Reportere uden Grænser offentliggør hvert år et såkaldt "pressefriheds-index", hvor alverdens lande bliver målt på, hvor fri en presse de har.
Nu har den fransk-baserede organisation offentliggjort det nye index for 2014. Ranglisten er offentliggjort som et Excel-ark, men resultaterne er også plottet ind i et verdenskort, hvor landene har fået farver efter, hvor meget pressefrihed de har.
De sorte pletter er lande uden pressefrihed. Der er mange gengangere blandt bundskraberne, blandt andre Iran, Sudan, Cuba, Saudi Arabien, Somalia og Vietnam.
Turkmenistan, Nordkorea og Eritrea indtager de tre absolutte sidstepladser.
Førstepladsen er for fjerde år i træk Finland, med Norge og Holland som tætte toere. Danmark ligger på syvendepladsen.
Bulgarien og Grækenland skuffer
Det EU-land, der ligger lavest, er Bulgarien på plads 100 ud af 180.
"Selv om Grækenland er tæt på, bevarer Bulgarien sin plads som det lavest placerede EU-land, efter et krævende år præget af fem måneder med store protester og politiske spændinger. Journalister blev jævnligt ofre for politivold under disse demonstrationer," skriver Reportere uden Grænser på deres hjemmeside.
Grækenland ligger på plads 99 og er faldet hele 50 pladser på bare fem år.
"Den økonomiske krise i 2007 ramte de græske medier hårdt. De få rige skibsredere og entreprenører, som finansierede medierne, har flyttet deres investeringer til sektorer med større afkast. Det ene nyhedsmedie efter det andet har meddelt fyringer. Mange journalister er nu arbejdsløse," skriver Reportere uden Grænser.
Græske journalister har – ligesom de bulgarske – også været ofre for vold i forbindelse med protester.
Reportere uden Grænsers indeks er baseret dels på en kvantitativ opgørelse af fængslinger, mord og vold mod journalister, dels på en rundspørge blandt 19 pressefriheds-organisationer baseret rundt omkring i verden. Du kan læse mere om metoden her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.