I to dage pillede jeg navle på karrierekursus. Her hørte jeg mig selv sige, at det mest overraskende, jeg har gjort, er at cykle en tur i skoven – i arbejdstiden. Så lagde vi en handlingsplan …
KARRIERE. "Bliv heldig med vilje."
En irriterende slaglinje – der samtidig er pirrende for ethvert mediemenneske, der ikke helt kan gennemskue, hvorfor arbejdslivet udspiller sig, som det nu engang gør. Ordene rammer også denne freelancer, der måske synes, at kundepaletten i perioder er lidt for broget.
Hvor tit har jeg ikke messet for mig selv, at jeg sandelig er herre i eget hus – imens mit lille firma lukker døren op, hver gang det banker på. Og har jeg i virkeligheden overhovedet en karriere? Altså i sammenligning med de kolleger, der sidder til rigtige redaktionsmøder med små blokke og aftaler, hvad dagen bringer? Jeg sidder jo bare og glor ud over markerne og prøver at få en ide, jeg kan kapitalisere …
Jeg melder mig til kurset. Det lyder jo lovende: "Karriereudvikling. Tag hånd om din karriere …"
UDRUSTET MED EN SOLID portion journalistisk skepsis – hvad kan de lære mig?! – og begyndende selvransagelse sætter jeg mig sammen med cirka 20 andre rundt om kursusbordet i Læderstræde i indre København. Har vi et problem – alle sammen? Eller er vi de udvalgte få, der nu er ved at finde en løsning? Jeg har umiddelbart mest lyst til at gå hjem og glo ud over markerne. Men omvendt: Jeg har allerede betalt de 150 kroner i parkeringsafgift.
Karrierekonsulent Mads Løkke Rasmussen understreger som det første, at der ikke er nogen gemmesteder: "Svesken kommer på disken," som han så poetisk formulerer det.
"Få paraderne ned," formaner han, mens han flagrer manisk rundt for enden af langbordet. Mit indre selvforsvar arbejder: Hvad med hans egen karriere?
Den journalistiske skepsis, der omdanner alt til problemer, forfører mig. Jeg forsøger at tage fat om svesken – for eksempel forklare mig selv, hvorfor jeg har meldt mig. Det er jo ikke Mads' skyld.
'EN ELEVATORSAMTALE'. Det er det første, Mads beder os om at gennemføre. Han siger det sådan lidt indforstået – og jeg lader, som om jeg forstår. Det er heldigvis forklaret i kursusmaterialet. En elevatorsamtale er en selvpræsentation. Man skal gøre sig spændende de få sekunder på vej op til næste etage.
Jeg kan allerede mærke min puls stige. Tager en tår af danskvanden. Flasken ryster i hånden. Ser mig omkring. Nu kan vi ikke bruge skepsis som forsvar. Nu er vi på. Selv.
Det er nemt nok: »Jeg hedder Øjvind Hesselager og er freelancejournalist.« Men det dur OVERHOVEDET og absolut slet ikke. Det er godt nok præcist – men det er ikke interessant.
Jeg hører de andres elevatorsamtaler. Flere har sagt op. Nogen vil starte en freelanceforretning. Andre er på vej helt ud af faget.
»Jeg har ikke hørt, hvad I andre har sagt. For jeg skulle forberede mig.« De griner. Så kommer næste del. At jeg skriver for magasiner. Laver tv-dokumentar. Og hjemmesider for skoler.
IGEN DETTE EKKO: Er det noget særligt? Hutler jeg ikke bare rundt efter næste job? Er jeg fri? Eller bare fritstillet?
Karrierekonsulentens pointer bider mig i ansigtet. Mads Løkke Rasmussen siger, at karriere handler om at kunne vælge selv. At finde ud af, hvad du kan og vil. At kunne det, man skal.
»Hvad vil I have med hjem herfra?«
Jeg får sagt, at jeg gerne vil finde ud af, om jeg jager den rigtige hjort. Det er en kursusmetafor. Hjorten er det ultimative karrierebytte. Jeg forklarer, at der måske er lidt for mange små egern i min kurv.
»Jamen, hvis du er glad for at nusse mange små egern, så er det ikke forkert,« siger Mads Løkke Rasmussen.
Jeg vover ikke at fortælle, at jeg havde en drøm om et egern forleden. Den lille fyr med pjusket hale havde sat sig for at rydde op i en kloak. Ædelt. Men også håbløst. Min terapeut – sådan en har jeg også – var begejstret for egern-drømmen. En energisk og drillende fyr. Men, tilføjede jeg for egen regning: »Også et skadedyr, der spiser sangfuglenes æg.«
Vi laver hver især en liste over de grupper, som i dag er en del af vores personlige og faglige identitet. Jeg skriver først om min nære familie: Nærvær, tid, overbærenhed. Og derpå mit faglige arnested, Månedsbladet Press: Hårdt arbejde, konfliktorientering, grundlæggende skepsis over for autoriteter.
Enhver kan se, at værdierne er totalt kolliderende. Vi skal flytte kompetencer fra ét praksisfællesskab til et andet, siger Mads Løkke Rasmussen. Altså opnå fordele i arbejdslivet ved at trække på gamle netværk for eksempel.
Det kan jeg overhovedet ikke. Lorteopgave. Vi skal interviewe hinanden to og to om noget, der er gået fantastisk godt. Jeg vælger nogle artikler, jeg lige har skrevet til Amnesty om virksomheders sociale ansvar. Jeg researchede sagen fra bunden og løste redaktørens problem og skrev en pæn regning. Vi er som åbne bøger, der bliver skrevet og slettet i undervejs. Pludselig er skepsissen væk, bemærker jeg. Vi tager hinanden alvorligt. Og er tillidsfulde.
Min sveske er smuttet ud af håndens beskyttelse. Nu ved mine medkursister, hvad min mission er. Og jeg kender deres. Og der et kun gået en dags tid.
»HVORNÅR GJORDE DU SIDST noget aldeles uventet og overraskende i en arbejdssituation? Og hvad fortæller det om dine personlige kompetencer?« spørger Mads.
Jeg hører lettere forbløffet mig selv nævne, at jeg da for nylig kørte en tur i skoven på cykel midt på dagen.
Herregud! Er det toppen af poppen i dit såkaldte frie liv? At du tør forlade skærmens tryghed og bevæge dig ud i mark og skov. Få dig et liv, tænker jeg. Skyd en hjort!
Bagefter skal jeg vælge fem personlige kompetencer fra et ark. Jeg vælger:
Ambitiøs, målrettet, systematisk, kvalitetsbevidst … Det lyder så trist som en tyskproduceret firmabil. Så sætter vi også lige ring om kreativ.
»Det er du da også,« siger min makker næsten trøstende.
Så er det min interviewmakkers tur til at ringe fem af sine kompetencer ind. Hun insisterer på at sætte ring om humoristisk. Den ville jeg også gerne selv have haft …
Vi har med spørgeark afdækket, hvad der driver os i vores karriere. Flere har generel ledelseskompetence som tydeligste pejlemærke. Det ejer jeg angiveligt intet af. Andre går efter tryghed og stabilitet. Det er jeg heller ikke specielt optaget af.
Tværtimod har jeg fuldt udslag på karriereankeret med selvstændighed/uafhængighed. Også livsstil når højt. Det vil sige, at min familie er mindst lige så vigtig som mit job. Jeg tjekker ikke SMSer under lektielæsning.
Hov. Overraskende. Jeg er heldig. Det er angiveligt et par karriereankre med muligheder i.
"Arbejdsmarkedet bliver lettere at navigere på …" står der om den selvstændige. Og livsstilen får disse ord med på vejen: "… bedre muligheder for personer med livsstil som karriereanker."
Jeg smiler nede i navlen.
MIT PERSONLIGE KARRIEREMÅL skal defineres. Foran klassen! Jeg skal lancere min fremtidige plan.
Her bliver det ret personligt. Jeg kunne godt på klassen. Men det er svært i Journalisten. Læserne har jo ikke givet noget af sig selv. Der er psykologisk ubalance.
Men noget får I: Jeg skal ud af min ensomme skrivehule og have en kollega, der ved, at det vildeste, jeg har gjort i lang tid, er at køre en tur på cykel i skoven. Jeg skal satse mere på min tv-makker.
Men er jeg klar til at opgive dele af min egen forretning for at involvere mig i en andens?
Jeg har fået sagt til min tv-makker, at vi skal ud og drikke nogle fadøl.
Og noget har jeg nået: Jeg har lovet mig selv noget. Og fortalt det til nogen. Hvis jeg ikke ændrer kurs, så ved jeg det selv. Og så er min karriere blevet et valg. Og hvis jeg ender med at være heldig – så er det min egen skyld. /
TJEK DIG SELV
Du kan tjekke, om din karriere er på rette spor ved at finde ud af, hvad der er din vigtigste motivation – dit såkaldte karriereanker. Stemmer det overens med dit nuværende job, eller er der noget, du skal ændre? Her ankrene i kort form:
Selvstændighed / uafhængighed
Det er vigtigt, at det er mig, der bestemmer farten, og at jeg har et stort råderum.
Sikkerhed / stabilitet
Jeg foretrækker gennemskueligt arbejde med rutiner, og jeg lader virksomheden formulere og realisere mine udviklingsplaner.
Generel ledelseskompetence
Jeg har et klart ønske om at komme til tops og beklæde ledelsesmæssige stillinger.
Teknisk / faglig kompetence
Jeg ønsker at fordybe mig og have en specialistrolle.
Igangsætter
Min lyst til at udvikle og igangsætte driver værket. Jeg vil have kreative udfoldelsesmuligheder, hvor jeg kan handle og få sat skub i tingene.
Livsstil
Jeg ønsker ikke at skulle vælge mellem familie, arbejdsliv og selvudvikling, men vil 'det hele'. Fleksibilitet er nødvendigt.
Arbejde for en sag
Det er vigtigt at arbejde med at hjælpe, vejlede og servicere andre. Mit arbejde skal være meningsfuldt i en større sammenhæng.
Udfordring
Konkurrenceelementer er motiverende, og jeg sørger for hele tiden at sætte mig nye og højere mål og opsøge krævende udfordringer.
Kilde: Edgar H. Schein
KURSUS
Titel
Karriereudvikling. Tag hånd om din karriere, og bliv heldig med vilje
Arrangør
Dansk Journalistforbund, Uddannelse og Kompetence
Underviser
DJ-konsulent Mads Løkke Rasmussen
Næste gang
7. og 8. oktober i København
Pris
Gratis – du har betalt via kontingentet
DJ holder også kurser i at skrive ansøgninger. Næste gang er 20. oktober.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tak Øjvind! For dit ærlige indlæg om karriere kurset. Tror jeg må melde mig...
Kollegial hilsen
Tilde Louise Carlsen