Her er vinderne af VM i satiretegning

Den cubansk-mexikanske tegner Angel Boligán løb med førstepræmien, da der lørdag blev afholdt VM i satiretegning på dansk jord. Se de øvrige prisvindere her (Præciseret 15/9)

I weekenden blev der fundet en vinder ud af i alt 795 tegninger indsendt til konkurrencen ”Niels Bugge Cartoon Award”.

Konkurrencen bliver kaldt VM i satiretegning og blev afholdt i Dollerup Bakker ved Viborg. Her mødtes tegnere fra hele verden for at hylde satiretegningen.

Vinderen af konkurrencens førstepræmie blev den cubansk-mexicanske tegner Angel Boligán, der arbejder som redaktionel tegner på avisen "El Universal" i Mexico City.  Han har gennem tiden modtaget mere end 147 priser og anerkendelser for sine tegninger ved internationale konkurrencer verden over.

Hans vindertegning forestiller to bænke; på den ene sidder to unge mennesker og kigger ned i deres telefoner, på den anden sidder to ældre mennesker og kysser.

”Det er ironisk, hvordan fortiden kan bebude en bedre fremtid end nutiden,” lød det bl.a. i udtalelsen fra Carlos Brito, vicepræsident for FECO (Federation of Cartoonist Organization) og med i juryen.

Illustration: Angel Boligán

Forbudt at fornærme

Temaet for årets konkurrence var ”Equal in Diversity”. Temaet havde været særligt svært at udvælge netop i år, fortalte en af arrangørerne i sidste uge til Journalisten:

»Vi havde oprindeligt planlagt et helt andet tema i år, men så skete skyderierne i Paris, terrorplanerne i Belgien og skyderierne i København. Det gjorde vores mål om at forene i stedet for at splitte endnu mere aktuelt og satte satiretegningen på dagsordenen. Derfor ændrede vi temaet,« sagde Poul Nielsen.

Verden er ikke i ’technicolor’

Ud over førstepræmien til tegneren Angel Boligan blev der også uddelt en anden- og en tredjepræmie ved lørdagens prisuddeling. 

Andenpræmien gik til satieretegneren Darko Drljevic fra Montenegro, mens den tyske tegner Marcus Grolik modtog tredjepræmien. 

Illustration: Darko Drljevic 

Illustration: Marcus Grolik 

Begge tegninger er i sort/hvid, bemærkede dommerpanelet.

”Måske fordi verden slet ikke er så meget ’technicolor’ længere,” som de skriver på ”Niels Bugge”-prisens hjemmeside.

De tre bedste tegnere får ud over anerkendelsen henholdsvis 3.000 euro, 2.000 euro og 1.000 euro, samt rejse og ophold betalt.

Et udvalg af tegningerne fra konkurrencen udstilles i Den Sorte Diamant fra den 9. juni til den 29. august.

 

Præcisering 15/9 2015 klokken 10.53:

Journalisten havde i denne artikel fra juni 2015 skrevet:
”Konkurrencens regler forbyder, at tegnerne beskæftiger sig med politiske og religiøse emner, som kan fornærme og nedværdige andre.”

Arrangørerne har efterfølgende henvendt sig i september 2015 for at præcisere, at der ikke er tale om et forbud rettet mod den enkelte tegner eller tegning, men at man i valget af det overordnede tema havde fravalgt politiske og religiøse emner, som kunne fornærme og nedværdige andre.

9 Kommentarer

Morten A. Høirup
12. JULI 2015
Kommentarerne her på siden
Kommentarerne her på siden viser at tegningerne rammer præcist som de skal. Fedt!
Lene Knoth Nielsen
14. JUNI 2015
Den bedste satire er sgu
Den bedste satire er sgu jeres bemærkninger
Thomas Kiær
4. JUNI 2015
Der er nogen, der kæmper for
Der er nogen, der kæmper for retten til at krybe på knæ for brutal vold.
Men de løber åbne døre ind. Ingen har påstået, at man kan forpligte andre til at vise en rank ryg.
Søren Mouritsen
4. JUNI 2015
Vorherrre til hest!
Vorherrre til hest!
Mikkel Kruse
3. JUNI 2015
Hvordan skal tegning nummer
Hvordan skal tegning nummer to tolkes? Er de to mænd racister, som i virkeligheden ville hade hinanden, hvis de kunne se? Jeg er meget krænket på overvægtige blinde mænds vegne.

Flere