Hellig ild & lottogevinster

»Hvis jeg kan komme til at leve af at gøre noget godt, at støtte andre journalister og medier i deres udvikling, så synes jeg, at jeg har vundet i lotteriet.«Henrik Keith Hansen, 48 år, skifter fra chef for penge-, politik- og udlandsredaktionen i DR Nyheder til selvstændig konsulent hos Kontrabande.

»Hvis jeg kan komme til at leve af at gøre noget godt, at støtte andre journalister og medier i deres udvikling, så synes jeg, at jeg har vundet i lotteriet.«

Henrik Keith Hansen, 48 år, skifter fra chef for penge-, politik- og udlandsredaktionen i DR Nyheder til selvstændig konsulent hos Kontrabande.

Hvad skete der egentlig under fyringsrunden i DR i november?
Der kom en ny chefstruktur, hvor en hel masse jobs forsvandt, deriblandt mit. Jeg blev tilbudt et korrespondentjob, som er et drømmejob, men af private årsager kunne jeg ikke sige ja. DR tilbød mig nogle andre jobs, der ikke var lige så attraktive, og så tænkte jeg, at det måske var nu, jeg skulle realisere en gammel drøm om at være selvstændig konsulent.

Hvordan springer man ud som konsulent?
Jeg sprang fra DR 1. januar og har fået løn i en periode. Det er selvfølgelig et stort privilegium at have sådan et sikkerhedsnet, mens jeg har eksperimenteret mig frem som konsulent. Jeg arbejder på at opbygge en international profil på mit nye job og har været i kontakt med en lang række organisationer, der arbejder med medieudvikling i udlandet.

Havde du planlagt din nye karrierevej længe?
Jeg ved ikke, om det er en karrierevej. Det er i hvert fald en meget usikker karriere-vej, men jeg har i syv-otte år løst nogle opgaver for Europarådet, hvor jeg har undervist i fair og balanceret valgdækning i mange af det tidligere Sovjetunionens knap så demokratisk stærke lande. Det har givet meget mening for mig.

Hvorfor er det lige det internationale, du fokuserer på?
Det har tændt en nærmest hellig ild i mig at møde så mange journalister, der virkelig har noget på spil, og som sætter en masse ind på at kunne arbejde som journalister. Folk, der har været fængslet og udsat for tortur, fordi de insisterede på at leve op til fagets professionelle standarder. Og hvis jeg kan komme til at leve af at gøre noget godt, at støtte andre journalister og medier i deres udvikling, så synes jeg, at jeg har vundet i lotteriet.

Er konsulent ikke bare et fint ord for arbejdsløs chef?
Det ved jeg sgu ikke. Det er noget, jeg mener helt seriøst, og der er en række spændende opgaver resten af året. Men man kan ikke bare sætte sig tilbage og vente. Så skal man være et virkelig stort navn, og det bilder jeg mig ikke ind, at jeg er. Jeg arbejder målrettet på at opdyrke feltet 'international medieudvikling' med fokus på valg og mediernes demokratiske rolle. Det håber jeg så giver et fornuftigt økonomisk afkast. Men jeg kan ikke leve af det alene, så derfor prøver jeg at kombinere det internationale arbejde med lidt mere traditionel kommunikationsrådgivning for danske virksomheder og organisationer.

Har du været bange for at stå som arbejdsløs chef og være for dyr til at få et nyt job?
Nej, det har jeg ikke været. Jeg har fået flere henvendelser, og hvis der kommer noget, der er rigtig interessant, så kan det godt være, jeg vender tilbage som chef.

Hvordan bliver samarbejdet med Kontrabande skruet sammen?
Kontrabande arbejder meget med medieudvikling, bare på et nationalt plan, så der er en god sammenhæng med min profil. Der er nogle knalddygtige mennesker i Kontrabande, og det er mit håb, at vi kan inspirere og udvikle hinanden. Vi har ikke defineret det meget præcist, men det er et netværk af folk med mange års erfaring, der kan trække mange forskellige opgaver ind. Jeg håber selvfølgelig også på, at det kan give nogle flere opgaver til mig, hvis én af de andre får en opgave, som ligger godt til mine kompetencer.

Hvordan ser fremtiden ud som konsulent?
Jeg har en del opgaver resten af året i bl.a. Bosnien, Indien, Libanon, Kirgisistan og det øvrige Centralasien. Men hvis jeg ikke kan leve af det, så må jeg jo ud og jagte et nyt fast job.

CV: Læst cand.scient.pol på KU i fire år og uddannet fra DJH i 1991.
Siden blandt andet nyhedsredaktør på Ritzau og Berlingske Tidende.
Journalistisk chefredaktør på Dagbladet Dagen. Diverse chefjobs i DR,
blandt andet chef for TV Avisen fra 2004-2007.

0 Kommentarer