Her er de ting, danskerne er mest utilfredse med ved DR

Genudsendelser og for høj licens topper listen over ting, danskerne er mest utilfredse med ved DR, viser undersøgelse. DR burde skære udbuddet til to tv-kanaler, fyre halvdelen af medarbejderne og skære halvdelen af licensen, mener Bent Falbert. Maria Rørbye Rønn afviser.

For høj licens og for mange genudsendelser ligger i top over ting, seerne og lytterne er utilfredse med ved DR. Dårlig lydkvalitet, københavneri og dårlig kvalitet i det hele taget følger efter på listen over anstødssten ved public service-institutionen.

Det viser en undersøgelse lavet af Epinion for det mediekritiske DR-program Detektor, der i aften sætter licensen til debat.

Licensen koster halvårligt 1230 kroner. Den pris er ifølge Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Bent Falbert »helt vanvittig«.

Problemerne med genudsendelser og for lav kvalitet kommer heller ikke bag på ham:

»Det har jeg altid bebrejdet dem. Problemet er, at DR er syge efter at have flest mulige kanaler, men ikke har programmerne til det, så mindst en tredjedel bliver genudsendelser og mindst en tredjedel bliver dårlige amerikanske serier. De har for stor kapacitet.«

Bent Falbert er i aften gæst i Debatten, hvor han netop skal diskutere licens og public service i anledning af DRs 90-års fødselsdag onsdag.

Forslag: Skær DR ned til to kanaler

Ekstra Bladet trykte søndag en kommentar fra Bent Falbert i anledning af fødselsdagen. Her talte han op, hvor mange kanaler DR faktisk gaber over: Institutionen har seks tv-kanaler og 25 radio-kanaler foruden dr.dk.

»Det er højhedsvanvid. Man kan ikke fylde seks kanaler med lødigt stof, DR har knap nok til én, så de skulle koncentrere sig om færre kanaler og lade dem være gode. Så var dét deres public service-bidrag,« mener Bent Falbert.

Faktisk er det et demokratisk problem, at det samlede mediebillede er domineret af en mastodont som DR, anfører Bent Falbert:

»Private medier burde holde øje med det offentlige, et statsfinansieret medie skal ikke holde øje med staten. Det er som at sætte politiet til at holde øje med sig selv,« siger han. 

Kuren er ifølge Bent Falbert en slankekur, der samtidig vil løse institutionens største popularitetsproblemer jævnfør undersøgelsen fra Epinion. DR burde skære udbuddet af tv-kanaler ned til to, for eksempel en seriøs kanal som DR2 og en børnekanal, foreslår han:

»Så kunne de slippe af med halvdelen af medarbejderne og halvdelen af licensen, og så var folk ikke sure over det i hvert fald.«

Seer-redaktør: Mange er glade for stort udbud

Bent Falberts kritik støttes dog kun delvist af andre kilder, der vidner om, hvor danskerne især er utilfredse med DR.

Lytternes og seernes redaktør Jacob Mollerup oplyser, at klager over gentagelser i programfladen er faldet de seneste år. Nok får han stadig skriftlige klager over gamle udsendelser af Hammerslag eller krimier, der spolerer tv-kiggeriet for nogen seere i primetime.

Men hans oplevelse er, at et stort udbud af kanaler har fjernet netop dén irritation for mange andre:

»Billedet har ændret sig noget, efter man begyndte at sende så mange timer på så mange kanaler. Der er en stor gruppe seere, som ser valgmulighederne i stedet for at være sure over en genudsendelse på deres yndlingskanal. Nogle ser det altså som et fremskridt,« forklarer han.

Rørbye Rønn: Falbert må fatte fjernbetjeningen

Generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn svarer på kritikken, at licensen altid vil have folkestemningen imod sig:

”Licensen bliver nok aldrig decideret populær. Ligesom skattebilletten nok heller ikke gør det. Men vi vil typisk gerne have de goder, som følger med. Omvendt synes jeg jo personligt også, at vi får rigtig meget for pengene”, skriver hun til Journalisten og peger på, at licensen er mindre end halvt så dyr som et avisabonnement.

Desuden køber hun ikke Bent Falberts præmis om, at private medier servicerer borgerne bedre end DR:

“Det er vigtigt, at vi i det her land har et public service-medie, som ikke skal jagte økonomisk gevinst, som skal være uafhængigt, og som skal være for alle. Det er DRs fundament – og det som gør os unikke i en skov af kommercielle medietilbud.”

Man kan godt drømme sig tilbage til et smalt DR, som kun består af en hovedkanal, der producerer seriøst indhold, svarer hun på Bent Falberts forslag om en slankekur for institutionen:

“Så får man til gengæld et DR uden folkelig forankring, som producerer alle ”de rigtige” intellektuelle programmer, men ikke er i stand til at løfte sin opgave med at være noget for hele befolkningen, så der ikke er store grupper, der bliver hægtet af samfundsdebatten. Vi skal altså tilstræbe en vis bredde i vores tilbud – også selvom Bent Falbert så skal bruge sin fjernbetjening engang imellem”, skriver hun. 

Hun er heller ikke enig i, at DR generelt har et problem med kvaliteten af programmerne:

"Tværtimod kan vi se, at befolkningen generelt har stor tilfredshed med DRs indhold, og de vurderer os især højt på både vigtighed og troværdighed, som er afgørende områder for public service. Faktisk ligger DRs nyheder på tværs af befolkningen klart i top på troværdigheden.” 

Artiklen er opdateret med kommentar fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn. 

 

 

1 Kommentar

jan August Hillers
1. APRIL 2015
Så længe DR mangler et
Så længe DR mangler et journalistisk kvalitetsprodukt som svenske Uppdrag Granskning og norske Brennpunkt, er DR dumpet.
I går faldt jeg i søvn under U21-landskampen på DR3 og vågnede igen til Pornoquissen. Det er da noget af det pinligste tv, jeg nogensinde har set.
Ingen tvivl om, at DRs satsning på kvantitet fremfor kvalitet er forkert.