Heinemann: »Jeg er persona non grata i Indien på livstid«

Instruktør Tom Heinemann har netop fået at vide, at han er uønsket i Indien. Afslaget kommer, kort efter at Indien har meldt ud, at samtlige DR-journalister er uvelkomne. »Jeg kommer lige fra ambassaden, og mine hænder sitrer stadig,« fortæller Heinemann til Journalisten.dk.

Instruktør Tom Heinemann har netop fået at vide, at han er uønsket i Indien. Afslaget kommer, kort efter at Indien har meldt ud, at samtlige DR-journalister er uvelkomne. »Jeg kommer lige fra ambassaden, og mine hænder sitrer stadig,« fortæller Heinemann til Journalisten.dk.

Den prisbelønnede dokumentarist Tom Heinemann har her til formiddag fået afslag på et turistvisum hos den indiske ambassade.

Indien meddelte i sidste uge, at ingen DR-journalister er velkomne i landet længere. Den beslutning er truffet, efter at programmet 'Blod, sved og t-shirts' blev sendt på DR. Programmet viser danske unge, der skal arbejde i indisk tekstilindustri.

I den forbindelse sagde en unavngiven medarbejder på den indiske ambassade, at alle andre journalister stadig er velkomne.

Men det gælder ikke Tom Heinemann. Årsagen kan være, at han i 2005 lavede filmen 'Når tilbud dræber' om forholdene for arbejdere hos danske virksomheder i Indien. Filmen lavede han på et turistvisum. Men nu skal han faktisk på ferie i Indien, og det har han fået afslag på.

»Jeg kommer lige fra ambassaden, og mine hænder sitrer stadig. Jeg blev bedt om at vente 20 minutter ved en skranke, og så kom en mand og sagde: 'Du får ikke visum'. Jeg bad om en forklaring, men det havde jeg ikke krav på, svarede han,« siger Tom Heinemann til Journalisten.dk.

Afslaget gælder også hans kone, Lotte la Cour, der er hans faste tv-fotograf. Men Heinemann tilføjer, at han har betalt for to gange turistvisum. De 720 kroner kan han heller ikke få tilbage.

Vigtigere er det dog, at den indiske ambassade i begge pas har stemplet tre bogstaver – 'V.A.F.'. Det står for 'Visa Application Failed' og er ifølge Tom Heinemann et stempel, der gør de to danske pas stort set ubrugelige i mange af de lande, han og hans hustru gerne vil besøge.

»Det er sådan noget, man skriver i passet hos formodede terrorister og skurke. Jeg er persona non grata i Indien på livstid. Det er jo det, det betyder. Og jeg er nødt til at skifte pas, ellers kan jeg ikke rejse ind i en hel del andre lande,« siger Heinemann.

Konflikten mellem Tom Heinemann og Indien går i virkeligheden flere år tilbage. For tre år siden, og altså tre år efter 'Når tilbud dræber', skulle Heinemann lave en række radioreportager for P1 Orientering. Han søgte om journalistvisum, men fik afslag.

Både Dansk Journalistforbund og det danske udenrigsministerium blev ellers involveret i processen. DJ skrev et støttebrev, og Udenrigsministeriet holdt diplomatiske møder med Indien. Uden held.
Heinemann forsøgte også selv dengang at undskylde over for Indien for at åbne muligheden for at rejse ind igen en anden gang.

»Jeg skrev et brev til den indiske ambassade, hvor jeg beklagede dybt, at jeg i sin tid lavede journalistik på et turistvisum i landet. Men jeg fik aldrig et svar.«

Han tilføjer, at han elsker Indien og er med til at betale for, at gode venners fire børn i Indien kan få skolegang. Det var blandt andet dem, han gerne ville besøge i år.

»Filmen 'Når tilbud dræber' var jo ikke en kritik af Indien, men en kritik af danske virksomheders opførsel i Indien. Vi satte jo i virkeligheden spot på, at danske virksomheder opfører sig i strid med indisk lovgivning. Så jeg kan kun se den film som en hjælpende hånd til Indien,« tilføjer han.

Tom Heinemann har nu underrettet Udenrigsministeriet om, at han igen har fået afslag på visum – denne gang turistvisum. Han mener, sagen er principiel for pressefriheden og bygger videre på det kollektive afslag, alle DR-journalister har fået.

»Indiens opførsel er et alvorligt anslag mod ytringsfriheden. I forhold til DR-kollegerne, så vil jeg opfordre både DR og vores forbund til at reagere meget skarpt. Vi burde i virkeligheden tromme hele forbundet sammen og demonstrere foran den indiske ambassade. Verdens største demokrati? Det er helt skandaløst.«

Men kan du ikke forstå, at Indien ikke vil have en ballademager som dig inden for landets grænser?

»Nej, for dem, jeg har kritiseret, er jo danske virksomheder i Indien. Der er måske en indirekte kritik af, at lovene ikke bliver håndhævet, men jeg mener faktisk, at jeg har gjort Indien en stor tjeneste. Der er så mange indiske bønder, der ikke længere render rundt i giftige kemikalier. Så jeg forstår ikke deres modvilje mod mig,« siger Heinemann.

Du har undskyldt over for Indien, at du lavede journalistik på et turistvisum. Mente du det?

»Man skal aldrig være for stor til at sige undskyld. Det gjorde jeg i håbet om, at de lod nåde gå for ret.«

Men ville du ikke gøre det samme igen – og rejse ind på et turistvisum for at lave journalistik?

»Der er lande i verden, hvor jeg klart vil fraråde kolleger at søge et journalistvisum, fordi man bare ikke kan bedrive journalistik under de forhold. Sådan er det.«

Hvad gør du så nu?

»Næste gang, jeg gerne vil arbejde i Indien, så søger jeg om journalistvisum igen. Men det er usandsynligt, at jeg får det. Så det må betyde, at det er nærmest umuligt for mig at komme til Indien igen,« siger Tom Heinemann.

Journalisten.dk har været i kontakt med den ansvarlige medarbejder på den indiske ambassade. Han afviser, at ambassaden har nogen kommentarer til Tom Heinemanns sag.

data_usage
chevron_left
chevron_right