Danmark og Holland skiller sig ud fra de fleste europæiske lande, når regeringslederne fast møder pressen hver uge. Det viser en ny opgørelse i Berlingske. Tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen kritiserer dog Helle Thorning-Schmidt for ikke at udnytte mødet.
I Storbritannien har man en månedlig pressekonference og i Belgien, Irland, Frankrig og Finland mødes regeringslederne kun med pressen ved særlige begivenheder.
I Tyskland, Sverige, Norge og Østrig er regeringsledernes pressemøder heller ikke sat i et ugentligt system. Udover de nævnte lande har Berlingske Research forhørt sig i Holland. Og det er kun her, at premierministeren hver uge stiller sig til rådighed for pressen, ligesom den danske statsminister gør det hver tirsdag klokken 11.30, skriver Berlingske i dag.
Det var tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, der i 2001 åbnede op for radio og tv og gav mødet den form, vi kender i dag. Tanken var, at det skulle være åbent for alle, siger tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, Michael Kristiansen. Men pressemødet kunne også bruges til at styre journalister:
»I vores hoveder skulle den ansvarlige med jævne mellemrum kunne stilles til ansvar i det moderne demokrati. Når det er sagt, så handlede det i høj grad om, at vi fik øjnene op for, at pressemødet kunne blive et meget magtfuldt instrument,« siger han til Berlingske.
»I forhold til pressen brugte vi mødet til at udskyde svar. Vi kunne henvise til pressemødet, hvis ikke han ville svare journalisterne i løbet af ugen. Det virkede ret godt, fordi mange sager på den måde blev glemt. Samtidig kunne vi sætte dagsordenen ved at vise, hvad der var vigtigt og ikke-vigtigt på selve pressemødet,« siger han.
Helle Thorning-Schmidt har ikke formået at udnytte pressemødets potentiale, mener Michael Kristiansen. Hun har begået to store fejl ved at komme med faktuelle fejl og ved at bruge tiden på tomgangssnak, siger han.
»Det grundlæggende problem er, at hun har overtaget Foghs form. I stedet skal det tilrettelægges mere til hendes kvalifikationer, hvis hun vil udnytte pressemødet som det kommunikationsinstrument, det er.«
Journalistkorpset på Christiansbrog var dog ej heller synderligt begejstret for hendes forgænger; Lars Løkke Rasmussen.
Et stykke tid efter Løkkes tiltrædelse som statsminister erklærede politisk redaktør på TV 2, Henrik Qvortrup, sig stærkt utilfreds med selve måden Lars Løkke Rasmussen forsøgte at styre pressen på.
Og flere andre centrale Christiansborg-journalister anklagede ham samtidig for både at glide af på centrale spørgsmål og direkte nægte at gå ind i substansen af sagerne.
Det skete i en større artikel i fagbladet Journalisten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.