»Heldigvis tolker mange amerikanere en europæisk accent som et tegn på intelligens.«

Maria Lützen, 31 år. Fra studerende ved The New School i New York til News Associate, 60 Minutes, CBS News

Maria Lützen, 31 år. Fra studerende ved The New School i New York til News Associate, 60 Minutes, CBS News

Her gik man og troede, at 60 Minutes kun var et sted for gamle gråhårede og meget kloge mænd. Hvordan er du blevet klog nok til at komme på 60 Minutes?

Det er jeg langtfra. Heldigvis tolker mange amerikanere en europæisk accent som et tegn på intelligens.

Hvad består dit arbejde i, og hvordan bliver man behandlet, når man ikke er en gammel og gråhåret mand?

Du mener, om de laver Bendt Bendtsen-finten og beder mig hente kaffe? Det er ikke sket endnu. Hvilket er heldigt, for jeg er ret klodset og kunne nemt komme til at skolde nogen. Mit job er at hjælpe producerne i alle faser af produktionen af historierne. Fra ide til indledende research til optagelse og redigering.

Programmet er i gang med den 43. sæson og er ældre end dig. Er du ikke bange for at blive fanget i en tidslomme på et program, der stadig lever i 70'erne?

Det har jeg slet ikke været bange for, før du nævner det nu. Jeg er nok mere bange for at komme til at hælde skoldhed kaffe over nogen. 60 Minutes er et af de mest prisvindende amerikanske nyhedsmagasiner med gennemarbejdet journalistik i højeste klasse. Det holder fast i traditionerne, men tilpasser sig samtidig udviklingen med 60 Minutes Overtime på nettet og brug af sociale medier. De første uger har været sindssygt travle med så meget nyt input hver dag, at jeg er kommet hjem og er gået direkte i seng. Alene det at lære navne og titler på samtlige producere, assistenter og chefer.

Du har været i praktik på Fox News. Er du ikke allerede fortabt til den republikanske propaganda, som man ser gengivet i The Daily Show?

Nej. Fox News var min første erfaring med både tv-mediet og amerikansk arbejdskultur, som generelt er mere hierarkisk og mindre omsorgsagtig end den danske. Du starter fra bunden og arbejder dig op, og der er ingen arbejdsmiljørepræsentant og kantineudvalg at støtte sig til undervejs. Jeg arbejdede ikke for de shows, som The Daily Show typisk viser klip fra, men for Fox' nyhedstjeneste, som indsamler og producerer nyheder til Fox' lokale stationer rundt om i landet. Og der må jeg skuffe og sige, at det hele var meget "fair & balanced". 

CV: Uddannet fra RUC/Jyllands-Posten i 2007. Har siden arbejdet på Jyllands-Posten, Her & Nu og metroXpress. MA i medievidenskab fra The New School 2012. I praktik på Fox News, NY1 News og CBS News.

1 Kommentar

Monsar Jørgensen
24. JUNI 2012
Re: »Heldigvis tolker mange amerikanere
60 Minutes var meget bedre dengang Don Hewitt var interviewer. Han har en meget direkte og ukrukket facon, som jeg elskede. Han er desværre gået bort i 2009.