Her er 11 citater fra Snowdens oplæg på Fagfestival

Edward Snowden har netop åbnet Fagfestival. Her er 11 slagkraftige citater fra sessionen med den verdensberømte whistleblower via videolink til salen

Whistlebloweren Edward Snowden åbnede Dansk Journalistforbunds Fagfestival her til formiddag. Det foregik via videolink til en sal fuld af danske mediefolk, som hujede, da han tonede frem på skærmen.

Folk kunne stille spørgsmål til Snowden via Twitter, og whistlebloweren talte både om overvågning, kildebeskyttelse og journalisters ansvar. Her er 11 citater fra hans oplæg og de svar, han gav:

"Når status quo er, at journalister og kilder skal operere, som om de var spioner, så har vi på en måde allerede tabt.​"

"Hvis vi accepterer denne her form for masseovervågning som værende nødvendig, så accepterer vi også, at der er dele af lovgivningen, hvor hverken borgere eller medier har nogen mulighed for at have indflydelse."

"Journalister skal se ind i en fremtid, hvor alt bliver optaget. De skal lære deres kilder at søge information på en måde, der ikke viser tilbage til deres person. De skal også lære deres kilder, at de ikke må undersøge, hvordan man krypterer, på en måde, der viser tilbage til deres person. Vi skal udvikle nye måder at kommunikere på, som ikke naturligt viser tilbage til ens person, ens internet og ens kreditkort. Al kommunikation er nøgen og sårbar, når det forlader computeren og telefonen. Alle kan optage det og udnytte det. Vi skal være klar over, at vi efterlader spor overalt."

"Det er fair at forvente, at journalister forstår the basics, så der ikke pludselig er en kilde i en retssal, der kan høre sin kommunikation med en journalist læst op som bevisbyrde imod sig. Men journalister kan ikke forventes at være eksperter i overvågning, så vi er nødt til at have nogen i samfundet, som kan rådgive om kommunikation og overvågning. Der skal også være danske ressourcer – eksperter, som kan lære kilder, hvordan de kommunikerer med journalister på en sikker måde."

"Jeg tror aldrig, journalister kan beskytte kilder fuldstændigt, men de skal prøve at sætte sig i kildernes sted. Forsøge at fortælle dem, hvordan de kan kommunikere sikkert, og ikke gå ud fra, at de ved det. Du kan ikke redde nogen fra sig selv, men du kan sørge for, at kommunikationen foregår så sikkert som muligt, og rådgive bedst muligt."

"Journalister skal anerkende, at deres kilder kan være i truede situationer. De skal skabe muligheder for, at kilder kan komme i kontakt med dem på en sikker måde. Hvis de journalister, der skrev min historie, havde været sjuskede, så kunne det have været farligt for mig og min familie."

"Hvis du sender ukrypterede beskeder eller kommunikerer på Facebook og Twitter om sensitive emner, så skal du lade være."

"Vi har brug for at ændre på måden, vi tænker om det her. Når regeringen siger, den vil indsamle data, så skal vi tænke over, hvilken data vi ikke bør gemme, hvilke samtaler vi ikke skal optage. Vi skal tilbage til the natural state of communication, hvor samtaler ikke efterlader spor, der bare venter på at blive misbrugt. I en verden, hvor alt bliver optaget, bare fordi man kan, så lever vi i en fundamentalt ufri tid. Vi bliver fanger af teknologien, der egentlig skulle frisætte os. Vi skal genoptage kontrollen over teknologien og oprette systemer, der gør, at folks fundamentale ret til privatliv også bliver overholdt."

"Det er ikke min opgave at fortælle journalister, hvad de skal rapportere om. Jeg har aldrig publiceret et eneste dokument, selv om jeg kunne have gjort det. Det er min overbevisning, at det er pressens opgave i et åbent samfund at vurdere, hvad der skal publiceres."

Hvad betyder det for dig personligt, at Trump er blevet præsident?

"Jeg er ligeglad. At Trump er præsident, får så stor betydning for så mange mennesker, at den betydning, det har for mig, er den mindste del af historien. Hans justitsminister (attorney general) har en lang historie for racistiske udtalelser, og det kommer til at få stor betydning for minoriteter. Tanken om, at vi skal være bekymrede for min sikkerhed, er absurd. Jeg sætter pris på bekymringen, men mine damer og herrer, vi har meget større problemer."

"Journalister i Danmark skal gøre alt, hvad de kan, for at bekæmpe denne her lov – ikke bare for samfundets skyld, men for deres eget hvervs skyld. Metadata som dette har været brugt til at afsløre kilder i Australien og Canada, og hvis det skal forhindres, så må denne form for lovgivning stoppes."

0 Kommentarer