Reportere uden Grænser og internationale medier er gået ind i striden mellem Tom Heinemann og Indien. Udenrigsministeriet vil tage sagen op med inderne, men understreger, at de suverænt selv bestemmer, hvem de vil lukke ind.
Tom Heinemann kan ikke komme ind i Indien. Den besked fik den danske dokumentarist ved den indiske ambassade i sidste uge.
Afslaget skyldes formentlig, at Heinemann har lavet en kritisk dokumentar i Indien for seks år siden. I sidste uge meldte Indien ud, at samtlige DR-journalister heller ikke må komme ind i landet.
Umiddelbart efter meddelte både Udenrigsministeriet og Dansk Journalistforbund, at de ville tage sagen op. I første omgang ved at holde et møde med hinanden. Det møde foregik i starten af denne uge.
DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård er glad for regeringens tilgang til sagen.
»Jeg er meget tilfreds med, at Udenrigsministeriet tager sagen så seriøst, som de gør. Det er jo diplomati, vi har med at gøre her, og det er ikke nogen enkel sag. Derfor kvitterer jeg for, at de går ind i den,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.
Hvad vil DJ gøre nu?
»Jeg har nu etableret kontakt til et indisk journalistforbund, som vi håber kan hjælpe.«
Hvad kan vi forvente, der kommer ud af det?
»Det er alt for tidligt at sige. Men vi tager sagen alvorligt,« siger Blicher Bjerregård.
Striden mellem Tom Heinemann og Indien har taget voldsomt fart, efter Journalisten.dk har skrevet om den.
Flere indiske medier beretter om sagen, ligesom den anerkendte pressefrihedsorganisation Reportere uden Grænser er gået aktivt ind i den og har fordømt Indiens opførsel. Flere omtaler henviser også til striden mellem Indien og DR.
Tom Heinemann fortæller til Journalisten.dk, at også BBC India har interviewet ham om sagen.
Men spørgsmålet er, hvad lille Danmark egentlig kan gøre ved, at Indien har besluttet at blackliste Tom Heinemann og alle DR-journalister? Også selvom sagen nu har international bevågenhed.
Det var Udenrigsministeriets Asien-chef Martin Hermann, der i forgårs holdt møde med DJ.
Han fortæller, at Udenrigsministeriet finder Indiens beslutning »beklagelig«, men understreger samtidig, at Indien er i deres gode ret til at lukke dem ude, de vil.
»Vi har en god dialog med Dansk Journalistforbund, hvor vi bl.a. har drøftet forskellige aspekter ved de aktuelle sager. Det er selvfølgelig enhver stats ret at bestemme, hvem den udsteder visum til. Når det er sagt, så synes vi, at det er beklageligt, at danske statsborgere – journalister eller ej – ikke får mulighed for at opleve Indien og den rivende udvikling, som landet er inde i. Det vil vi fra Udenrigsministeriets side ved passende lejlighed gøre den indiske ambassade opmærksom på,« skriver Martin Hermann i en mail til Journalisten.dk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.