Her er de indstillede til FUJ-prisen 2011

Foreningen for Undersøgende Journalistik har netop offentliggjort de 53 projekter, der er indstillet til FUJ-prisen. »Man kan godt se, at flere af de store aviser har oprettet gravergrupper det seneste års tid,« siger tovholder Kasper Krogh. Se hele listen her.

Foreningen for Undersøgende Journalistik har netop offentliggjort de 53 projekter, der er indstillet til FUJ-prisen. »Man kan godt se, at flere af de store aviser har oprettet gravergrupper det seneste års tid,« siger tovholder Kasper Krogh. Se hele listen her.
De er der alle sammen: Informations historie om de statsløse palæstinensere, DR's dokumentar om Brønderslev-sagen, B.T.s dækning af Henriette Kjærs økonomi. Og mange flere.

Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) offentliggør nu de 53 indstillede projekter til den såkaldte FUJ-pris. Projekterne er fordelt på seks kategorier: Avis, magasin, radio, bog, tv/film og web.

Du kan se alle de indstillede på FUJs hjemmeside her

»Det er nogenlunde samme antal som sidste år, og vi synes, det er nogle rigtig gode indstillinger. Når vi kigger tilbage på året, så er alle de store historier, der har fyldt mediebilledet, repræsenteret,« siger Kasper Krogh, journalist på Berlingske og tovholder på FUJ-prisen, til Journalisten.dk.

Kategorien online er med for første gang i år. Der er indstillet fem online-projekter.

Hvorfor har I indført online-kategorien?

»Det har vi gjort på opfordring fra nogle af dem, der indstillede projekter sidste år. Folk har efterlyst en webkategori. De rene webmedier, eller projekter, der er halvt web og halvt print, havde ingen kategori. Og så foreslog juryen faktisk en online-kategori sidste år, fordi nettet i høj grad bliver brugt til undersøgende journalistik i dag.«

Næsten halvdelen af indstillingerne er i avis-kategorien. Det er også den kategori, der plejer at være flest indstillede i, fortæller Kasper Krogh. Men han mener, at man kan se i indstillingerne, at aviserne har satset på gravergrupperne.

»Man kan godt se, at flere af de store aviser har oprettet gravergrupper det seneste års tid. Der er flere indstillinger fra både Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske, end der plejer. Der er skærpet konkurrence på den front, for det er en pris, hver gravergruppe gerne vil vinde,« siger han.

Til gengæld er antallet af indstillinger i bog-kategorien faldet markant. Der er kun indstillet ét projekt i år, hvor der sidste år var indstillet otte.

»Det kan være fordi, der ikke er udgivet så mange undersøgende journalistiske bøger i år. Men det er ikke ensbetydende med, at den bog vinder. Juryen skal finde grundlag for, at den er en nominering værdig. Og selv hvis de nominerer den, skal den findes værdig til en pris. Så det er lidt for tidligt at trække champagnen frem,« siger Kasper Krogh.

Den næste måneds tid læser FUJ's jury indstillingerne igennem. Så mødes de to gange i oktober, og i slutningen af oktober udvælges de nominerede. Vinderne af FUJ-prisen 2011 bliver offentliggjort på den store graverkonference i DR Byen den 18. og 19. november.

Juryen består i år af:

Olav Skaaning Andersen, chefredaktør på B.T.
Anders Krab-Johansen, chefredaktør på Børsen
Anne Mette Svane, chefredaktør på Politiken
Erik Valeur, journalist på TÆNK og tidligere Cavling-vinder
Jesper Tynell, journalist på P1 og tidligere Cavling-vinder
Anne Lea Landsted, Syddansk Universitet
Kaare Gotfredsen, journalist på TV 2 og tidligere FUJ-prisvinder
Karin Zillen, nyhedschef på Sydsvenskan

0 Kommentarer