#fag10: Danmarks bedste graverjournalister kåres netop nu af FUJ. Buh-råb da de nominerede fra B.T. blev omtalt. Første pris går til en journalist fra Fagbladet 3F. Se samtlige vindere her (opdateret 22:15)
Efter en klassisk konfirmations-lignende festmiddag på Odense Congress Center og drilske slag til hele mediebranchen fra Jan Gintberg, har Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) netop overtaget scenen på årets Fagfestival 2010.
Men inden den store forløsning og for at sikre maksimal spænding, har FUJ klogeligt valgt at vente med hovedprisen i avis-kategorien til absolut aller sidst. I stedet valgte FUJ's formand, Olav Skaaning Andersen, at starte et helt andet sted og fortalte, at FUJ-prisen først og fremmest er en metodepris med fokus på blandt andet originalitet, systematik, nye kreative arbejdsmetoder, modstand fra magthavere og kulegravning.
Og først herefter kom der gang i prisuddelingen.
"Og vinderen er…" lød det således fra Olav Skaaning Andersen for få sekunder siden, hvor graverforeningen uddelte den første af aftenens mange priser i kategorien magasin.
Og igen – for at trække det hele i langdrag (teknikken havde allerede forsinket showet i mere end en halv time) – blev vinderen ikke umiddelbart afsløret. I stedet fik publikum først begrundelsen, som lød:
"Med klassisk undersøgende metoder får journalisten dokumenteret, at Mærsk ikke overholder egne etiske regelsæt overfor deres arbejdere i den 3. verden, de såkaldte CSR-regler. Jo længere væk hjemlige virksomheder flytter produktionen, desto større bliver udfordringen for journalister, der skal efterprøve om virksomheden overholder egne retningslinjer, lokal lovgivning og FN's menneskerettigheder."
Først herefter blev det afsløret hvem aftenens første vinder er af den såkaldte
FUJ-pris i kategorien magasin. For den udfordring har
Peter Rasmussen fra Fagbladet 3F/Information formået at tage op.
Blandt andet har han afsløret, hvordan der ikke er overensstemmelse mellem regler og praksis.
"Han konfronterer virkeligheden blandt Mærsk-arbejdere ude i verden, og afslører bl.a. at de udsættes for løgnedetektorer og skal svare på krænkende spørgsmål om deres seksualitet. Først nægter Mærsk at have brudt egne regler, men siden stopper de brugen af løgnedetektorer og beklager metoden på selskabets generalforsamling. Vi har at gøre med et grundigt, sobert og reflekterende projekt, hvor journalisten bliver klogere undervejs, og hvor den angrebne part ikke alene bliver lyttet til, men får gengivet sine synspunkter på loyal vis. Såvel stærkt kritisable forhold som løbende forbedringer bliver belyst," hedder det videre i begrundelsen.
Straks videre til vinderen i radio-kategorien, hvor Karin Mette Petersen og Thomas Buch-Andersen fra DR P1 Dokumentar vandt.
Her lød begrundelsen blandt andet:
"Med grundig, vedholdende og velfortalt radiojournalistik afdækkes alvorlige patientsikkerhedsproblemer på privathospitalet Aleris i Aalborg. En 35-årig rask kvinde dør efter at have gennemgået en simpel kosmetisk brystoperation, og ved hjælp af ambulancejournaler, dødsattest, klageskrifter til Patientklagenævnet samt indgående samtaler med enkemanden, får Karin Mette Petersen indsamlet dokumentation, der belyser det åbenlyse svigt i den konkrete sag. Derudover får hun efter intenst og systematisk arbejde fremskaffet en mail, der viser generelle problemer med patientsikkerheden på privathospitalet."
(NB. Jurymedlem Jesper Tynell deltog pga. inhabilitet ikke i diskussionen, da juryen udpegede vinderen af radio-kategorien.)
Se her er det, at salen er ved at komme i rigtigt højt humør. Lydniveauet af klapsalverne stiger og derfor skal der ikke meget til, før jublen udbryder ved næsten prisuddeling.
"Og vinderne af FUJ-prisen 2010 i bogkategorien er," lyder det fra Olav Skaaning Andersen, der straks fortsætter:
"Kasper Kronenberg og Morten Johnsen for bogen: 'Parken – Løvekongens storhed og fald'.
Gennem udstrakt brug af forskellige undersøgende metoder afdækker de to journalister hvordan det børsnoterede Parken Sport & Entertainment – med Flemming Østergaard alias Don Ø i spidsen – var i en noget anden økonomisk situation end den, selskabet selv fremstillede.
(NB: Jurymedlemmerne Anne Mette Svane, Anne Lea Landsted og Niels Sandøe deltog pga. inhabilitet ikke i diskussionen, da juryen udpegede vinderen af bog-kategorien.)
Og lad os straks gå videre til næste prisvinder som er i kategorien tv og film.
Og her løber Kaare Godtfredsen og Lasse Ravnø, TV 2, af med sejren for "Svindel i den københavnske hjemmepleje".

Som FUJ's jury-formand Olav Skaaning forklarede:
"Originalt og veldokumenteret afslørende journalistik om hvordan hjemmehjælpere i to københavnske hjemmeplejer konsekvent og systematisk snyder ældre for den hjælp, de er visiteret til. Samtidig afslører de, ved hjælp af skjult kamera, hvordan hjemmehjælperne efterfølgende manipulerer deres tidsregistreringer ved at taste fiktive tider ind på deres håndholdte computere."
(NB. Jurymedlem Anders Krab-Johansen deltog pga. inhabilitet ikke i diskussionen, da juryen udpegede vinderen af TV-kategorien. )
Og så – mine kære damer og herrer – nåede vi endelig til prisen for afslørende graverjournalistik, hvor B.T.'s dækning af Helle Thornings skattesag som sagt var i spil.
En mulighed, som blev mødt med buh-råb fra salen, da de nominerede blev gennemgået.
Men salen fik ikke anledning til den totale stening, for årets FUJ-pris for bedste avisjournalistik gik til Bo Elkjær og John Mynderup, Ekstra Bladet, for deres artikler om "Svindel med CO2-kvoter"
Og som juryen forklarede det:
"De to journalister har på overbevisende måde afdækket svindel og ulovlig handel med C02-kvoter. Svindlen foregår med dansk deltagelse i et internationalt netværk, og det afsløres med eminent og systematisk brug af regneark, computerdrevne netværksanalyser samt gennemgang af diverse registre. Emnet er tungt og kompliceret, men Mynderup og Elkjær går den lange vej og afslører en klassisk systemfejl. De dokumenterer hvordan svindlere og plattenslagere har kunnet kickstarte en international momskarrusel, der har lænset systemet for milliarder. Der er gamle kendinge blandt svindlerne, og adresserne er alternative: tomme skuffeselskaber, kontorhoteller, kiosker, baggårde og sågar en parkeringsplads. Sagen er af stor vigtighed, og man kan undre at ikke andre danske medier fulgte mere helhjertet op på sagen. Det hårde og systematiske arbejde førte også til optrevlinger af momssvindlere i andre lande, og den forbilledlige metode kan tjene som inspiration for andre undersøgende journalister."
(NB. Juryformand Olav Skaaning Andersen deltog pga. inhabilitet ikke i diskussionen, da juryen udpegede vinderen af avis-kategorien. )
Endelig til årets særpris, som gik til instruktør Janus Metz for dokumentarfilmen "Armadillo"
Her lød det blandt andet:
"I et originalt og undersøgende format giver dokumentarfilmen Armadillo et helt særligt indblik i en krig, som langt de fleste danskere kun kender fra overfladiske tv-billeder eller endnu en trist nyhed om en dansk soldats død. Filmen bringer os tæt på en flok danske soldater."
(opdateret)
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Stort tillykke til Thomas Buch-Andersen, som, sammen med Jesper Tynell, er DRs ubestridt, uden konkurrence, bedste (undersøgende) journalist/er.
Men hvorfor i al verden må vi kun se et "brystbillede" af ham? Hans jounalistik er da langt fra hovedløs! ;)
Jeg er helt enig i, at det er fuldstændig uhørt at buh'e af kolleger. Jeg er også enig i, at Helle T-dækningen på en god dag ikke var værdig til at blive nomineret. Men det berettiger sgunte til at råbe buh. Tag jer sammen, og lav noget, der kan tåle at blive nomineret næste år i stedet.
Man kan mene, hvad man vil om Thorning-skattesagen (og det gør jeg så) - men at buh'e af kolleger er uhørt. Jeg var også til stede, da det skete, og det var tåkrummende pinligt.
Journalister er - og bør være - et kritisk folkefærd, og det er fint med selvjustits, men de seneste mdr. har der været en kedelig tendens til at slagte andre journalister for et godt - eller dårligt - ord. Hvor kommer det fra? Og mon samtlige 'buhere' har været fuldstændig fejlfri hele deres arbejdsliv?
Det er glimrende at lufte sin utilfredshed med, at BTs Thorningssag bliver nævnt i dette selskab. Det er skandaløst, at den ikke er blevet fejet ad bordet langt tidligere.
Jeg var tilstede i salen, da prisen for bedste avisjournalistik blev uddelt. Jeg er glad for, at prisen gik til Skipper og Mynde fra Ekstra Bladet. Det er et fantastisk stykke arbejde, de har lavet. Det bedste af de tre bud.
Men hvor var det dog lavt og pinligt, at der var nogle af de øvrige (journalister!) i salen, der buh'ede, da B.T.'s journalister blev annonceret som nominerede. De to journalister er blevet indstillet til en pris - det kan de sådan set ikke gøre for.
I min verden er der kun to måder at reagere på, når de nomineredes navne råbes op: Klap eller luk røven!
Flere