Helena Christensen sagsøger vaske-magasin

  DYRT. En ironisk notits i Ekstra Bladet har fået topmodellen Helena Christensen til at sagsøge redaktøren af Vaskeri- og renseribranchens fagmagasin Rens & Vask. Sammen med smykkefirmaet Pilgrim stævner hun bladets redaktør, freelancejournalist Benno Arndt, for Sø- og Handelsretten.

DYRT. En ironisk notits i Ekstra Bladet har fået topmodellen Helena Christensen til at sagsøge redaktøren af Vaskeri- og renseribranchens fagmagasin Rens & Vask. Sammen med smykkefirmaet Pilgrim stævner hun bladets redaktør, freelancejournalist Benno Arndt, for Sø- og Handelsretten.

Anklagen lyder på, at Benno Arndt har krænket ophavsretten på fire billeder, der forestiller Helena Christensen iført Pilgrims seriefremstillede designersmykker.

Pilgrim betalte Helena Christensen 1.275.000 kroner for en otte timers fotosession i New York. Det resulterede i ti billeder, som firmaet kunne bruge til at markedsføre sine produkter i otte måneder. Billederne blev udleveret på cd'er til pressen ved modemessen Copenhagen Fashion Fair i 2004. Cd'erne var påtrykt en klausul om, at billederne kun måtte benyttes, hvis smykkefirmaet blev nævnt.

Benno Arndt, der har dækket modemessen i 20 år, brugte billederne som illustration til en generel reportage fra modemessen. Billederne bragte han på forsiden af Rens & Vask nummer 8/2004 og på flere sider inde i bladet. Pilgrim blev krediteret i billedteksten, hvor der også var en henvisning til firmaets internetside.

Stævningen kom først, da Ekstra Bladet i en notits på side 2 havde omtalt Rens & Vask-forsiden. Bladet ironiserede over sammenfaldet mellem navnet Rens & Vask og de annoncer, luderne i gamle dage indrykkede i avisen under lignende rubrikker.

Det blev for meget for den alt andet end billige fotomodel.

Via Clemens Advokater kræver hun, at samtlige kopier af Rens & Vask nummer 8/2004 bliver trukket tilbage og destrueret. Oveni kræver hun, at Benno Arndt betaler hende 150.000 kroner i erstatning og yderligere 100.000 til Pilgrim. Benno Arndt får nu advokatbistand af Dansk Journalistforbund. Sagen er usædvanlig for forbundet, der i sager om ophavsret normalt optræder som anklager.

Helena Christensen har siden tilbudt at indgå forlig, hvis Benno Arndt betaler et erstatningsbeløb, der er symbolsk i forhold til det oprindelige på 150.000 kroner. Det har Benno Arndt dog afvist, med henvisning til at sagen har principiel karakter – og at han ikke mener at have krænket fotomodellen.

  • Det stod der på presse-cd'en:

    »Any photo material of Helena Christensen included on the CD can be used from August 2004 to 15th February 2005 provided that Pilgrim is mentioned in connection with the presentation.«
  • Det stod der i Vask & Rens:

    »Sommerens mode er for længst færdigdesignet. Inde i bladet bringes én reportage fra den halvårlige modemesse i Bella Center og nyt om tendenserne. Foto: Pilgrim a/s – www.pilgrim.dk – mail@pilgrim.dk.«
  • Det stod der i Ekstra Bladet:

    »Livet er fuld af overraskelser. Vi var godt klar over, at Helena Christensen har skiftet fag, men det er nyt for os, at hun tilsyneladende er gået over til fransk vask og strygning.«

0 Kommentarer