Her er den nye medieaftale

Alle Folketingets partier er her til aften blevet enige om en ny medieaftale. Aftalen stiller en række nye krav til DR, blandt andet mere indhold til unge og mere produktion ude i byen. Erhvervslicensen afskaffes. »Jeg forstår ikke, hvorfor erhvervslivet ikke skal betale,« mener DJ-formand. Se aftalen her (Opdateret 20.49)

Folketingets partier er her til aften blevet enige om en bred medieaftale. Aftalen dækker, hvad Danmark skal bruge cirka 4,4 mia. kroner i licens per år på, de næste fire år.

Du kan se hele aftaleteksten her og et faktaark fra Kulturministeriet her.

Kort fortalt stiller aftalen en række krav til DR, samtidig med at der bliver skåret i licensen.

DR skal blandt andet styrke sine tilbud til de unge, styrke sin regionale dækning, fokusere mere på dansk musik og styrke både tv-drama og tv-dokumentar. Til det sidste vil der blive tilført ekstra midler til public service-puljen.

Samtidig skal DR lægge produktion for mindst 300 mio. kr. ud til uafhængige producenter i gennemsnit per år. Aftalen betyder også, at DR og TV 2's forpligtelse til at bruge penge på danskproduceret film øges fra 60 til 65 mio. kr. årligt.

DR og TV 2 Regionerne skal spare

Aftalen afskaffer som nævnt erhvervslicensen. Det betyder, at både DR og TV 2 Regionerne skal spare. I aftaleteksten kaldes det "effektiviseringskrav".

"På linje med andre offentlige institutioner pålægges DR og de regionale TV 2-virksomheder et effektiviseringskrav på 2 pct. For DR’s vedkommende nedsættes licensen i 2015 således som udgangspunkt med 74,1 mio. kr., svarende til 2 pct," skriver Kulturministeriet i sit faktaark, der fortsætter:

"DR’s regionale enheder forudsættes friholdt ved udmøntning af effektiviseringskravet. For de enkelte regionale TV 2-virksomheder er nedsættelsen som følge af effektiviseringskravet på 1,3 mio. kr., ligeledes svarende til 2 pct."

DJ kritiserer afskaffelse af erhvervslicens

Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, undrer sig over, at erhvervslicensen skal afskaffes.

”Jeg forstår ikke, hvorfor erhvervslivet ikke skal betale for den public service, DR og TV 2-regionerne leverer. Public service et fælles gode, og noget som alle bør bidrage til,” udtaler han på DJ's hjemmeside.

DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, luftede i sidste uge – i DR's interne medie DRinde – at der kan komme fyringer i DR. Hun skitserede netop et scenarie, hvor erhvervslicensen afskaffes, og DR skal spare.

”Det vil være krav, som vi ikke bliver kompenseret for, og vi bliver nødt til at omprioritere for at finansiere kravene. Vi skal finde rene besparelser, og vi vil ikke kunne undgå afskedigelser,” sagde Maria Rørbye Rønn.

Ros fra aftalens egne parter

Kulturministeriet har udsendt en pressemeddelelse, hvor kulturminister Marianne Jelved (R) udtaler:

”DR står over for store udfordringer, fordi flere og flere borgere selv vælger, hvad de vil se, og hvornår de vil se det. Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er nået til enighed om at fastholde og udvikle et omfattende og stærkt public service-tilbud til borgerne. Public service er med til at binde os sammen som nation, og det er ekstra vigtigt i en tid, hvor danske medier er under pres fra udenlandske spillere.”

En række ordførere udtaler sig også i meddelelsen.

”Med medieaftalen styrker vi kvaliteten i DR's public service-tilbud til lytterne og seerne – fra flere tilbud til børnene, et markant kvalitetsløft af ungdomskanalen DR3 til en styrket regional dækning. Samtidig sikrer vi mere frit valg på tv, økonomiske effektiviseringer hos DR, flere udlægninger af produktioner og en styrket public service-pulje, så fra Venstres side synes vi, at vi har lagt et godt fundament for de kommende års public service-tilbud til befolkningen,” siger Venstres Ellen Trane Nørby.

”Jeg er meget tilfreds med, at denne aftale sikrer danskerne høj kvalitet for licensen – et stærkt DR, TV 2 og de regionale stationer. Public Service – nyheder, debat, underholdning og kultur – skal være for alle. Det er også positivt, at der bliver satset endnu mere på at lave godt tv for børn og unge," siger Socialdemokraternes Troels Ravn.

(Opdateret 20.40: Ordførere tilføjet)
(Opdateret 20.49: DJ-formand tilføjet)

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
26. JUNI 2014
Der er vist ikke nogen tvivl
Der er vist ikke nogen tvivl om, at Mogens Blicher Bjerregård lider af det samfundsskadelige snyltesyndrom, og han bør derfor straks søge hen til nærmeste sygehus eller lægepraksis.

Det er da på høje tid, at den gennemført urimelige og uretfærdige erhvervslicens bliver afskaffet, ude i de private og ikke statssubsidierede virksomheder, der har virksomhedejerne og deres ansatte ikke tid til at glo på fjernsyn, eller surfe på DR's hjemmeside i arbejdstiden.

Og det næste bør være, at det bliver gjort valgfrit for alle danskere om de ønsker at købe DR's og TV2's regionernes produkter, det vil jo være ret enkelt at kode deres udsendelser, og lave password adgang til deres hjemmesider, så det kun er dem der har valgt at betale medielicens, som kan se deres udsendelser.

MVH
NRE