
Ulrik Haagerup forlader DR til efteråret for at tiltræde i det nye institut. Han har været nyhedsdirektør siden 2007. Magnus Møller/Polfoto
Constructive Institute har udpeget de seks fellows, som får mulighed for at fordybe sig i et stofområde, et projekt samt konstruktiv journalistik over 10 måneder.
De seks er:
- Nanna Schelde, journalist på Kristeligt Dagblad.
- Jakob Fuglsang, uddannelsesredaktør på Politiken.
- Gerd Maria May, innovationsredaktør på Fyens Stiftstidende.
- Mathias Friis Hansen, journalist på DR’s undersøgende redaktion.
- Bruno Ingemann, erhvervsredaktør i Jysk Fynske Medier.
- Sabrina Skjødt, journalist i DR Nyheder.
Constructive Institute er blandt andre stiftet af DR’s afgående nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup. Instituttet holder til i lokaler hos Aarhus Universitet, men er ikke en del af universitetet.
”De er forskellige i køn, alder og områder, men bundet sammen af en dyb bekymring for den vej, journalistikken bevæger sig, en dedikation til, at journalistik bør være fundamentet for ethvert velfungerende demokrati, og en brændende lyst til at udvikle faget,” siger Ulrik Haagerup om de seks udvalgte fellows.
Han mener, der venter dem en stor oplevelse.
”Man får en helt unik mulighed for at løfte foden fra nyhedsspeederen og se på sit fag og de journalistiske muligheder oppefra. Samtidig får man opdateret sin viden om et konkret projekt og interesseområde med den nyeste viden på universitetet, og så skal vi hjælpe hinanden med at udvikle journalistikken, så den både afdækker problemer og mulige løsninger,” siger han.
Kan bruge 650.000 kr., som de vil
De seks fellows har hvert sit projekt, som de skal arbejde med i 10 måneder. Derudover kan de følge undervisning inden for deres stofområder på Aarhus Universitet, og desuden vil Constructive Institute køre et særligt forløb om konstruktiv journalistik.
”Konstruktiv journalistik er ikke positiv eller aktivistisk journalistik. Det handler om, hvordan vi kan lave gedigen, veldokumenteret, kritisk og konstruktiv journalistik,” understreger Ulrik Haagerup.
Rent økonomisk er fem af de seks fellowships finansieret med midler fra TrygFonden, mens et er finansieret af Den Fynske Bladfond.
Hver af de seks fellows får 650.000 kroner af instituttet. Pengene kan de bruge, som de har lyst.
”Man bestemmer selv, hvad man bruger pengene til. Det vigtige for os og for TrygFonden var, at økonomien ikke skulle være en hindring for, at folk med en vis anciennitet ville søge. Samtidig er det en betingelse, at man ikke laver noget andet ved siden af. Man kan ikke freelance eller tage weekendvagter. Det er et fuldtidsarbejde at blive klogere,” siger Ulrik Haagerup.
Målt på dedikation, projekt og talent
De seks fellows er udpeget af et bedømmelsesudvalg, som har vurderet alle ansøgere på tre parametre: Dedikation, projekt og talent.
Bedømmelsesudvalget bestod af Politikens chefredaktør, Christian Jensen, chefredaktør på TV 2 Nyhederne Jacob Kwon, studieleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Henrik Berggreen, lektor i statskundskab Thomas Olesen, lektor i medievidenskab Unni From, professor ved Cardiff University Richard Sandbrook, daglig leder af fellowship-programmet Orla Borg samt Ulrik Haagerup selv.
Ulrik Haagerup ønsker ikke at oplyse, hvor mange ansøgere der har været.
”Der har været rigtig mange. Men hvis vi siger et præcist antal, begynder folk at gå op i, om der er flere eller færre næste år,” forklarer han.
Det er en del af fellowshippet, at også ægtefælle/samlever får fri adgang til at følge undervisningen på Aarhus Universitet og kan blive en del af det sociale fællesskab i Constructive Institute. Det oplevede Ulrik Haagerup selv, da han var John S. Knight Fellow på Stanford Business School i USA.
”Det kendetegner mange journalister, at man er gift eller sammen med en, som også interesserer sig for samfundet. Derfor vil vi også gerne give partneren en unik oplevelse,” forklarer han.
12-14 fellows næste år
De seks fellows starter til august. Næste år forventer Ulrik Haagerup, at instituttet ansætter 12-14 fellows, hvoraf halvdelen forventes at komme fra udlandet.
Ud over fellowshippet har Constructive Institute gang i andre projekter. Til efteråret afholdes en konference, ligesom instituttet vil udvikle undervisningsmateriale til journalistuddannelserne samt stille koncepter og formater til rådighed for branchen.
”Alle har opdaget, at vores fag står i en situation, hvor vi er nødt til at gøre noget andet, end vi plejer. Folk vil ikke betale, og de tror ikke på os. Men hvad skal man så gøre i stedet? Vi har ikke de vises sten her, men vi forsøger at skabe rammerne for, at vi kan prøve at finde ud af det.”
10