search

Her er de seks konstruktive fellows

Nanna, Jakob, Gerd, Mathias, Bruno og Sabrina. Seks journalister får 10 måneder og 650.000 kroner til at udvikle deres stofområde, et konkret projekt og begrebet konstruktiv journalistik. ”Man bestemmer selv, hvad man bruger pengene til,” siger institutleder Ulrik Haagerup

Constructive Institute har udpeget de seks fellows, som får mulighed for at fordybe sig i et stofområde, et projekt samt konstruktiv journalistik over 10 måneder.

De seks er:

  • Nanna Schelde, journalist på Kristeligt Dagblad.
  • Jakob Fuglsang, uddannelsesredaktør på Politiken.
  • Gerd Maria May, innovationsredaktør på Fyens Stiftstidende.
  • Mathias Friis Hansen, journalist på DR’s undersøgende redaktion.
  • Bruno Ingemann, erhvervsredaktør i Jysk Fynske Medier.
  • Sabrina Skjødt, journalist i DR Nyheder.

Constructive Institute er blandt andre stiftet af DR’s afgående nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup. Instituttet holder til i lokaler hos Aarhus Universitet, men er ikke en del af universitetet.

”De er forskellige i køn, alder og områder, men bundet sammen af en dyb bekymring for den vej, journalistikken bevæger sig, en dedikation til, at journalistik bør være fundamentet for ethvert velfungerende demokrati, og en brændende lyst til at udvikle faget,” siger Ulrik Haagerup om de seks udvalgte fellows.

Han mener, der venter dem en stor oplevelse.

”Man får en helt unik mulighed for at løfte foden fra nyhedsspeederen og se på sit fag og de journalistiske muligheder oppefra. Samtidig får man opdateret sin viden om et konkret projekt og interesseområde med den nyeste viden på universitetet, og så skal vi hjælpe hinanden med at udvikle journalistikken, så den både afdækker problemer og mulige løsninger,” siger han.

Kan bruge 650.000 kr., som de vil

De seks fellows har hvert sit projekt, som de skal arbejde med i 10 måneder. Derudover kan de følge undervisning inden for deres stofområder på Aarhus Universitet, og desuden vil Constructive Institute køre et særligt forløb om konstruktiv journalistik.

”Konstruktiv journalistik er ikke positiv eller aktivistisk journalistik. Det handler om, hvordan vi kan lave gedigen, veldokumenteret, kritisk og konstruktiv journalistik,” understreger Ulrik Haagerup.

Rent økonomisk er fem af de seks fellowships finansieret med midler fra TrygFonden, mens et er finansieret af Den Fynske Bladfond.

Hver af de seks fellows får 650.000 kroner af instituttet. Pengene kan de bruge, som de har lyst.

”Man bestemmer selv, hvad man bruger pengene til. Det vigtige for os og for TrygFonden var, at økonomien ikke skulle være en hindring for, at folk med en vis anciennitet ville søge. Samtidig er det en betingelse, at man ikke laver noget andet ved siden af. Man kan ikke freelance eller tage weekendvagter. Det er et fuldtidsarbejde at blive klogere,” siger Ulrik Haagerup.

Målt på dedikation, projekt og talent

De seks fellows er udpeget af et bedømmelsesudvalg, som har vurderet alle ansøgere på tre parametre: Dedikation, projekt og talent.

Bedømmelsesudvalget bestod af Politikens chefredaktør, Christian Jensen, chefredaktør på TV 2 Nyhederne Jacob Kwon, studieleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Henrik Berggreen, lektor i statskundskab Thomas Olesen, lektor i medievidenskab Unni From, professor ved Cardiff University Richard Sandbrook, daglig leder af fellowship-programmet Orla Borg samt Ulrik Haagerup selv.

Ulrik Haagerup ønsker ikke at oplyse, hvor mange ansøgere der har været.

”Der har været rigtig mange. Men hvis vi siger et præcist antal, begynder folk at gå op i, om der er flere eller færre næste år,” forklarer han.

Det er en del af fellowshippet, at også ægtefælle/samlever får fri adgang til at følge undervisningen på Aarhus Universitet og kan blive en del af det sociale fællesskab i Constructive Institute. Det oplevede Ulrik Haagerup selv, da han var John S. Knight Fellow på Stanford Business School i USA.

”Det kendetegner mange journalister, at man er gift eller sammen med en, som også interesserer sig for samfundet. Derfor vil vi også gerne give partneren en unik oplevelse,” forklarer han.

12-14 fellows næste år

De seks fellows starter til august. Næste år forventer Ulrik Haagerup, at instituttet ansætter 12-14 fellows, hvoraf halvdelen forventes at komme fra udlandet.

Ud over fellowshippet har Constructive Institute gang i andre projekter. Til efteråret afholdes en konference, ligesom instituttet vil udvikle undervisningsmateriale til journalistuddannelserne samt stille koncepter og formater til rådighed for branchen.

”Alle har opdaget, at vores fag står i en situation, hvor vi er nødt til at gøre noget andet, end vi plejer. Folk vil ikke betale, og de tror ikke på os. Men hvad skal man så gøre i stedet? Vi har ikke de vises sten her, men vi forsøger at skabe rammerne for, at vi kan prøve at finde ud af det.”

Kommentarer
10
Hanne Bros
19.05.17 13:22
Tillykke til de udvalgte. Det
Tillykke til de udvalgte. Det bliver spændende at se/høre, hvad de seks personer får ud af det - og om det påvirker mediebranchen fremover. Det lyder lidt som om, at Fellowships i en eller anden grad afløser den tidligere cand.public-linje for professionsbachelorer ved Aarhus Universitet.
Fremhævet af Journalisten
Bente Stenfalk
19.05.17 21:54
6 + ægtefæller = 12 hvert år.
6 + ægtefæller = 12 hvert år.. sådan infiltrerer man bl.a. DR og 'køber' TrygFond-venligsindede journalister..

Og det kan TrygFonden godt have brug for, for TrygFonden er ikke særlig populær blandt landtes kronisk syge, fordi TrygFonden promoverer de af fysisk syge boergere forhadte diagnoser funktionelle lidelser og BDS, som begge er psykiatriske diagnoser.

Udstyret med en psykiatrisk diagnose, så kan den fysisk syge borger ikke få udbetalt arbejdsskadeforsikring eller sygeforsikring, hvilket Trygs forsikringesselskaber sparer millioner af kroner på..

Tror man mig ikke? Så se hele publikationen: "Funktionel sygdom og reform af førtidspension"

https://trygfonden.dk/viden-og-materialer/publikationer/funktionel-sygdom-og-reform-af-foertidspension

TrygFonden blander sig altså i POLITIK ang. de syge, og IKKE til de syges fordel, hvilket ses ganske tydeligt i denne survey-undersøgelse, hvor man kan se, hvordan man manipulerer med svar-personerne, så resultatet af 'undersøgelsen', ikke falder ud til de syges fordel. Det hele går ud på, at de syge skal presses mere..

http://www.oplysning.org/uploads/9/1/4/3/9143605/surveystrategifunktionellelidelser.pdf

Fremhævet af Journalisten
Merete Lindegaard
20.05.17 04:13
Stort tillykke til de 6
Stort tillykke til de 6 fellows. Sikke en fantastisk mulighed. Jeg håber, ligesom Bente Stenfalk, at de vil benytte muligheden for at grave i den manipulation, der finder sted i forhold til medierne. Specielt fra Trygfondens side, hvor Trygfonden har været en stor den af at ødelægge livet for utallige kronisk syge. Det er jo helt galt, at en fond med rigtig mange penge kan få så stor indflydelse i medierne. Hvordan kan det lade sig gøre? Hvem står bag? At få psykiatriseret fysisk syge borgere er ikke kun i Trygfonden og deres forsikringsselskabs interesse men helt klart også i kommunernes interesse, da de sparer penge i kraft af, at behandlingsmuligheder er uudtømmelige ift en psykiatrisk diagnose, hvor borgerne kan holdes på laveste ydelse i evigheder. Hvorfor vil politikerne på Christiansborg ikke stoppe det på trods af utallige opfordringer samt et par høringer? Det bliver mere og mere udbredt hver eneste dag. Indtil nu har kun ganske få journalister haft modet til at tage fat i det, så her er virkelig en mulighed for at afdække manipulation og korruption. Held og lykke med det.
Fremhævet af Journalisten
Britta Ramshardt
20.05.17 05:45
Tilliden til journalister der
Tilliden til journalister der er betalt af Trygfonden bliver ikke større, tværtimod.

Trygfonden fremstår som den store venlige pengekasse, der deler ud til mangt og meget, til gavn for samfundet.

Fakta er, at hver gang Trygfonden giver en hjertestarter, så giver de samtidig 100.000 kr til psykiatrien. Og desvære ikke til flere sengepladser, men derimod til den forskning de igennem de sidste mange pengekasse, har hældt flere hundrede millioner i. En forskning der er skabt for at "bevise", at en lang række af fysisk syge, er psykisk syge. En lang række af fysiske diagnoser under WHO, ønsker de samlet under en psykiatrisk diagnose. (Lundbækfonden har også skudt mange millioner i denne "forskning")

Hvorfor denne forskning? Fordi forsikringsbranchen kan spar milliarder på erstatninger og medicinalindustrien kan opnå mersalg for milliarder, hvis flere fysisk syge bliver behandlet som psykisk syge.

Det er ganske enkelt ikke muligt, at have tillid til noget som helst, der kommer fra den kant. Heller ikke selvom det bliver pakket ind i fine floskler som "brug pengene som i vil", for vi ved jo godt, at hvis der skal komme penge igen til næste år, så skal I tale Trygfondens sag. I skal i hvert fald ikke sige den imod.
Fremhævet af Journalisten
Lone Bording
20.05.17 06:18
Så må man hobe en Fellow kan
Så må man hobe en Fellow kan afse tid til at grave dybt i Trugfondens interesser i at så mange ramt af arbejdsskader og invaliderende sygdom "diagnosticeres" med Funktionel lidelse og tvinges igennem årelange "behandlingsforsøg" med mindfullness antidepressiver gradueret træning på kontanthjælp - mens deres liv langsomt opløses i afsavn og lidelse - - men det bliver nok svært at sætte sig ind i for journalister med en gave på 650.000 fra TrygFonden
Fremhævet af Journalisten
Lise Kramer
20.05.17 13:10
Det giver ikke mig mere
Det giver ikke mig mere tillid til Trygfonden og dens metoder, når de ligefrem køber sig til medieekspertise. Trygfonden er en del af forsikringsselskabet Tryg, som er i en speciel position, når det kommer til ikke at udbetale erstatninger, så snart en kronisk syg har fået stemplet Funktionel lidelse. Det gør ikke mig mere tryg
, ved en eventuel "sandhed", som kommer ud af det projekt.
Fremhævet af Journalisten
Peter Holten Hansen
20.05.17 19:48
Opråb! Kunne de medborgere
Opråb! Kunne de medborgere der har ondt i røven over Tryg ikke samles om det i et andet forum? Det virker noget malplaceret at begynde at ævle løs om funktionelle lidelser på denne hjemmeside. Og nej, jeg har ikke noget med Tryg at gøre.
Fremhævet af Journalisten
Kenneth Fredslund Petersen
21.05.17 07:59
Malplaceret?

Malplaceret?
Du er da gået forkert Peter.
Det giver da i høj grad mening, at give sin frustration og frygt tilkende i forbindelse med denne artikel.
De 5 journalister der her har fået kr 650.000 fra Tryg fonden har nu en enestående chance for at bringe tillid tilbage til dem selv og deres fag.
Der er så mange indicier på at tryg har store interesser i BDS og Forskning i funktionelle lidelser "FFL"
Det er jo et faktum at når en somatisk anerkendt sygdom, konverteres til en psykisk ikke eksisterende diagnose, så tynder det gevaldigt i ud mulighederne for pension, fleksjob og ikke mindst erstatning for arbejdsskader m. v.

Hidtil har det vidst sig, at kun blinde og døve journalister har gidet interessere sig for problemet, Ulrik Haagerup nævner selv fagets og standens troværdighed står på spil, flot at starte en kampagne ud, finansieret af ulven i fåreklæder.
Fremhævet af Journalisten
Peter Holten Hansen
23.05.17 11:05
Jeg prøver lige igen Kenneth.
Jeg prøver lige igen Kenneth. Mener du virkelig at de 5 journalister skal kaste alt deres energi i jeres teatertorden vedr. funktionelle lidelser. Der er vel andre ting der er væsentligere at få afdækket?!
Jeg synes stadigvæk, at dig og dine fæller misbruger journalistens hjemmeside med jeres politiske, konspiratoriske propaganda
Fremhævet af Journalisten
Trine Louise Hasselbalch
25.05.17 19:32
Peter Holten Hansen. Dine
Peter Holten Hansen. Dine anklager om konspiratorisk propaganda er helt hen i vejret. Det er jo ingen hemmelighed, at Tryg Fonden støtter forskning inden for de ikke internationalt anerkendte, funktionelle lidelser. Oh nu køber Tryg Fonden sig til positiv omtale. Tryg Fonden arbejder for at gøre fysisk, syge mennesker psykisk syge. Det kan ikke benægtes idet de hælder masser af penge i projektet.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen