Her er vinderne af årets ‘VM i satiretegning’

Vinderne af Viborg Cartoon Award blev i dag kåret af en international jury, anført af bladtegner Lars Refn. Den belgiske tegner Constantin Sunnerberg løber med førstepræmien til konkurrencen, som arrangørerne kalder 'det uofficielle VM i satireregning'

Dagen i dag stod i satirens tegn på Viborg Teater, hvor en international jury kårede vinderne af Viborg Cartoon Awards. Arrangørerne kalder konkurrencen for "det uofficielle VM i satireregning". Blandt 1.200 tegnere fra hele verden var 60 finalister udvalgt, og heraf blev tre vindere kåret. Årets emne var 'Kunstig intelligens'.

I bunden af artiklen kan du læse mere om konkurrencen. Vi starter med vindertegningerne. Journalisten kan afsløre, at førstepræmien går til den 48-årige belgiske tegner Constantin Sunnerberg for denne tegning:  

 

 

Constantin Sunnerberg har arbejdet som professionel illustrator på blandt andet Le Soir, Courrier International, Jounal de Mardi, Espace de Libertés og Vif-Express. Han har vundet flere end 50 tegne-konkurrencer.

Årets andenpræmie går til den 40-årige fransk-iranske tegner Shahrokh Heidari for denne tegning:

 

 

Shahrokh Heidari flygtede i 2012 fra Iran, og i dag arbejder han i eksil som politisk flygtning i Paris. Han arbejder blandt andet for Courier International, Moyen-Orient, Arte, Lemonade, 360 Degrees, Iranwire, Tavanna, Radiozamaneh og Radiofarda.

Tredjepladsen går til den 47-årige brasilianske tegner Claudio Antonio Gomes for denne tegning:

 

 

Claudio Antonio Gomes tegner for medier som O Cometa Itabirano, O Estado de SP, Jornal do Brasil, Pasquim21, A Tarde, Le Monde Diplomatique Brasil, Courier International, Playboy Veja, Palavra og Bundas.

Dansker i spidsen for international jury

Det er sjette gang, konkurrencen afholdes.

Tegnerne skulle konkurrere om at have "de mest spiddende, forundringsvækkende og debatskabende tegninger," skriver Viborg Cartoon Festival på sin hjemmeside

Konkurrencen blev afholdt i samarbejde med blandt andre Federation of Cartoonist Organizations. Og det var en internationalt jury, der skulle vurdere tegningerne, anført af jury-formand Lars Refn, der også er formand for Danske Bladtegnere. I en pressemeddelelse fortæller Lars Refn om kåringerne:

"Det er altid svært at vælge en vinder, når man iblandt de 60 finaletegninger har en meget tæt konkurrence. Emnet har i år været 'Kunstig intelligens', og det brede emne har sikret, at vi har fået et meget bredt spektrum af ordløse tegninger, der kan forstås på tværs af både sprog og kultur."

"De tre vindere har alle formået at lave tegninger, der får modtagere til at tænke og blive bevæget. Alle 60 finaletegninger kan naturligvis nydes i Viborg, men de tre vindere er dem, vi i juryen er enige om bedst rammer emnet og skaber den eftertænksomhed, en god satiretegning skal skabe", siger Lars Refn.

Førstepladsen honoreres med 3.000 euro. Andenpladsen får 2.000 euro, mens tredjepladsen modtager 1.000 euro. Overrækkelsen fandt sted på Viborg Teater.

De 60 finale-tegninger er alle udstillet på Viborg Gl. Rådhus, hvor der er fernisering i aften. Du kan læse om programmet her

Udstillingen kan ses til og med 28. oktober.

0 Kommentarer