Aktiekurserne kan ses på en splitskærm “ligesom hos de professionelle børsmæglere,” som Leif Beck Fallesen formulerer det. Og det er ikke tilfældigt. Det er især de nye aktieejere, som Leif Beck Fallesen tror på fortsat skal skabe fremdrift for avisen.
“Tidligere lå vi på kontorerne. Nu er vi i folks hjem.”
Avisens overskud sidste år på 33 millioner kroner skal ses i forhold til en omsætning, der ifølge Leif Beck Fallesen lå omkring 230 millioner kroner. Til sammenligning havde hele Berlingske-koncernen sidste år et overskud på 50 millioner kroner. Men det kom vel at mærke efter en omsætning på 2,8 milliarder kroner.
“Vi er ikke alene den hurtigst voksende avis. Vi er også den mest overskudsgivende,” siger Leif Beck Fallesen nøgternt.
Og det mærker medarbejderne også. Ikke kun fordi de fik to nætter på Hotel Moskva i Skt. Petersborg, men fordi de får del i avisens overskud. Går det godt for avisen, går det godt for medarbejderne.
Sidste år fik de ansatte næsten det maksimale – en ekstra månedsløn – og i år ser det ud til at gå lige så godt.
“Vi kan følge oplaget og økonomien på nettet, så folk går rundt på gangene med deres små lommeregnere og beregner hvor meget bonus, der bliver i år,” siger journalist Jonas Torp.
Han har tidligere været på Aalborg Stiftstidende, Skive Folkeblad, Ritzau og Økonomisk Ugebrev. Han kan mærke, at han nu er på en avis, hvor det går godt.
“En ting er den ekstra løn. Men det, der betyder mest for mig, er, at jeg kan rejse til Timbuktu, hvis min historie kræver det. Der er ressourcer til at lave den journalistik, jeg vil.”
Journalist Kaj Højvang siger det på en anden måde.
“Fyringsrunder er slet ikke et tema her. Faktisk blev der oprettet en ekstra stilling for nylig, da der var en journalist ledig, som avisen gerne ville have.”

Logo malet på fly
Børsen er ikke alene med sin succes. Også i udlandet går tilsvarende erhvervsaviser kraftigt frem.
Børsens svenske søsteravis Dagens Industri havde forleden et kæmpe forsidebillede af medarbejderne, der stod og holdt en stigende oplagskurve, lavet i pap. Den gik nærmest ind i himlen. Avisen har firdoblet oplaget på godt 15 år.
Også svenskerne tog på Teambuilding-tur fredag den 1. september. De havde oven i købet fået malet Dagens Industris logo på flyet.
“Det er vi jo lidt misundelige over, for det fik vi ikke lov til. Det, kræver vi, bliver gjort til næste år,” siger Børsen-journalist Erik Svarre på vej ind i bussen til lufthavnen.
Børsens fremgang ser ikke umiddelbart ud til at være stoppet. Slet ikke hvis man spørger Leif Beck Fallesen.
“Der er en million danskere, der har aktier, og vi har et læsertal på 200.000. Hvis vi sammenligner os med andre lande, så bør vi fordoble vores læsertal. Det tror jeg også, vi kan.”
Hvis der overhovedet skal findes sure miner på Børsen, så findes de hos praktikanterne. På trods af det store overskud kom de nemlig ikke med til Sankt Petersborg. Turen var kun for fastansatte.

0 Kommentarer