Løn

Her er de bedst betalte DJ-uddannelser

Det er uddannelserne i hovedstadsområdet, der giver de bedste lønmuligheder. Kun to uddannelser i top-10 over de bedst betalte er ikke i enten Roskilde eller København. Det viser en database fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Journalistik, kommunikation og retorik er bare tre af de uddannelser, medlemmerne i Dansk Journalistforbund (DJ) har med sig i bagagen, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Hvis man vil tjene mest som nyuddannet, så skal man finde en plads på tv- og medietilrettelæggelse på DMJX i København. Her ligger medianlønnen for en nyuddannet nemlig på mere end 35.000 kr.

Tallene kommer fra databasen UddannelsesZoom, som hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet, som viser medianlønnen før skat inklusive pension, og fra UddannelsesGuiden, som hører under Børne- og Undervisningsministeriet. Det er muligt at se løn og ledighed både for nyuddannede og for kandidater og professionsbachelorer 10 år efter endt uddannelse. Begge databaser bruger tal fra Danmarks Statistik.

1. Tv- og medietilrettelæggelse – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København: 35.700 kr.

Hvis du vil filme og producere tv, serier eller film, er der et par veje. Den økonomisk mest lukrative er ved at gå igennem optagelsesprøven på tv- og medietilrettelæggelse på DMJX. Dog er godt en femtedel af de nyuddannede arbejdsløse, men efter 10 år ligger medianlønnen på 43.850 kr., og arbejdsløsheden falder til otte procent.

2. Kandidat i digitalt design og interaktive teknologier – IT Universitetet i København: 35.500 kr.

Sidder du derimod og ville ønske, at du kunne lave datavisualiseringen i TV Avisen, lave kreativ kodning eller designe effektive apps, så kan det være, du skal en tur mod IT Universitetet.

Ledigheden for nyuddannede er på 13 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til 2 procent. Med 10 års erfaring i bagagen stiger lønnen også til hele 49.900 kr., som er den højeste ’10 år senere’-løn på listen.

3. Kandidat i journalistik – Roskilde Universitet i Roskilde: 34.900 kr.

Journalistspirer landet over sidder inden ansøgningerne og overvejer, hvor de skal tage hen for at blive uddannet som journalist. Hvor uddannelsen på både SDU og DMJX er bacheloruddannelser, giver journalistuddannelsen på RUC en kandidatgrad. De to ekstra år under uddannelse betyder også, at nyuddannede journalister fra RUC som udgangspunkt tjener flere penge end kandidater fra de andre journalistuddannelser.

10 år senere ser det stadig sådan ud. Der tjener RUC-journalister 45.000 kr. om måneden, hvilket er den højeste løn blandt de journalistiske uddannelser. Ledigheden for nyuddannede er på 11 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til fire procent.

 

Top-tre over, hvilke journalistuddannelser der betaler bedst. Øverste tal er startløn, mens nederste tal er løn efter 10 år.
Infogram

4. Politisk kommunikation og ledelse – CBS i København: 34.600 kr.

Et sted, hvorfra der sker utroligt meget kommunikation, er politik og interesseorganisationer, og hvis man uddanner sig specifikt mod at håndtere skandaler, politiske udspil og kampagner, ender man med et af de højest betalte DJ-jobs.

Lønnen for dem, der er uddannet i politisk kommunikation og ledelse fra CBS, gør nemlig ikke andet end at stige, og efter 10 år tjener man 49.850 kr. – kun en halvtredser mindre end kandidaten på IT Universitetet, der ligger som nummer to på listen her. Ledigheden er også lav. Kun 10 procent er arbejdsløse efter endt uddannelse, og fire procent er arbejdsløse efter 10 år.

5. Journalist – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus: 34.200 kr.

På andenpladsen over journalistuddannelser ligger Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Lønnen for de DMJX-uddannede journalister stiger efter 10 år med omkring 10.000 kr. om måneden.

Ledigheden for nyuddannede er på 11 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til fem procent og altså ligner den fra RUC.

6. Kandidat i journalistik – Syddansk Universitet i Odense (SDU): 34.150 kr.

SDU-journalister ligger ikke langt bagud som nyuddannede, men forskellen bliver lidt større efter 10 år. Her ligger lønnen på 42.900 kr. om måneden, og med en ledighed på tre procent er det den journalistuddannelse med lavest ledighed.

Dog ligger dimittendledigheden højt. Hele 19 procent af journalister fra SDU står uden arbejde, når de har afleveret bacheloropgave.

7. Kandidat i kommunikation – Aalborg Universitet i København: 32.700 kr. Aalborg: 29.500 kr.

Samme uddannelse, samme universitet, men i to forskellige byer. Kommunikationskandidaten fra Aalborg Universitet i København ligger 11 pladser over den samme uddannelse i Aalborg, som egentlig kommer ind som nummer 18. Samtidig har kandidaten i København en dimittendledighed på 20 procent, mens den blandt uddannede fra Aalborg ligger på 26 procent.

8. Kommunikation og digitale medier – Aalborg Universitet i København: 32.700 kr. Aalborg: 29.500 kr.

Det samme gør sig gældende for kandidaten i kommunikation og digitale medier, hvor uddannelsen i København ligger nummer otte på listen, og uddannelsen i Aalborg egentlig ligger som nummer 19. Også her er samme billede af dimittendledigheden: 20 procent i København og 26 procent i Aalborg. Lønudviklingen er ikke tilgængelig.

 

Top-tre over, hvilke kommunikationsuddannelser der betaler bedst. Øverste tal er startløn, mens nederste tal er løn efter 10 år.
Infogram

9. Kandidat i retorik – Københavns Universitet: 32.200 kr. Aarhus Universitet: 28.800 kr.

På kandidaten i retorik på KU kan man se frem til en god startløn og til en endnu bedre løn efter 10 år. Her kommer lønnen efter 10 år nemlig op på 46.300 kr., hvilket er højere end den bedst betalte journalistuddannelse. Dermed er det den tredjehøjeste løn efter 10 år. Dimittendledigheden lyder til gengæld på hele 27 procent i København, mens den ligger på 22 procent i Aarhus. Lønnen efter 10 år er ikke tilgængelig for kandidaten i Aarhus.

10. Kandidat i webkommunikation – Syddansk Universitet: 31.100 kr.

Hvis man er skarp til hjemmesider og andet web, så er der fantastiske nyheder om ledighed, hvis man tager en kandidat i webkommunikation på SDU. For selv om dimittendledigheden ligger på 21 procent, så står nul procent uden arbejde efter 10 år. Der er altså job til alle, når man har 10 års erfaring i rygsækken. Lønudvikling er ikke tilgængelig.

Top-tre over, hvilke andre uddannelser der betaler bedst. Øverste tal er startløn, mens nederste tal er løn efter 10 år.
Infogram

11. Film- og medievidenskab – Københavns Universitet i København: 30.700 kr.

Ledigheden for nyuddannede her er på 23 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til 4 procent. Lønnen efter 10 år ligger på 42.350 kr.

12. Kommunikation – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København: 30.600 kr. Aarhus: 28.650 kr.

Også på DMJX er der forskel på lønningerne, alt efter hvor man er uddannet. Dog er der ikke meget forskel på dimittendledigheden, hvor den i København ligger på 13 procent, mens den i Aarhus ligger på 11 procent.

13. Kandidat i dansk – Københavns Universitet: 31.850 kr. Roskilde Universitet: 31.700 kr. Aarhus Universitet: 31.400 kr. Aalborg Universitet: 29.950 kr. Syddansk Universitet: 26.850 kr.

Næsten alle universiteterne har en kandidat i dansk, så pladsen kommer fra gennemsnitslønnen, som ligger på 30.350 kr. Som nyuddannet fra KU ligger lønnen højest med 31.850 kr., mens den fra SDU ligger lavest på 26.850 kr. Dog vender det lidt, da SDU har den højeste løn efter 10 år med 48.400 kr. – en af de højeste lønninger på listen. Dog er der ikke meget forskel i ledigheden. I gennemsnittet er 24 procent af de nyuddannede danskkandidater arbejdsløse, mens der kun er 3 procent arbejdsløse efter 10 år.

14. Kandidat i kommunikation – Roskilde Universitet i Roskilde: 30.300 kr.

Ledigheden for nyuddannede er på 28 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til 4 procent. Her stiger lønnen også med mere end 13.000 kr. til 43.700 kr.

 

Top-tre over, hvilke tv-produktionsuddannelser der betaler bedst. Øverste tal er startløn, mens nederste tal er løn efter 10 år.
Infogram

15. Medieproduktion og ledelse – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København: 30.200 kr.

En anden tv-rettet uddannelse på DMJX er medieproduktion og ledelse, der ligger helt hernede på nummer 15. Dog er arbejdsløsheden lav. Ledigheden for nyuddannede er på 11 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til 5 procent. Lønnen efter 10 år stiger også til højere end TVM, nemlig til 43.900 kr.

16. Kandidat i medievidenskab – Aarhus Universitet i Aarhus: 30.200 kr. Syddansk Universitet: 27.200 kr.

Ledigheden for nyuddannede er på 21 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til 3 procent. Her stiger lønnen også til 44.050 kr. for kandidater fra AU, mens den stiger til 44.800 kr. for kandidater fra SDU.

17. Kandidat i interaktive digitale medier – Aalborg Universitet: 28.850 kr.

Gifs, longreads og webdoks laver ikke sig selv. De bliver blandt andre lavet af kandidater i interaktive digitale medier. Dimittendledigheden ligger på 34 procent, hvilket er en af de højeste på listen. UddannelsesZOOM har ikke informationer fra 10 år efter endt uddannelse.

 

 

Top-tre over, hvilke visuelle uddannelser der betaler bedst. Øverste tal er startløn, mens nederste tal er løn efter 10 år.
Infogram

18. Visuel kommunikation (fire linjer) – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København: 27.000 kr.

Grafisk design, Fotografisk kommunikation, Interaktivt design og Kreativ kommunikation er de fire linjer, der går ind under Visuel kommunikation på DMJX. Lønnen er median af alle fire fag. Efter 10 år stiger lønnen til 39.900 kr. Ledigheden for nyuddannede er på 21 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til 6 procent.

19. Grafisk kommunikation – UC Syddanmark i Haderslev: 26.200 kr.

Hvis man er mere til grafik i Jylland, så er grafisk kommunikation en mulighed. Efter 10 år ligger lønnen på 37.250 kr. Ledigheden for nyuddannede er på 26 procent, mens ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet falder til tre procent.

20. Filmfotograf, -klipper, -producer eller -tonemester – Den danske filmskole i København: 25.800 kr.

Selv om det alle er forskellige uddannelser, som kan forskellige ting, er lønstatistikken den samme. Efter 10 år ligger lønnen på 34.200 kr., mens arbejdsløsheden er lidt forskellig. Den højeste dimittendledighed på 37 procent findes blandt nyuddannede fotografer, mens den laveste tilfalder filmproducere. Efter 10 år er ledigheden på alle uddannelserne dog fem procent.

21. Multiplatform Storytelling and Production – VIA i Aarhus: 23.900 kr.

Multiplatform Storytelling and Production er en professionsbachelor, som foregår sammen med FilmBy Aarhus og kan bruges til fakta og fiktion hos  produktionsselskaber og reklamebureauer. Dimittendledigheden ligger på 27 procent. Hverken løn eller ledighed efter 10 år er tilgængelig.

22. Multimediedesign – KEA, UCL ZEALAND, IB, Dania, med flere: 22.704 kr.

Med 13 forskellige uddannelsessteder er lønnen her et gennemsnit. Den højeste løn for nyuddannede på 25.800 kr. findes hos Erhvervsakademi SydVest, mens den laveste på 19.700 kr. findes på Zealand i Guldborgsund. Den løn kan næsten fordobles efter 10 år til 40.225 kr. I gennemsnit ligger dimittendledigheden på 19 procent, mens den efter 10 år ligger på fem procent.

 

Top-tre over, hvilke fotouddannelser der betaler bedst. Øverste tal er startløn, mens nederste tal er løn efter 10 år.
Infogram

23. Fotojournalist – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus: 21.900 kr.

Fotojournalisters medianløn ligger næsten 10.000 kr. under andre journalisters løn, og dimittendledigheden ligger helt oppe på 19 procent. Dog optager uddannelsen kun 12 studerende om året, så der skal ikke meget til at drive procenterne op. Efter 10 år stiger lønnen til 25.700 kr., mens ledigheden falder til tre procent.

24. Fotograf – NEXT i København og Medieskolerne i Kolding: 20.000 kr.

Mange fotografer arbejder freelance, men dimittendledigheden er kun syv procent. Hverken løn eller ledighed efter 10 år er tilgængelig.

25. Grafisk fortælling/Graphic Storytelling – VIA i Viborg: 15.550 kr.

Uddannede i grafisk fortælling laver alt fra tegneserier til bladtegninger, men de har den absolut laveste dimittendlønning. Dimittendledigheden er dog helt oppe på 34 procent.

0 Kommentarer