Hele svineriet

Henrik Vinther Krogh blev ramt af en mediestorm efter hans tv-program ’Hele svineriet’. DR trak udsendelsen tilbage – og skal nu udrede sagen over for Kulturministeriet. Her forsvarer producenten sig: »Vi bliver skudt noget i skoene, som vi slet ikke … ja, det ligger os så fjernt.«

På toppen af det postkasserøde køleskab står en isbjørn fra Premier Is og råber: ”Jeg arbejder i et kreativt fag!”

På mødebordet ligger en bunke kampagnemateriale om naturformidling, som Henrik Vinther Krogh er ved at udarbejde for Danmarks Naturfredningsforening og Lemvig Kommune.

Vi er i Langerhuse – knap nok en by, men dog en klynge huse vest for Harboøre, der hvor land om et vindkast bliver til hav, og man kan føre dybe samtaler med kun de allermest nødvendige ord.

I et sort pakhus holder 42-årige Henrik Vinther Krogh til med sit firma Complot Media, der producerer tv og laver kommunikationsmateriale. Han stiftede firmaet i 2000 og byggede pakhuset i 2007.
»Jeg tænkte, at der var behov for sådan en virksomhed herude på yderste revle. Jeg er født og opvokset her og synes, der er mange gode ting at fortælle om det. Der er mange mennesker, man kan hjælpe med at få historien ud. Jeg vil gerne fortælle folks historier,« siger han.

Henrik Vinther Krogh beskriver Complot Media som en alsidig butik, der laver alt fra Lemvig Kommunes byvåben til en dokumentarserie til de jyske TV2-regioner om akutlægehelikopteren i Karup.
»Da jeg første gang trak i den røde flyverdragt og satte mig i lægehelikopteren på en luftbåren ”kørsel 1”, var jeg ydmyg med høj puls og en klump i halsen og var meget spændt på, hvad jeg mødte.«

Kundelisten vokser ifølge Henrik Vinther Krogh stille og roligt.
»Vi er dårlige til at lave reklame, men vi er gode til at fortælle tingene troværdigt.«

Henrik Vinther Krogh holder en pause.
»Det er faktisk vores indgangsvinkel. At være troværdige. Vi vil ikke … Vi vil ikke anprise nogen ting.«

Og så formulerer han sin stille undren hen over en musselmalet kop med stempelkaffe:
»Det kommer bag på mig, at Complot Media bliver angrebet. Man kan lave mange forskellige programmer om grisene, men at der ikke skulle være plads til ’Hele Svineriet’, ja det forstår jeg sådan set ikke.«
»Vi bliver skudt noget i skoene, som vi slet ikke … ja, det ligger os så fjernt.«

Baggrunden for Journalistens besøg på den yderste kant af Vestjylland er, at Henrik Vinther Kroghs seneste program ’Hele Svineriet’ – vist på DR2 lørdag den 16. november – udløste en mediestorm.


I programmet ’Hele svineriet’ rejser Søren Gade, adm. direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, sammen med kokken Thomas Rode ud i de danske svinestier for at undersøge, hvorfor svin behandles, som de gør. Foto: Henrik Vinther Krogh

Udsendelsen blev programsat af DR som en ”dansk reportage”, hvor Søren Gade, tidligere forsvarsminister og nu direktør for interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, sammen med ”stenalderkokken” Thomas Rode ville besøge forskellige typer af dansk svineproduktion. Omdrejningspunktet i udsendelsen var en pølsevogn.
»Pølsevognen er en fortællemotor, som bringer os rundt i landet til de forskellige grise og produkter. Det er en slags road movie,« uddyber Henrik Vinther Krogh.

Sådan bliver ’Hele Svineriet’ dog ikke modtaget. Kritikerne går til programmet, som er det en kritisk dokumentar, der skal nå hele vejen rundt.
Allerede før programmet blev sendt og set af nogen uden for DR, blev det beskudt. Den hårdeste kritik handler om, at Complot Media er sammenspist med landbruget. Den kom via BT, hvor blandt andre Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening påpegede, at Complot Media er ”økonomisk afhængig” af Landbrug & Fødevarer, der er ”storkunde” hos firmaet.

BT noterede, at Complot har lavet over 50 ”positive film om landbrug til Landbrug & Fødevarers egen tv-kanal Land TV”. Og Enhedslisten har bedt Kulturministeriet forklare, hvordan sagen kunne opstå, og hvordan gentagelser forhindres.

Kort sagt – DR2 sender et program om svin, hvor Søren Gade, der er direktør for områdets største interesseorganisation, er valgt som vært. Complot Media er tilmed økonomisk afhængig af samme organisation, hævdes det.

Det er dog ikke ”sammenspistheden”, der har udløst det kritiserede valg af Søren Gade som vært.
»Jeg ville aldrig selv foreslå Søren Gade,« siger Henrik Vinther Krogh.

Hvorfor ikke?
»Fordi manden er direktør for Landbrug & Fødevarer. Hvorfor skal han gå rundt og fortælle? Men så siger Peter Gren (DR-redaktør, red.), at det er en god ide, for Søren Gade er chef for hele svineriet, og det vil man aldrig forvente af DR.«

Henrik Vinther Krogh uddyber ideen:
»Det var altså et fuldstændigt bevidst valg. Et vovet valg, men DR sørger bare ikke for at få det med i programbeskrivelsen. Jeg tror, at med lidt mere præcis deklarering så havde det siddet præcist i skabet.«

Peter Gren Larsen, DR-redaktør på programmet, påpeger i dag, at der var en pointe i, at Søren Gade var vært:
»Jeg tænkte, at det ville være stærkt profilerende. At det så ikke var et godt valg, har historien vist. Vi får simpelthen ikke matchet de medvirkende rigtigt, og der skulle også have været arbejdet yderligere med at understrege pointen i valget.«

Han fortsætter:
»Min grundlæggende ide og tanke om at søge en anden tilgang til tingene står jeg ved, for jeg er personligt blevet immun over for debatterne, hvor to partshavere står over for hinanden og slynger tal i hovedet på modstanderen.«

Den udskældte personkreds bag programmet kan gøres således op:
Complot Media og dermed Henrik Vinther Krogh er producent på programmet. Henrik Vinther Krogh hyrer Erik Poulsen fra det vestjyske mediebureau Ansatz som medtilrettelægger. Erik Poulsen har siden 2009 været redaktør på LandTV.

LandTV er otte regionale tv-stationer, der blandt andet har fået tilskud fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer. Complot har siden 2010 stået bag en række udsendelser til LandTV.
Det giver anledning til en række kritiske spørgsmål:

Hvilken rolle havde Erik Poulsen i ’Hele Svineriet’?
»Erik Poulsen var hyret ind som medtilrettelægger på programmet. Han har blandt andet researchet og været ude på nogle af optagedagene,« siger Henrik Vinther Krogh.

Hvilken rolle har LandTV spillet i produktionen af ’Hele Svineriet’?
»Det har ikke spillet en rolle i produktionen.Vi har købt nogle billeder fra LandTV’s arkiv. Det er for eksempel billeder fra et moderne slagteri, fra Hjerl Hede og en sekvens, som viser, hvordan læger opererer på grise.«

Hvad med Landbrug & Fødevarer – har I løst opgaver for dem?
»Jeg har lavet en redegørelse til DR, der viser, hvor lidt eller meget vi er afhængige af dem. Den viser, at selv om der ikke var noget, der hed Landbrug & Fødevarer og heller ikke LandTV, så ville Complot leve i bedste velgående.«

Hvad er tallene?
»Tallene er ikke offentlige, men det er omkring 15 procent af vores omsætning, der kommer fra LandTV. Andelen fra Landbrug & Fødevarer udgør ikke en gang en procent af vores samlede omsætning,« siger Henrik Vinther Krogh, mens han viser redegørelsen til Journalisten.

Men indtrykket i medieverdenen er jo, at Complot sidder på låret af LandTV og Landbrug & Fødevarer?
»Det er der ikke belæg for at sige,« siger Henrik Vinther Krogh.

Både Henrik Vinther Krogh og Peter Gren Larsen afviser, at Landbrug & Fødevarer eller andre interesseorganisationer har haft en økonomisk finger med i ’Hele Svineriet’.
»Det er udelukkende DR, der har betalt for produktionen. 100 procent,« siger Peter Gren Larsen.
Han oplyser, at ’Hele Svineriet’ har kostet det samme som alle andre DR2-temaer. Han vil ikke oplyse prisen.

DR vælger i første omgang at forsvare både programmet og valget af producent. Peter Gren Larsen fastslår sågar den 16. november over for BT, at der faktisk er en helt særlig grund til valget af netop Complot.
”De her jyder (Complot, red.) står selv med benene i staldene, og jeg ville gerne have, at de kom til orde,” citeres han.

Peter Gren Larsen understreger også, at Complot Medias relation til landbruget absolut ikke kommer bag på ham:
”Jeg ved, at de også laver ting for landbruget, men jeg tror på, at de kan skille tingene ad.”

DR-redaktøren citeres på dette tidspunkt reelt kun for et kritikpunkt. Det er umiddelbart i bagatelafdelingen:
”De taler om døde grise, men de generelle tal bliver ikke nævnt. Det burde have været med,” indrømmer han over for BT.
 

»Det kommer bag på mig, at Complot Media bliver angrebet. Man kan lave mange forskellige programmer om grisene, men at der ikke skulle være plads til ’Hele Svineriet’, ja det forstår jeg sådan set ikke,« siger Henrik Vinther Krogh, tv-producent, Complot Media. – foto: Astrid Dalum

Fire dage efter programmet – den 20. november – bliver en meget afgørende dag, hvor DR skærper kritikken og nu fortryder valget af produktionsselskab.

På dette tidspunkt har danskerne og dermed kritikerne set programmet. De har hørt, at den ene vært, Søren Gade, 3 minutter og 22 sekunder inde tydeligt præsenteres som ”administrerende direktør i interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer”.

Og om de døde griseunger, som DR gerne ville have haft tallet på, hedder det blandt andet: ”Dødfødte er en del af hverdagen (…)”
Efter udsendelsen forlanger Dyrenes Beskyttelse den fjernet fra DR’s hjemmeside, genudsendelsen aflyst, og at DR skal udsende en rettelse.

Samme dag klokken 09:42 fælder Seernes og Lytternes redaktør, Jacob Mollerup, sin dom efter flere klager. Den er hård, ikke mindst hvad angår DR’s valg af producent.
”Det er ikke altid lige let at gennemskue forbindelser og afhængighedsforhold i en lille dansk mediebranche, hvor alle kender alle. Men i dette tilfælde er forbindelsen så tæt, at den er et væsentligt problem.”

Og få timer senere – klokken 11:18 – publicerer DR en rettelse skrevet af DR-redaktør Peter Gren Larsen, DR2. Han understreger, at valget af produktionsselskab er et problem:
”For at fjerne enhver tvivl og usikkerhed om vores uafhængighed skulle vi netop i dette tilfælde have valgt en anden producent.”

Journalisten har spurgt Peter Gren Larsen, hvornår og hvorfor han ændrer holdning til valget af producent. Peter Gren Larsen henviser til rettelsen, da han »ikke mener, at der er mere at sige om sagen«.

Samtidig med rettelsen beslutter Michael Thouber, DR2-kanalchef, at programmet hverken må være tilgængeligt på hjemmesiden eller genudsendes.
Dermed kan Dyrenes Beskyttelse samme dag notere, at DR har opfyldt samtlige organisationens krav: ”Efter klage fra Dyrenes Beskyttelse har DR trukket udsendelsen ’Hele Svineriet’ tilbage (…),” noterer organisationen – og fastslår: ”Dyrenes Beskyttelse er tilfredse (…)”

Henrik Vinther Krogh forklarer filosofien bag det udskældte program således:
»Det, vi har gjort, er at lave et program, der viser forbrugerne, hvad der er at vælge imellem. Her er tre klassiske eksempler. En konventionel grisebonde, en mønsterøkolog og et nyt gourmetprodukt. Vegetarer og muslimer er med inde over.«

Men hvorfor fortæller I ikke, at Asger Krogsgaard, som viser rundt i sin svineproduktion med over 5.000 dyr, er formand for virksomhedsbestyrelsen for Landbrug & Fødevarer?
»Det kunne vi også godt have gjort. Set i bakspejlet kan det godt være, at det er en fejl, men han er som andre subtitlet med den rolle, han har i programmet: Svineavler. Meget kunne være gjort anderledes. Konspirationsteorier har der været nok af – dem kan man ikke tage højde for. Men vi nævner jo heller ikke den økologiske grisebondes tillidsposter, eller at han er kåret som årets dyreven,« siger Henrik Vinther Krogh.

I programmet viser Asger Krogsgaard en so, der har født 19 pattegrise, hvoraf den ene er død. Hvorfor fortæller I ikke, at tusindvis af pattegrise dør hver dag?
»En ud af nitten døde pattegrise passer med statistikken om, at fem procent er dødfødte. Derudover mener jeg, at 22 procent af alle smågrise dør inden 30 dage. Men DR2 har valgt, at der ikke skal være for mange tal i programmet – et tal kan sjældent stå alene og kaster flere af sig. DR ville heller ikke have faktabokse.«

DR siger i dag, at de skulle have valgt et andet produktionsselskab. Hvad siger du til det?
»Jamen, det kan jeg da godt se, men vi går ind i det med reelle hensigter, både DR og Complot. Men vi har undervurderet holdningerne mod svineproduktion blandt folk uden for landbruget.«

»Kritik skal give anledning til selvransagelse og eftertænksomhed,« siger Henrik Vinther Krogh, der har tænkt forløbet igennem flere gange.
»Vi har lavet et fint program i den genre og inden for de rammer, der var aftalt. Vi har selvfølgelig været nødsaget til at prioritere emnerne, for vi har en time og syv minutter, og der kan vi altså ikke komme hele vejen rundt.«

Hvad har du lært af hele det her kritikforløb?
»At vi skal fortsætte med at arbejde, som vi altid har gjort. Jeg vil ikke sige, at vi ikke har gjort noget forkert, for man kan jo altid lave noget anderledes. Men vi fortsætter, som vi plejer, og arbejder seriøst med opgaverne som i dette tilfælde med DR.«

1 Kommentar

Kjeld Hansen
18. DECEMBER 2013
Interviewet savner en
Interviewet savner en væsentlig detalje: direktøren for Complot Medie, Henrik Krogh Vinther, er opført som "medarbejder" hos LandTV, der finansieres af Landbrug & Fødevarer - hvis direktør hedder Søren Gade. Det giver hele historien en voldsom slagside, at denne afgørende detalje er undgået journalisten og redaktørens opmærksomhed - læs nærmere på http://gylle.dk/svineriet-6-pilen-peger-mod-soren-gade-og-dr2/