Helsingør Dagblad i chok – avisens eksistens truet

Krisen risikerer nu at koste Helsingør Dagblad livet. De ansatte har netop fået besked på, at fem-otte af de 14 redaktionelle medarbejdere skal fyres. 31. august sættes der navne på. »Det er et spørgsmål om overlevelse,« siger chefredaktør, der undrer sig over Dagbladsnævnet.

Krisen risikerer nu at koste Helsingør Dagblad livet. De ansatte har netop fået besked på, at fem-otte af de 14 redaktionelle medarbejdere skal fyres. 31. august sættes der navne på. »Det er et spørgsmål om overlevelse,« siger chefredaktør, der undrer sig over Dagbladsnævnet.

»Et chok! … Den her gang er det virkelig et stort chok.«

Journalist og tillidsrepræsentant på Helsingør Dagblad Kirsten Moth forsøger på ingen måde at overdramatisere situationen. Overhovedet. Beskeden om de omfattende besparelser, som skal gennemføres her og nu, er blot så omfattende, at den taler for sig selv.

»Vi er målløse over forslaget. Og mange har svært ved at se, hvordan vi kommer videre … der er jo grænser for, hvor få journalister man kan klare sig med,« fortæller hun til Journalisten.dk.

Helsingør Dagblad var allerede for nogle måneder siden igennem en sparerunde, hvor der blev fyret et par medarbejdere. Men denne gang er omfanget helt anderledes dramatisk.

»Vi har jo svært ved at se, hvordan avisen skal overleve,« siger Kirsten Moth.

Indtil videre er det endnu ikke endeligt afgjort, hvor mange der reelt vil blive fyret. Forhandlingsudspillet er fem-otte fastansatte ud af de nuværende 14 redaktionelle medarbejdere. Og der er blot to uger til at gøre forhandlingerne færdige. Senest den 31. august ønsker ledelsen at sætte navne på.

»I øjeblikket arbejder vi i fælleskab med vores egen ledelse – det vil sige redaktionschefer og chefredaktøren – om at sammenstykke en handlingsplan, så vi måske kan finde nogle af de bebudede besparelser på 2,5 mio. kroner,« siger hun.

Helsingør Dagblad A/S, der ejes af Søndagsavisen, lukkede allerede sit eget trykkeri i juli, hvor omkring 45 blev fyret. Tilbage er dagbladet, der udkommer seks dage om ugen på mellem 36 og 48 sider. Og derudover en separat ugeavis.

»Det er en fuldstændig dramatisk indgriben i avisen. Ledelsen har lovet, at der kommet et udspil om, hvordan man skal lave avisen på en ny måde. Men vi mangler at få at vide, hvad den går ud på. Det er svært at forestille sig.«

Kirsten Moth og kollegaerne har frem til fredag, hvor de skal komme med deres eget bud på alternative besparelser.

Bekymringen deles også af chefredaktionen. Chefredaktør Klaus Dalgas understreger dog, at man vil gøre alt, hvad man kan for at finde en løsning.

»Vi er nødt til at finde besparelserne for at holde avisen kørende,« siger han til Journalisten.dk og tilføjer:

»Vi bliver meget, meget få medarbejdere, der skal levere 32 sider på hverdage. Og der skal man huske på, at det er 32 sider uden ret mange annoncer. Vi har højst to sider hver dag.«

Klaus Dalgas er i øvrigt stærkt forundret over, at Dagbladsnævnet for nylig kunne oplyse, at nævnet har 70 mio. kroner stående på kontoen til at redde nødlidende aviser – når Helsingør Dagblad så sent som i juli fik nej til støtte.

»Vi søgte 600.000 kroner, så vi kunne sætte en ny journalistisk plan i værk, og så vi kunne komme i gang med udvikling af vores projekt "Dit dagblad" med ny mikro-journalistik. Dér fik vi et blankt nej fra Dagbladsnævnet. Men det kan da umuligt være den politiske intention, at de ikke kan yde støtte til os, når vi nu risikerer at måtte skære halvdelen af medarbejderne væk,« siger Klaus Dalgas og tilføjer:

»Hvis vi ikke får en bedre økonomi, så er der ikke mulighed for videre drift. Vi SKAL have bedre økonomi – ellers er det lukning.«

Han er samtidig harm over, at distributionsstøtten er blevet udvidet til at omfatte gratisaviserne.

»Vi får nu 330.000 kroner mindre i distributionsstøtte om året, alene fordi metroXpress og 24timer har fået tildelt et stort tocifret millionbeløb i distributionsstøtte. Det er vilkårene og konsekvenserne. Så jeg vil meget gerne opfordre politikerne til, når de snart skal tage stilling til mediestøttens fremtid, at de overvejer de lokale mediers fremtid. For hvis man overhovedet fra politisk hold vil bevare det lokale demokrati, bliver man nødt til at tænke på, hvordan man også kan støtte de lokale medier,« siger Klaus Dalgas.

(opdateret 15:15)

Læs også: Millioner i overskud til dagblade

0 Kommentarer