Helle Thorning dropper det ugentlige pressemøde

Det er slut med statsministerens pressemøder hver tirsdag. I stedet indføres pressemøder en gang om måneden. »Problematisk at adgangen til landets øverste minister bliver begrænset,« lyder det fra Information. (Rettet 30.9.2013)

Folketinget har besluttet at indføre ”Spørgetime med statsministeren” to tirsdage om måneden, hvor statsministeren mødes med partilederne til debat. Set i lyset heraf ændres strukturen for statsministerens nuværende pressemøder.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Der afholdes således ikke længere ordinært pressemøde tirsdage kl. 11.30. I stedet vil statsministeren møde pressen umiddelbart efter Spørgetimen hver anden uge.

Som noget nyt vil statsministeren fremover holde et månedligt pressemøde – undtagen i juli.

Statsministeren oplyser, at hun lægger vægt på fortsat at være tilgængelig for pressen i forbindelse med deltagelse i Folketingets arbejde, besøg, særskilte pressemøder i Spejlsalen og i forbindelse med politiske udspil.

Casper Dall, leder af Informations politiske redaktion, siger, at for pressen er det uheldigt, at statsministeren vælger at droppe pressemøderne, fordi det begrænser mediernes adgang til hende.

»Vi har vidst, at der var en høj sandsynlighed for, at vi kunne fange hende om tirsdagen og spørge ind til ugens sager. Nu må vi se, hvordan det kommer til at køre med seancerne efter de to månedlige debatter,« siger Casper Dall.

Han siger, at statsminister fortsat vil være tilgængelig.

»Men umiddelbart er det problematisk, at adgangen til landets øverste minister bliver begrænset,« siger han.

Under statsminister Anker Jørgensen blev en kreds af journalister inviteret til en uformel orientering i Statsministeriet hver tirsdag. Det var tilladt at fotografere fra møderne, men man måtte ikke citerere, hvad der blev sagt.
Især statsminister Anders Fogh Rasmussen huskes for sin evne til at bruge pressemøderne til at præsentere regeringens politiske initiativer – og besvare journalisternes spørgsmål gennem grundigt forberedte svar.

»Anders Fogh Rasmussen var kendt for have en manual, han kunne rulle ud. Udefra set kan man få det indtryk, at Helle Thorning-Schmidt hopper mere fra tue til tue, og det har gjort hende mere sårbar,« siger Casper Dall fra Dagbladet Information.

Politisk journalist og kommentator på altinget.dk Erik Holstein forudser, at journalisterne fremover vil prøve at få politikerne til at stille spørgsmål i folketingssalen på vegne af medierne – ligesom det i dag sker ved samråd.

»Det vil man udpræget gøre oftere. Men det er ikke en fuldgod erstatning, fordi der kan være sager, hvor der er en konsensus i det politiske liv, og så kan det være svært at få en debat op at flyve. Det er ikke en tilstrækkelig erstatning,« mener Erik Holstein.

Han håber, at statsministeriet kan leve op til et løfte om at huske de små mediers behov for adgang til ministeren.

»Jeg forstår på Statsministeriet, at de er opmærksomme på situationen for mindre medier, og uformelt har de givet tilsagn om, at små medier som os får lettere adgang. For TV 2 of DR gør det ikke den store forskel,« siger Erik Holstein.

Journalist og tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, Michael Ulveman, tvivler på, at de små medier får lige så nem adgang til statsministeren uden et ugentligt pressemøde:

»Medierne skal nok få svar på deres spørgsmål ad andre kanaler. Måske bortset fra de små medier. Det var en dejlig folkelig tradition, at selv det mindste medie kunne stille spørgsmål til landets statsminister ugentligt. Den epoke slutter nu.«  

Han er ikke overrasket over, at de ugentlige pressemøder skippes:

 »Det er ikke overrraskende, men alligevel et uhyre defensivt træk. Først og fremmest afskærer statsministeren sig selv fra en væsentlig mulighed for at sætte dagsordenen og påvirke debatten. Man kan sige at hun udligner forskellen mellem at være statsminister og oppositionsleder. Omvendt kan jeg næsten ikke huske et eneste succesfuldt tirsdagspressemøde. Det er et hårdt forum, hvis man ikke har nogle skarpe budskaber. Så bliver man kørt rundt i manegen med den dagsorden medierne sætter.«

Valget er heller ikke kommet bag på den politiske kommentator Rasmus Jønsson, han synes dog, at det er et klogt træk:

»Det har været helt tydeligt for alle, at tirsdagspressemøderne ikke har fungeret for hende. Hun gør klogt i at ændre formen. Det er også lidt old school at holde pressemøder uden grund. Som statsminister vil hun til enhver tid kunne få plads i medierne og sætte dagsordenen. Men med et ugentligt ufokuseret pressemøde mister hun lidt kontrollen i fri leg med journalisterne,« siger han.

Han peger også på, at forgængeren Anders Fogh Rasmussen havde »en nærmest magisk magt og evne til at kontrollere tirsdagspressemøderne med hård hånd. Helle Thorning er en helt anden type. Jeg tror, at det er vigtigt, at hun som statsminister finder sit eget sprog i stedet for at læne sig op af andre.«

Han er enig i, at det kan betyde, at journalisterne stiller flere spørgsmål gennem politikere:

»Den del kan godt blive intensiveret, men jeg mener ikke, at det er et demokratisk problem, at tirsdagspressemøder forsvinder. Man vil jo stadig kunne få fat i hende, nu bliver det bare i sammenhænge, hvor hun ikke står på en scene for at få haglet kritiske spørgsmål ned over sig.«

Politisk redaktør på TV 2, Anders Langballe siger, at det ikke tilkommer ham at afgøre, hvordan statsministeren skal møde pressen.

»Frem over kan vi møde hende to gange om måneden efter møderne i salen. Hvis det bliver en seance på 2-3 minutter, synes jeg det er uheldigt,« siger Anders Langballe med henvisning til at tirsdagspressemøderne kan vare op til 45 minutter.

(opdateret 11:38 med kommentar fra Rasmus Jønsson og 11:43 med Anders Langballe og Michael Ulveman klokken 16:10))
(Rettet 30.9.2013. Det har i en tidligere version fremgået, at tirsdagspressemøderne blev indført af Poul Schlüter. Det er rettet til. at allerede under Anker Jørgensen blev udvalgte journalister orienteret hver tirsdag)

 

3 Kommentarer

John Strand
5. SEPTEMBER 2013
Burde der ikke stå at Fogh
Burde der ikke stå at Fogh mestrede det at styre pressen og at HTS´s folk kun kan styre Politiken.... :-)
mikael Nielsen
5. SEPTEMBER 2013
Og pressen lader hende gøre
Og pressen lader hende gøre det... Først perfektionerede Fogh kontrol af pressen ved at indføre ugentlige pressemøder og udelukken uønskede - læs kritiske - journalister. Nu strammer Thorning-Schmidt så grebet om pressen endnu mere ved at skære ned til et månedeligt møde. Og den stækkede danske presse finder sig i det... Hurra for den 'frie' presse...
Kirsten Erlendsson
4. SEPTEMBER 2013
Hvis statdministeren ønsker
Hvis statdministeren ønsker fuld kontrol, kan hun bare chatte med pressen ller lade sin spindoktor sætte sig til tasterne Det er bekyrende, når en folkevakgt statsminister, der også er pressens minister, i den grad mister evne og format til at svare på spørgsmål, der vedrører samfundets interesser, som repræsenteres af pressens repræsentanter. De er der ikke for deres egen, men for andre - også Thorings vælgeres skyld. Med sin lukkethed er HTS den mest pressefjendske statsinister, vi endnu har haft, og det er sørgeligt for pigen fra Ishøj, at hun aldrig tog folkeligheden med sig ind på tinge.