Her er de nominerede til Spadestiksprisen

TV2 Østjylland, Nordjyske Medier og Fyens Stiftstidende er nomineret til Spadestiksprisen, der gives til undersøgende journalistik i lokale og regionale medier

I starten af oktober uddeles Spadestiksprisen for 6. gang. Prisen på 100.000 er oprettet for at ”støtte og inspirere lokale og regionale medier og journalister til at øge produktionen af kritisk undersøgende kvalitetsjournalistik”.

De nominerede i år er Irene Nørgård og Kay Brase fra TV2 Østjylland, Lars Teilmann og Caspar Birk fra Nordjyske Medier og Runee Blichfeldt og Kasper Løvkvist fra Fyens Stiftstidende. I en pressemeddelelse beskriver juryen de nominerede projekter således:

Om TV2 Østjylland, Forliset i Kattegat: ” En januar-nat på Kattegat mister to fiskere livet, en far og hans søn, da de kolliderer med den svenske coaster Vinga. Sagen lukkes med en bøde på 10.000 kroner til den svenske kaptajn. Indtil Irene Nørgård og Kay Brase fra TV2 Østjylland går ind i sagen. Med en imponerende vedholdenhed og grundighed afdækker de omstændighederne omkring det tragiske skibsforlis og afslører en lang række fejl og svigt. Historien formidles i en dokumentar og i en lang række opfølgende indslag med yderligere afsløringer over mange måneder.”

Om Nordjyske Medier, Guldæggene: ”Når først en psykisk syg og udsat borger er indfanget i den private døgnbehandling, ligger guldægget tungt i reden. Nordjyske Mediers serie, Guldæggene, som er skrevet af Lars Teilmann og Caspar Birk, graver dybt i en af Nordjyllands største industrier, nemlig de socialpædagogiske opholdssteder og deres svindel med offentlige midler og deres svigt af udsatte borgere. Det er et stykke stolt og researchtungt journalistik, som sætter fokus på en hel industri i det nordjyske.”

Om Fyens Stiftstidende: ”Runee Blichfeldt og Kasper Løvkvist satte sig for at belyse, hvad der sker, når arbejdere fra de tidligere østbloklande rykker ind på de danske arbejdspladser med udgangspunkt i renoveringen af et hus i Odense, hvor en byggematador brugte rumænsk arbejdskraft til under 50 kroner i timen. Holdet bag tog alle journalistiske midler i brug i deres afdækning. De overvågede og fotograferede. De samarbejdede med en rumænsk journalist, som infiltrerede miljøet, og de konfronterede de involverede. Serien er fantastisk veldokumenteret.”

Prisen uddeles i forbindelse med seminaret Et spadestik dybere, som arrangeres af den selvejende non-profit organisation af samme navn, som arbejder for at fremme den undersøgende journalistik i lokale og regionale medier.

2 Kommentarer

Christian Tække
22. SEPTEMBER 2016
Vi har virkeligt brug for jer
Vi har virkeligt brug for jer journalister. Spadestiks journalistik er tryghed for borgerne.
Men når vi taler om grundig og tilbundsgående journalistik, er det altafgørende, at den er det.
Troværdighed er et nøgleord, hvis man skal have tillid til institutionerne.
I et konkredt tilfælde trådte to journalister helt ved siden af, Caspar Birk og Lars Teilmann.
Med en medie hetz, foranlediget af en stalker, som i en periode havde været ansat i det socialpædagogiske dagtilbud Drejepunktet, lykkedes det de to jounalister, at fremstille stedet og de to ildsjæle, som gennem 12 år med stor succes havde drevet stedet, som forbrydere og svindlere.

Selv om artiklerne senere blev trukket tilbage, og undersøgelser af forholdene viste sig at være helt i orden, standsede kommunen samarbejdet og stedet måtte lukke.

Solhave-historien efterlader også rynkede bryn i forhold til troværdigheden m.h.t. de herre Caspar Birk og Lars Teilmann.

Er denne pris måske en skamstøtte?
Ole Kragelund, Rønde
4. SEPTEMBER 2013
Apropos kandidaterne fra
Apropos kandidaterne fra Nordjyske Medier: Se og hør mere i den retssag, som startede i Ålborg mandag 2.9. - om Solhaven i Farsø. Håber, at også dén retssag giver flere journalister blod på tanden til at lave noget mere spadestiks-journalistik. Vores mest udsatte børn og unge har bare så meget brug for jer, også i de kommende måneder og år!