Her er vinderne af Årets Pressefoto 2011/2012

Fredag blev navnene på vinderne af Årets Pressefotograf offentligjort ved en prisfest i Den Sorte Diamant i København. Se alle vinderne her.

Fredag blev navnene på vinderne af Årets Pressefotograf offentligjort ved en prisfest i Den Sorte Diamant i København. Se alle vinderne her.Se samtlige vinderfotos i Journalisten.dk's galleri.


Årets pressefotograf, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion.
Dommerne kårede enstemmigt Mads Nissen til Årets Pressefotograf. Mads Nissen er god til at gå ind i situationen og vide, hvad han vil, lyder dommen.

»Han kender alle de pressefotografiske genrer og mestrer dem, mens han samtidig kan levere meget variation inden for de enkelte genrer. Han besidder tydeligvis også en stor tilpasningsevne og formår at formidle det vigtige i historierne, mens han får følelserne med,« hedder det blandt andet i juryens begrundelse.

Læs også Mads Nissen rydder bordet ved Årets Pressefoto


Årets Reportage, Udland, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion

Reportagen viser internt fordrevne colombianere. De er blandt andet på flugt, at paramilitære hære stjæler deres jord for at bruge den til produktion af kokain, indbringende palmeolieplantager eller ulovlig minedrift.

»Det er langt fra hverdag at se serier fra Columbia produceret af danske fotografer, så dommerne spærrede øjnene op, da Mads Nissens serie klikkede hen over skærmen,« lyder dommen.


Årets Nyhed, Udland, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion

Billedserie fra opstanden i Libyen, som startede i slutningen af februar 2011.

Der var slet ingen tvivl om vinderen, lyder juryens dom. Variationen og udvalget i serien er godt og præcist, der er ikke ét svagt fotografi, men derimod mange stærke enkeltstående billeder, der alligevel spiller sammen til en helhed.


Årets Portræt, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion

Billedet viser den norske statsminister Jens Stoltenberg portrætteret efter begravelsen af sin gode ven 45-årige Monica Elisabeth Bøsei, også kaldet 'Mor Utøya' efter tragedien på Utøyai Norge.

»Sjældent er en politiker set træde mere i karakter som statsmand, og med ærlig, sikker og landsfaderlig hånd ledte han ikke bare Norge, men også os andre gennem sorgen efter Utøya. Alt det så dommerne i Mads Nissens stilrene og præcise fotografi, som belønnes med en sikker førstepris,« lyder juryens begrundelse.


Årets Pressefoto, Mads Nissen, Berlingske Billedredaktion
Billedet viser en dødeligt hårdt såret Hussein Saleh Hassan, 52 år på et hospital i Tobruk. Han blev skudt i hovedet af Gaddafi-tro soldater, da han sammen med en gruppe mænd stormede den lokale politistation 17. februar 2011. Angrebet på politistationen var et af startskuddene til revolutionen i Libyen.

Dommerne fremhæver fotografens evne til at gå så nænsomt til værks i en krigssituation.

»Det kræver fotografisk mod og en stor portion selvsikkerhed ikke at gå efter det dramatiske inde på sådan et hospital, hvor alle sanser bliver bombarderet konstant. Derfor er det endnu et eksempel på, hvordan denne fotograf formår at arbejde lige så hurtigt som sine kolleger, mens han samtidig evner at destillere følelsen af omgivelserne ind i fotografiet.«

Læs mere om Mads Nissens fem ÅP-priser her.


Åben Klasse, Benita Marcussen, Freelance

Billedserie af voksne mænd og deres dukker i menneskestørrelse. Langt de fleste dukkeejere bruger dukkerne som sexlegetøj og til erotiske fantasier, men nogle bruger dem også som kunst- og fotografobjekter.

Benita Markussens billeder er et overbevisende eksempel på den gamle sandhed om, at virkeligheden ofte overgår fantasien, lyder juryens dom.


Årets Reportage, Danmark, Tobias Nørgaard Pedersen, Fotojournaliststuderende

Reportagen portrætterer en gruppe unge danske drenge, som er gået i stå et sted mellem folkeskolen og det videre uddannelsessystem.

Dommerne roser seriens ærlighed og Tobias Nørgaard Pedersens evne til at være til stede som fotograf helt inde i historiens kerne. Drengene er fotograferet med en råhed, der passer godt til historien, og billederne er velkomponerede, lyder begrundelsen blandt andet.

»Det er historien om en flok drenge, som befinder sig på tærsklen mellem dreng og mand, hvor følelserne er store og uhåndterlige, og hvor kravene om at træffe store beslutninger for fremtiden virker håbløst uoverskuelige.«


Årets Multimedieproduktion, fotojournaliststuderende Liv Høybye Jeppesen og fotojournaliststuderende Magnus Holm

Portræt af landmanden Claus Thomsen på 59 år. Han bor med sin mor, Katrine Thomsen, i et lille husmandsted på kanten af Sønderjylland. De passer gården sammen, for for Claus har aldrig stiftet familie.

Det er værdigt og opløftende, men først og fremmest meget fint fotograferet, og dommerne nød fornemmelsen af, at man hurtigt og enkelt associerer sig godt ind i historien og bliver fastholdt, lyder dommen fra juryen


Årets Sportsbillede, Action, Nils Mejlvang, Berlingske Billedredaktion/ BT

Billedet viser den danske bokser Brian Nielsen, der i en comeback-kamp møder Evander Holyfield og taber.

Dommerne fremhæver det første billede, hvor danskeren står og ser modfalden ud, og det sidste portræt, hvor man inde bag det forslåede ansigt skimter gadedrengen.


Å
rets Danske Hverdagsbillede, Klaus Holsting, Freelance
Billedet viser Mike, Max, Peter, Kevin, Rasmus, Martin og Jonas fra landsbyen Vadum i Nordjylland, som er kørt til nabobyen Aabybro for at spise burgere på McDonalds.

Klaus Holstings billede af de syv teenagevenner indkapsler på simpel vis deres verden, og hvordan det er at vokse op i Nordjylland, lyder det blandt andet i juryens dom. Billedet af knallertdrengene har tidligere været bragt i Journalistens sommernummer fra Aabybro 2011


Årets TV-fotograf, Nyheder, Jesper Sterum, TV2/Østjylland

»Jesper Sterum vinder for et gennemtænkt og velproduceret indslag om lottofeber i en ganske almindelig dansk provinsby. Den store fortælling om liv og skæbne ligger gemt i den lille fortælling om en række danskeres forhold til at spille lotto i en uge, hvor der er en særlig stor gevinst til den meget heldige,« lyder juryens dom.


Årets Sportsbillede, Reportage, Jacob Ehrbahn, Politiken

Fotos fra Xtreme Mandehørm. Et terrænløb for mænd på ca. 12 km. Løbet blev opfundet af Fredensborg Atletikklub som et modstykke til de mange kvindeløb, damebladene arrangerer. Dommerne roser seriens variation og stemning

»I fem billeder får vi fortællingen om løberne fra de er tørskoede, til de har været godt nede i mudderhullet og til sidst prøver at blive bare en smule rene igen.«


Årets nyhedsbillede, Jens Panduro, Freelance

Billedet viser Helle Thorning-Schmidt, der ankommer til Christiansborg på valgaftenen og krammer sin mand Stephen Kinnock uden for hovedtrappen.

Dommerne havde svært ved at finde billeder af Helle Thorning-Schmidt, hvor hun lod paraderne falde et øjeblik. Det lykkedes for Jens Panduro at fange et øjebliks ægthed på trappen foran Christiansborg, lyder det i begrundelsen.

»Måden, hun bliver krammet af sin mand Stephen Kinnock på, vidner om nærhed og er et intimt øjeblik, som sjældent ses i toppolitik. Dommerne undlod dog ikke at bemærke, at hendes blik er rettet fremad.«


Årets TV-fotograf, Dokumentar, Christian Als, Berlingske Billedredaktion

Viser to danskeres drøm om at bestige Ama Dablam på 6856 meter i Nepals Everestregion. Christian Als er den ene af dem. Og ekspeditionen har som mål om at stå på toppen.

»Filmen er visuelt ambitiøs, den er godt redigeret, og materialet er veldisponeret. De var også imponerede over, at den er filmet af en enkelt person, men ligner noget, der normalt kræver et større produktionshold,« lyder det blandt andet i juryens vurdering.

1 Kommentar

Mathias Nielsen
4. MARTS 2012
Re: Her er vinderne af Årets Pressefoto 2011/2012

Rigtig flotte fotografier imellem. Jeg har ikke set alle de nominerede, men jeg synes at standarden er holdt og at det er nogle rigtig flotte øjeblikke, der er blevet fanget.

 Mvh.