Kampagne

Her er partiledernes digitale kampform inden valget

Mette Frederiksen slår alle, men samlet klarer blå blok sig bedre på de sociale medier end partierne fra rød blok

Hvis valget blev afgjort på antallet af interaktioner på partiledernes sociale medier, er der ingen tvivl:

”Blå blok ville vinde stort,” siger Valdemar Osted, der rådgiver om kampagne hos Common Consultancy, hvor han sidder med kampagner for SF.

Konklusionen kommer på baggrund af et udtræk fra værktøjet CrowdTangle, han har lavet for Journalisten.

Tallene viser det gennemsnitlige antal reaktioner, delinger og kommentarer for partiledernes opslag på henholdsvis Instagram og Facebook i perioden fra 1. januar til 1. august.

”Det er Mette Frederiksen og Inger Støjberg, der er de store præsidentkandidater. Det er dem, der virkelig brager derudad. Det er også dem med allerflest følgere,” siger Valdemar Osted.

Særligt en tredje politiker udmærker sig for Valdemar Osted, nemlig Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh.

Alex Vanopslaghs opslag klarer sig i det hele taget storslået, i forhold til for eksempel Mette Frederiksens opslag.

Nok får han færre reaktioner, men han formår at engagere en større andel af sin følgerskare end statsministeren.

”Så det er tydeligt, at han har knækket koden til sine sociale medier. Han har rigtig stor succes med videoer – og særligt med dem, hvor han taler med sig selv. Video er bare blevet en essentiel del af det her,” siger Valdemar Osted.

Samme konklusion kommer Jakob Linaa Jensen frem til. Han er lektor i sociale medier og leder af Center for Internetforskning på Aarhus Universitet og har ved de fire seneste folketingsvalg været medforfatter på analyser af politikeres brug af sociale medier under valgkampen.

”Vanopslagh har fundet balancen mellem at være politiker og personlig og kan gøre det med et glimt i øjet, og han kan ramme de unge. Han får ikke fat i socialpædagogen på Nørrebro. Men det skal han heller ikke. Han skal have fat i sin målgruppe. Og det har han,” siger Jakob Linaa Jensen.

Særligt vigtigt for de mindre partier

Politikernes brug af sociale medier er kun blevet vigtigere i løbet af de senere år, hvor flere og flere danskere får deres nyheder fra sociale medier, og danskernes forhold til politikerne har ændret sig.

”Det kan øge politikernes popularitet. Så de er vigtige, og vi ved fra undersøgelser, at vælgerne fokuserer mere og mere på personen frem for partiet. Politikernes egne profiler er derfor langt vigtigere end partierne. Det er en del af, at politik bliver mere og mere personliggjort,” siger han.

Det interessante med Nye Borgerlige er, at de i forhold til deres store år i 2020 og 2021 har sværere ved at skabe engagement nu.
Valdemar Osted, rådgiver hos Common Consultancy

Netop Alex Vanopslaghs succeshistorie fortæller en historie fra nettets spæde start og indtog i politik i starten af 00’erne, siger Jakob Linaa Jensen.

”De små partier har størst glæde af internettet, og det har vi set i USA siden starten af 00’erne. De kunne få noget taletid. De gamle partier var for dovne til at bruge nettet,” siger han og tilføjer:

”De små partier skal finde på noget, fordi de ikke har den samme medieopmærksomhed som de store partier.”

De mindre etablerede partiers ledere klarer sig da også i det hele taget godt målt på interaktioner på de sociale medier. Nye Borgerliges Pernille Vermund er for eksempel med i opløbet til at tage toppen over partiledere på sociale medier.

”Men det interessante med Nye Borgerlige er, at de i forhold til deres store år i 2020 og 2021 har sværere ved at skabe engagement nu. De har gode tal, men ikke i forhold til for bare et år siden,” siger Valdemar Osted.

Statsminister Mette Frederiksen er den eneste partileder fra rød blok, der placerer sig i toppen af listerne, mens lederne af de øvrige partier ligger i bunden. Af dem er Pia Olsen Dyhr topscorer på alle SoMe-parametre, mens radikale Sofie Carsten Nielsen og Alternativets Franciska Rosenkilde skraber bunden på de fleste parametre.

Negative kommentarer er bedre end ingen

Formlen til en succesrig profil på sociale medier er svær at skrive. Men der er ingen tvivl om hvilken type interaktion, man bør sigte efter.

”Meget er godt på sociale medier. Særligt kommentarer og delinger er helt sikkert vigtigt. Det vil man hellere have mere af end mange reaktioner,” siger Valdemar Osted.

”Det gør, at du kommer ud til flere vælgere, fordi algoritmer prioriterer opslag med mange kommentarer og delinger,” siger Valdemar Osted.

En del af kommentarerne på Mette Frederiksens opslag på Instagram er mærket af, at hun tidligere på sommeren blokerede den satiriske og regeringskritiske meme-profil dkpolmemes, hvis støtter i øjeblikket skriver kommentarer om at befri profilen.

Men det behøver ifølge Valdemar Osted ikke kun at være skidt, fordi det giver flere kommentarer til opslaget.

Peter Skaarup, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, har været ude for nogenlunde samme kommentarspors-fænomen som statsministeren. Dengang var det bare tomater, der blev kommenteret med i forbindelse med debatten om det daværende Radio24syv.

Peter Skaarup endte med at skrive et opslag, som takkede 24syv-støtterne for at hjælpe ham til at nå ud til flere danskere, end han nogensinde før havde nået med sine opslag.

”Hvis dit kommentarspor er overrendt med modstandere, er det ikke nødvendigvis en god ting, men du vil igen blive prioriteret bedre i algoritmerne. Så får du også noget energi, og dine støtter vil kommentere på modstandernes kommentarer, så du får engagement fra dit vælgerkorps,” siger Valdemar Osted.

Det vigtigste er slutningen af valgkampen

Jakob Linaa Jensen er ikke i tvivl om, at politikernes indsats har betydning, når danskerne skal sætte deres kryds på en valgdag.

Han og kollegerne bag analyserne af de foregående folketingsvalg er kommet frem til, at Lars Løkke Rasmussens evne til at engagere sine følgere formodentligt var med til at afgøre valget i 2015, hvor han vandt over Helle Thorning-Schmidt.

”Vi skal være meget forsigtige. Men vi har en mistanke om, at det kan have været med til at afgøre det. Når valgkampen bliver meget tæt, kan det være med til at afgøre valget, alt efter hvor god man er til at engagere sine følgere,” siger Jakob Linaa Jensen.

I dag er Helle Thorning-Schmidts profiler på sociale medier præget af opslag med vestegns-rapperen Tessa, feministiske budskaber, ferier og oplevelser, men under valgkampen i 2015 var det en langt mindre personlig kandidat til statsministerposten, der blev vist frem på platformene.

”Vi kan se ud fra det valg, at Helle Thorning-Schmidt havde flere følgere, men Løkke var bedre til at skabe interaktioner.”

Det er ikke til at spå, præcis hvornår valgkampen vil gå i gang, men når den gør, vil forskellene mellem partiledernes indsats på sociale medier virkelig komme til udtryk, spår rådgiveren.

”Der vil vi se et større og større spænd mellem de politikere, der kan finde ud af det på sociale medier, og dem, der halter efter. De kommer virkelig til at falde bagud,” siger Valdemar Osted.

Under valgkampen vil de medarbejdere, der sidder med politikernes kampagner, holde godt øje med, hvad konkurrenterne foretager sig på sociale medier for at kunne angribe eller skabe kiler, når det gælder.

”Og så er det klart, at kampagnemedarbejderne kigger på, om de klarer sig godt – og at man udvikler sig til det bedre. Det handler om at være stærkest til sidst i valgkampen, hvor det afgøres,” siger Valdemar Osted.

0 Kommentarer